De Craciun, Mosul cel rau aduce amenzi si produse confiscate

In urma controalelor efectuate n ultima perioad de inspectorii sanitar-veterinari, 14 agenti economici au primit amenzi totale de 15.800 lei iar 11 au fost sanctionati cu avertisment. Totodat, pentru ca sntatea populatiei s nu fie pus n pericol n preajma srbtorilor de iarn, aproape 600 kilograme de carne si preparate din carne si 106 kilograme produse lactate au fost confiscate si distruse. Pe durata ntregii luni decembrie, vor fi constituite echipe speciale care vor verifica unittile de alimentatie public n care persoanele ar putea consuma produse alimentare cu ocazia srbtorilor de iarn.

Cum srbatorile de iarn si, implicit, comercializarea unei cantitti ridicate de alimente specifice acestei perioade se apropie, personalul de specialitate al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Sigurant a Alimentelor (DSVSA) Vaslui a intensificat controalele. Inspectorii au verificat unittile de procesare si depozitare a alimentelor, unittile de vnzare cu amnuntul (carmangerii, mcelarii, pescrii, supermarketuri, magazine alimentare, unitti de alimentatie public etc.). S-a avut n vedere respectarea legislat iei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor n vigoare si protejarea snttii consumatorilor. Astfel, DSVSA Vaslui a controlat 14 unitti de industrie alimentar, 18 de alimentatie public si colectiv, 20 depozite alimentare, 277 de unitti de desfacere a produselor alimentare, 6 piete agroalimentare, 36 de unitti scolare, 116 unitti de productie cu profil non-animal, 9 exploatatii comerciale de animale si dou trguri de animale. Pentru abaterile de la prevederile legale n vigoare, inspectorii DSVSA Vaslui au aplicat 11 avertismente si 14 amenzi, n valoare de 15.800 lei. Totodat, au fost confiscate 598 kilograme carne si preparate din carne si 106 kilograme produse lactate. De asemenea, pentru perioada 1 decembrie – 31 decembrie 2010, conducerea DSVSA Vaslui a dispus constituirea unor echipe care vor verifica unittile de alimentatie public. Rolul acestora este de a proteja interesele consumatorilor, prin asigurarea de alimente sn- toase si prin identificarea si eliminarea din consumul uman a produselor alimentare ce prezint un risc pentru sntatea public. Echipele vor fi alctuite din inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor din serviciile de inspectie, siguranta alimentelor si igiena veterinar si vor actiona n baza unui program tematic de control. Acestea vor verifica restaurantele, fast-foodurile, cantinele, pensiunile turistice, taberele de copii, precum si alte unitti de alimentatie public n care se prepar si se servesc alimente. „Este datoria noastr s ap- rm sntatea cettenilor aflati n pregtirile pentru Srbatorile de iarn sau n vacant. Sezonul rece nseamn un aflux crescut de persoane n zonele turistice, destinat ii frecvente pentru petrecerea sfrsitului de sptmn sau concediului, ct si a trecerii dintre ani. Trebuie s ne asigurm c toti consumatorii si vor petrece vacant a asa cum si-au propus, fr ca sejurul s le fie afectat de probleme cauzate de alimente necorespunz toare”, ne-a spus medicul veterinar Decebal Sraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.