Asigurarea obligatorie a locuintelor nu reprezint o prioritate pentru vasluieni. Chiar dac la 15 ianuarie 2011 expir perioada n care se pot asigura casele, pn n prezent au fost parafate sub 20% din polite. n ciuda amenzilor pe care le risc, ntre 100 si 500 de lei, populatia nu pare deloc grbit s acceseze sistemul de asigurri. Lipsa banilor si a informatiilor fac ca cele 22 de societti de asigurare din judet s someze.
Vasluienii nu se nghesuie s-si ncheie asigurarea obligatorie a locuintei. Potrivit legislatiei n vigoare, proprietarii de case trebuie s-si cumpere o polit de asigurare obligatorie a imobilului pn la 15 ianuarie 2011. Dup aceast dat, se ncheie perioada de sase luni de la demararea programului de asigur ri. Cu toate acestea, pn n acest moment, la nivelul judetului Vaslui au fost parafate sub 20% din numrul total al asigurrilor obligatorii. Conform datelor oficiale partiale, n perioada 15 iulie – 30 septembrie, n judetul Vaslui au fost realizate 120 de polite de 10 euro si 392 de polite de 20 euro. n total, n primele dou luni si jumtate ale programului, n Vaslui au fost semnate numai 512 polite. Specialistii din piat anticipeaz c boom-ul asigurrilor va fi nregistrat n perioada 1 – 15 ianuarie 2011, cnd populatia va lua cu asalt companiile de asigurare. Conform datelor oferite de ctre Directia Judetean de Statistic Vaslui, n anul 2002, n judetul nostru erau nregistrate n total 120.686 de locuinte. „Societtile de asigurare sunt pregtite, n orice moment, s preia clientii. Nu se pune problema capacittii companiilor de asigurare. ns, pentru moment, oamenii nu vin s-si ncheie asigurarea obligatorie pe locuinte. Singurii care mai trec pe la noi sunt pensionarii, care se tem de amenzile anuntate”, ne-a declarat Gheorghe Uliliuc, directorul unei firme de asigurri cu sediul n Vaslui.
Nu sunt bani!
Cauzele pentru care vasluienii nu se grbesc s si pun la adpost casele de riscurile generale (cutremure, inundatii si alunecri de teren) sunt multiple. n primul rnd, este vorba despre lipsa acut a banilor, pentru multe familii suma de 100 lei fiind situat mult peste posibilittile financiare. Polita obligatorie cost 10 sau 20 de euro pe an, n functie de materialul de constructie al imobilului. Pe de alt parte, populatia nu constientizeaz riscurile la care se expune n momentul n care nu si securizeaz financiar casele din proprietate. Dac lum n calcul c suma asigurat este de 10.000 respectiv 20.000 de euro, n caz de producere a unor daune provocate de riscurile naturale, familiile asigurate nu pleac de la zero. O alt cauz pentru care vasluienii nu si cumpr polite de asigurare este si posibilitatea ca persoanele care au ncheiate asigur ri facultative s nu mai fie nevoite s-si ncheie si o asigurare obligatorie. Legea care contine acest amendament a fost trimis de forul legislativ la Presedintie, pentru promulgare. n prezent, la nivelul judetului Vaslui, acest segment de asigurri acoper circa 12-14% din totalul locuintelor.
Amenzile, la orizont
Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuint elor (Legea nr. 260/ 2008), proprietarii de locuinte sunt obligati s ncheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, suma maxim asigurat fiind de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima annual obligatorie este de 10 euro n cazul locuintelor tip B si de 20 euro n cazul locuintelor tip A. Proprietarii care nu si asigur locuintele risc o amend ntre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de ctre primari si de persoanele mputernicite n acest scop. Potrivit statisticilor oficiale, n Romnia exist 8,3 milioane de locuinte proprietate personal, din care 4,5 milioane n mediul urban si 3,8 milioane n mediul rural.