Dai un ban, da… ai de unde?!

Din 2011, peste 52.000 de salariati, 7.200 de someri si toti pensionarii cu pensii mai mari de 700 de lei se vor bucura de o nou tax. Este vorba despre coplat, introdus pentru a optimiza circuitul pacientilor n sistem prin reducerea utilizrii serviciilor spitalicesti. n conditiile n care, anual, sute de mii de internri si mult mai multe prezentri la urgente sunt nregistrate, msura ar putea fi binevenit. Asta dac nu s-ar aplica doar unor categorii de persoane, si asa doborte de reducerile salariale, scoaterea n somaj sau cresterea TVA-ului si, implicit, a tuturor preturilor.

Mecanismul de coplat prin tichetul moderator pentru sntate a fost aprobat n sedinta de Guvern de miercuri. Dac va fi votat de Parlament n aceast form, medicii de familie, dar mai ales unittile sanitare cu paturi din judet ar urma s dispun de fonduri suplimentare sntoase. Concret, potrivit proiectului de lege care reglementeaz aceast coplat, pentru o consultat ie la medicul de familie ar urma s fie achitat o tax de 5 lei, n afara orelor de serviciu sau la domiciliul pacientului 15 lei. n cazul n care bolnavul ajunge la medicul specialist din ambulatoriu, tariful va fi de 10 lei, iar dup program, va ajunge la 20 de lei. Nu n ultimul rnd, persoanele care necesit internare trebuie s scoat din buzunar si mai multi bani: pentru spitalizarea de zi cte 10 lei, iar pentru spitalizarea continu cte 50 de lei pentru fiecare episod de internare. Totusi, de plata acestor tarife vor fi scutiti pensionarii cu mai putin de 700 de lei pe lun, minorii, tinerii ntre 18 si 26 de ani care n-au venituri si bolnavii inclusi n programele nationale de sntate (dac nu realizeaz venituri din munc). Cum judetul Vaslui este renumit pentru srcia lucie si numrul mare de someri, introducerea coplt ii nu va nsemna dect o nou lovitur n moalele capului. n acest moment, la nivelul judetului, mai mult de 7.200 de persoane se afl n plata indemnizatiei de somer. Chiar dac, lunar, primesc n jur de 500 de lei, iar din 2011, suma va fi si mai mic, aceast categorie nu va fi scutit de plata copltii. Asta n ciuda faptului c, n mod evident, veniturile sunt mai mici dect ale pensionarilor scosi din rndul beneficiarilor de coplat. Si mai interesant de vzut va fi ce se va ntmpla cu somerii neaflati n plat. n aceast situatie, n luna octombrie, se gseau peste 11.500 de vasluieni. Ce se va ntmpla cu ei n cazul n care au mai mult de 26 de ani, dar nu au vreun venit? Nu vor mai putea beneficia de asistent medical? Sau vor trebui s ajung ntr-o stare grav pentru a putea fi tratati n regim de urgent (fr coplat), n compartimentele de primire urgente din spitale? Oricum, chiar dac proiectul de lege va suferi modificri, cert este c salariatii nu vor scpa de noul bir. n judet, la sfrsitul lunii septembrie, erau nregistrati putini peste 52.000 salariati. Pentru c au norocul s mai detin, nc, un job, acestia vor trebui s se descurce cu lefurile ciuntite n iulie astfel nct s si permit si vizitele la medicul de familie si eventualele consultatii la medicii specialisti din ambulatoriu. Cum oamenii se mbolnvesc si ajung si pe patul de spital, cei mai multi bani vor ajunge n visteria unittilor sanitare cu paturi. Mai ales c, din experienta anilor trecuti, sute de mii de internri sunt efectuate anual n judet.

2 COMENTARII

  1. Revin, Ziarul Adevarul de Vaslui. e doar o cenzura comunista, d-nul Cartianu degeaba s-a chinuit sa scrie despre crimele securisto-comunistilor de la Revolutie, acestia au cuprins si furat totul in tara asta, filtreaza si cenzureaza toate postarile de acolo! MOARTE SECURISTO-COMUNISTILOR!

  2. Nu va speriati, comunismul nu a disparut, ar daca nu toti platitorii de asigurari de sanatate, nu se bucura de serviciile spitalelor, medicilor de familie, in mod constient, exista o dubla personalitate la fiecare, in asa fel, incat au folosit medicamente si servicii …..de milarde! Asa se pot justifica toate cheltuielile! Cate un pistol cadou, ar face multe servicii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.