A fost lansat mecanismul Alerta rapire copil!

Inspectoratul General al Politiei Romne, n parteneriat cu Parchetul de pe lng nalta Curte de Casatie si Justitie si Centrul Romn pentru Copii Dispruti si Exploatati Sexual FOCUS, a lansat n aceast lun mecanismul Alert rpire copil!. Acesta reprezint mecanismul romn de alert a populatiei n cazul rpirii sau disparitiei unui copil n mprejurri n care viata sau sntatea i sunt puse n pericol. Importanta deosebit a acestui mecanism este demonstrat de practica acestor cazuri, primele ore dup disparitie fiind extrem de importante pentru eficienta investigatiei, sens n care obtinerea de informatii de la populatie cu privire la caz este extrem de util anchetatorilor.

Rpirile de copii reprezint fapte de o mare gravitate si cu un mare impact public. Desi n Romnia rpirile de copii nu reprezint un fenomen, autorittile trebuie s fie pregtite pentru a gestiona eficient orice astfel de caz. Mecanismul Alert rpire copil! functioneaz pe aceleasi principii ca si n alte state ale lumii -Franta, SUA, Grecia, Olanda etc. – si presupune difuzarea semnalului de alert n ct mai multe si diverse medii. Mecanismul se bazeaz pe implicarea tuturor cettenilor care pot ajuta cu informatii autorittile si se va declansa nu numai n cazurile de rpire, ci inclusiv n cazurile de disparitie care prezint indicii de pericol pentru viata sau integritatea copilului. Oricine are o informatie relevant despre cazul prezentat opiniei publice este rugat s anunte Politia. Decizia declansrii alertei apartine procurorilor si politistilor care investigheaz cazul. Mecanismul nu va fi declans at, n prim faz, pentru cazurile de disparitii obisnuite, deoarece, conform statisticilor, 90% dintre acestea sunt plecri voluntare ale copiilor. Mecanismul este valabil pentru ntreg teritoriul Romniei, deci aceast procedur este utilizat si n judetul Vaslui. Scopul crerii acestui mecanism este obtinerea de informatii de la populatie despre rpire/disparitie, imediat dup producerea evenimentului, astfel nct, n baza informatiilor primite, cazul s poat fi solutionat ct mai repede, iar viata sau integritatea fizic si psihic a copilului s nu fie pus n pericol. Mecanismul este complementar procedurii parchetului si poli- tiei n instrumentarea acestor cazuri, presupune transmiterea mesajului de alert ctre populatie si se realizeaz prin intermediul partenerilor publici si privati care au acceptat participarea la realizarea acestui proiect. Colectarea informatiilor de la populatie se face va prin intermediul Serviciului Apel Unic de Urgent 112. Mecanismul de alert va putea fi declansat numai dac sunt ntrunite cumulativ, urmtoarele criterii:

copilul are vrsta de pn la 18 ani;
copilul se afl n una din urmtoarele situatii: – a fost rpit n prezenta unor martori; – a disprut si – fie din datele de anchet rezult c acesta ar fi fost rpit, fie din circumstantele n care a disprut – rezult c viata sau sntatea i sunt puse n pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice);
informatiile detinute de organele de anchet, odat diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului. ntrunirea criteriilor men- tionate anterior nu implic n mod obligatoriu declansarea mecanismului de alert dac difuzarea informatiilor obtinute poate conduce la crearea unui pericol suplimentar pentru victim (copil rpit/ disprut) sau compromite cercetrile aflate n curs de desfsurare. nainte de declans area alertei, organele de anchet vor solicita acordul printilor/reprezentantilor legali ai copilului pentru mediatizarea cazului.

Procurorul poate decide declansarea alertei si fr obtinerea acestui acord dac este n interesul copilului si a desfsurrii anchetei. Mecanismul nu se declan- seaz dect n cazul unei rpiri certe sau a unei disparit ii n care sunt indicii c viata copilului este pus n pericol. Nedeclansarea mecanismului nu nseamn c autoritt ile statului nu actioneaz conform procedurilor legale pentru clarificarea situatiei copilului. Autorittile competente s solicite declansarea mecanismului de alert sunt: unitatea teritorial de politie pe raza creia s-a produs rpirea sau disparitia copilului si unitatea de parchet competent cu instrumentarea cazului sau cu supravegherea activittii unittilor de politie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.