Pentru a se preveni aparitia toxiinfect iei alimentare cu E. Coli enterohemoragic n judetul Vaslui, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui recomand populatiei s spele toate legumele si fructele pe care le consum. n acest fel, chiar dac produsele nu sunt importate din Spania, asa cum este cazul castravetilor vinovati de mbolnvirea a 140 de persoane si moartea altor 4, vasluienii nu risc s ajung n spital. De altfel, oamenii sunt sftuiti si s fie foarte atenti la igiena personal: s si spele temein minile cu ap si spun dup folosirea toaletei, dup atingerea animalelor sau a dejectiilor acestora, precum si nainte si dup prepararea mncrii, n special dac au atins carne crud sau oule n coaj. Recomandm populatiei s spele sub jet de ap fructele si legumele si s trateze termic corespunztor carnea si carnea tocat nainte de consum (cel putin 70 grade Celsius timp de dou minute n interiorul crnii, n.r.). De asemenea, oamenii trebuie s depoziteze separat carnea proaspt de alte alimente, dar si s utilizeze toctoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente, ne-a spus medicul veterinar Decebal Sraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Printre recomandri se numr si evitarea manipulrii n conditii de igien precar a alimentelor, fierberea laptelui crud nainte de consum si evitarea prepar rii si servirii hranei de ctre persoanele care prezint simptomatologie caracteristic bolilor cu transmitere infectioas. Potrivit unui comunicat de pres emis de Comisia European privind toxiinfectiile alimentare cu Escherichia Coli (E. Coli) enterohemoragic, o form necunoscut pn acum a bacteriei s-a rspndit n nordul Germaniei si, n doar o sptmn, a mbolnvit 140 de persoane. Dintre acestea, 40 sunt n stare foarte grav si 4 au decedat. De asemenea, se precizeaz si c, datorit riscului crescut al producerii de toxiinfect ii alimentare n sezonul cald, vor fi luate msuri sporite de supraveghere a proceselor de pstrare, pregtire si servire a alimentelor si vor fi eliminate din consum produsele cu modificri de gust, culoare, miros si care pot prezenta risc pentru sntatea consumatorilor. Forma clasic a infectiei cu E. Coli se manifest prin crampe stomacale, vom sau diaree, adic simptome uzuale n cazul toxiinfectiilor alimentare. E. Coli este un tip comun de bacterii care pot ajunge n alimente precum carnea de vit si legumele, putnd fi transmis si de la o persoan la alta, dar infectiile grave sunt mai frecvent legate de ingerarea unor alimente care o contin, a explicat Decebal Sraru.











