n cursul anului 2010, nou persoane din judet au suferit toxiinfectii alimentare si au avut nevoie de spitalizare dup ce au consumat cas de oaie sau lapte cu paste finoase. Cei nou provin din trei focare, att din mediul rural, ct si din urban.
Ieri, Autoritatea National Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor a dat publicitt ii raportul cu toxiinfectiile alimentare pe anul 2010. La nivelul ntregii tri, s-au nregistrat 29 de focare n judetele Alba, Bihor, Bistrita- Nsud, Bucuresti, Constanta, Dmbovita, Galati, Sibiu, Timis, Vaslui (3 focare) si Vrancea. Unul dintre focare a fost localizat la Vaslui, unul n Zorleni si unul n Puiesti. n primul caz, trei persoane s-au mbolnvit si au fost internate dup ce au consumat cas de oaie infectat cu bacteria Citrobacter spp. n cel de-al doilea, problema a fost laptele n combinatie cu paste finoase si cu E.coli, iar n ultimul, tot casul de oaie. De aceast dat, cei care au mncat din brnz au experimentat si un cocktail din bacteriile E.coli si Proteus mirabilis. n toate cele trei focare, n care au fcut toxiinfectii alimentare nou persoane, a fost vorba despre consum familial. Alimentele vinovate sunt casul de oaie si laptele n combinatie cu paste finoase, infectate cu E.coli, Proteus mirabilis si Citrobacter spp, ne-a spus medicul veterinar Decebal Sraru, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Potrivit acestuia, din fericire, n primul trimestru al acestui an nu a fost nregistrat nici un focar de toxiinfect ie alimentar la nivelul judetului Vaslui. De mentionat c, dintre judetele ce au avut astfel de focare n 2010, Vasluiul s-a numrat printre cele mai norocoase. Nu doar c a avut foarte putine persoane intoxicate, dar toate au primit la timp tratamentul corespunztor si si-au revenit. Nu la fel se poate spune despre judetul Bihor care, din cele aproape 100 de persoane afectate, a nregistrat un deces.




