Daca ne gndim ce urmeaza n continuare… mai trebuie un cimitir!

Desi are o capacitate de circa 12.000 de locuri de veci, Cimitirul Eternitatea nu mai face fat solicitrilor. n Vaslui se moare prea mult si, din nefericire, nu numai din cauze naturale. Ieri, consilierii locali au decis ca, pe lng modernizarea actualului cimitir, s nfiinteze unul nou. n acest context morbid, atrage atentia sinceritatea consilierului local Gheorghe Alexandru, membru PDL, care a fcut o declaratie socant: Dac ne gndim ce urmeaz n continuare… mai trebuie un cimitir!.

Ieri, consilierii locali au aprobat Regulamentul de functionare si organizare al Cimitirului Eternitatea, punct la care a luat cuvntul, printre altii, si consilierul local PDL Gheorghe Alexandru. Ei bine, n ciuda bunelor intentii (pe care nu i le contest nimeni), Alexandru pare s stie ceva ce muritorii (sic!) de rnd nu stiu. Declaratia fcut de acesta n timpul sedintei Consiliului Local este si dezarmant, si alarmant: (…) dac ne gndim ce urmeaz n continuare… mai trebuie un cimitir. Punctele de suspensie ne apartin. Chiar extras din context, sensul declaratiei rmne neschimbat. Ne ntrebm, alturi de alte mii de vasluieni: ce urmeaz n continuare, domnule Alexandru?! Seful de partid al lui Gheorghe Alexandru, premierul Emil Boc, declar n fiecare zi c Guvernul face ce trebuie. Probabil din acest motiv ne mai trebuie un cimitir…

Reguli stricte n Eternitatea

Consilierii locali au aprobat, ieri, Regulamentul de functionare si organizare al Cimitirului Eternitatea. Documentul prevede o rigurozitate de fier n ceea ce priveste acordarea locurilor de veci si ntretinerea lor. Astfel, va exista un registru n care vor fi nscrisi toti mortii. Acesta va contine o serie de rubrici, cum ar fi numele si prenumele decedatului, religia, adresa si telefonul persoanei care anunt nhumarea, data si ora nmormntrii, informatii privind executantul transportului funerar. De asemenea, regulamentul mai cuprinde registre privind locurile de veci, indexul mortilor, cel de evident al pltilor, a decedatilor fr apartintori si registrul de evident al transcrierilor. De mentionat c locurile de nhumare pot fi concesionate pe termen limitat, respectiv pe o perioad de 15 – 25 ani, cu posibilitatea prelungirii, sau nelimitat. Regulamentul contine si o serie de sanctiuni drastice pentru cei care ncalc normele de decent. Astfel, se vor pedepsi cu amend de la 300 la 500 de lei urcarea pe monumente, statui, bnci, deteriorarea, mutarea sau rsturnarea bncilor, cosurilor, indicatoarelor, distrugerea tblitelor cu pozitionarea locurilor, aruncarea de tigri, ambalaje, moloz, resturi vegetale, depozitarea de deseuri, ambalaje, combustibil de orice fel pe morminte sau pe aleile de acces. De asemenea, se va sanctiona cu amend de la 500 la 1.000 de lei comercializarea fr autorizatie a oricror produse n incinta cimitirului. Accesul publicului n cimitir va fi permis ntre orele 7 – 22 pe timp de var si ntre orele 8 – 17.30 pe timp de iarn.

Danut Ciobanu
Romeo Cretu

4 COMENTARII

  1. Avand in vedere ca actiunea VA AVEA LOC, nu cred ca este nimerit titlul: „Daca ne gndim ce urmeaza n continuare mai trebuie un cimitir!” Stirea e buna dar pacat de scris. Esentialul, s-a INTELES.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.