Cu ochii n farfuriile saracilor de lux

In mrinimia sa, Statul romn asigur, cu titlul de alocatie de hran, aceeasi sum si pentru asistatii social, si pentru bolnavii internati n spital. Brladul nu face exceptie, dar n timp ce, de 6 lei, un asistat primeste ce mncare i pofteste sufletelul, un bolnav obisnuit se alege doar cu o zeam lung. n fiecare an, Primria Brlad cheltuieste mai mult de 2 miliarde de lei vechi pentru a oferi mncarea gratuit asistatilor. La spital, suma e… secret!

n fiecare zi, 99 de asistati sociali brldeni mnnc mai bine dect multi dintre cettenii municipiului. Dac norma de hran de 6lei/zi de persoan poate prea mic, n realitate, situatia este mai mult dect roz. Cum Cantina de Ajutor Social are n evident si familii cu cte 7 membri, n fiecare week-end, acestea pleac acas cu cte 14 pini, 7 pui si tot attea portii de ciorb si tocnit la caserol. n total, ntr-o lun, o astfel de familie ajunge s mnnce de circa 13 milioane de lei vechi. Cte familii medii din Brlad, care si cstig mncarea muncind din greu, si permit s dea attia bani numai pe mncare?

Obrazul subtire…

Dac pn n anul 2009 municipalitatea brldean se ocupa de hrana zilnic a peste 120 de persoane srmane, n prezent, Cantina de Ajutor Social mai are n evident doar 99. Oricum, n functie de veniturile lunare, care nu trebuie s depseasc plafonul de 1 milion pe membru de familie, sau de abandonarea scolii de ctre copii, cifra poate fluctua. ns, chiar si numai 99 de asistati sociali pot „contribui” serios la cheltuirea de ctre municipalitate a peste 2 miliarde de lei vechi n fiecare an. Si asta numai pentru hrana zilnic. Suma poate prea destul de mic, ns, raportat la numrul de persoane si la cantittile de produse alimentare destinate acestora parc, brusc, nu mai este deloc mic. Mai ales c, pentru familiile numeroase, si sunt destule n Brlad, lucrurile stau si mai bine. n acest moment, n evidenta Cantinei se numr o familie format din nou membri, dou familii a cte sapte membri, cinci a cte sase membri, cinci a cte patru membri, iar restul pn la totalul de 99 sunt formate din ceva mai putine persoane. Dac de luni pn joi hrana const n portii de mncare gtit (o pine, ciorb, toc- nit, plcint), care s le serveasc drept prnz si cin, de vineri pn luni, sracii huzuresc. n jur de ora 13.00, fiecare primeste cte un pachet mai mult dect consistent, care s le ajung pn duminic. Buctresele ofer fiecrei persoane cte dou pini, un pui, biscuiti sau napolitane la desert, dar si cte dou portii de ciorb si tocnit. n cazul familiilor numeroase, este de la sine nteles c 18 pini si 9 pui sau 14 pini si 7 pui sunt mai mult dect suficiente pentru a nu muri de foame n cele dou zile. De fapt, nici brldenii care muncesc pentru hrana zilnic nu apuc s consume atta carne ntr-un interval asa de scurt. Si nu de alta, dar lefurile sunt prea mici pentru a le permite s-si achite utilittile si celelalte cheltuieli lunare si s mai rmn si cu 16 milioane de lei vechi numai pentru mncare. Asa cum este cazul familiei formate din 9 membri. n plus, asistatii mai fac si mofturi! „Sunt unele sptmni n care fac scandal cnd le dm pui pentru week-end. Vor s primeasc tacmuri. De ce? Nu stim. Mult mai mult carne au dac primesc pui. Referitor la vechimea asistatilor, pot spune c nu stiu exact care este cea mai „longeviv” familie care primeste norma de hran, dar eu lucrez aici de zece ani si sunt familii care vin la Cantin dinainte de a ajunge eu aici”, ne-a spus Constantin Matei, seful Cantinei de Ajutor Social din Brlad. „Pstrarea” numrului de asistati poate fi interpretat ca o strategie… politic, avnd n vedere c una dintre cele mai numeroase categorii participante la scrutinurile electorale de pn acum a fost cea a tiganilor. Trebuie spus c din cei 99 de asistati, doar 5-6 nu sunt rromi. Prin urmare, o mas cald pe zi poate garanta un vot asisderea la orice scrutin oricui s-a gndit din timp s aib grij de acestie „nevoiasi”. Exemplul este preluat de la orase mari, precum Galati, Bacu sau Iasi, unde, raportat la numrul de locuitori, procentul asistatilor este identic cu cel al Brladului.

Un mic secret

Prin comparatie, am ncercat s aflm care este cuantumul alocatiei de hran pe care o primeste un bolnav internat n Spitalul „Elena Beldinam” din Brlad. Aici, fiind vorba despre un serviciu descentralizat, ne-am lovit de o reticent iesit din comun din partea administratiei institut iei. Mai exact, ni s-a spus scurt doar c bolnavii din spitalul brldean primesc zilnic mncare (pentru a se reface), n cuantum de 6 lei. Aceeasi sum, numai c… „Supe, ciorbe de legume… rar cte o tocanit… Cam asta ar fi! n rest, depinde de afec- tiune. Altii primesc orez sau lapte iar altii nimic, pentru c nu merg la mas, ntruct primesc mncare de la rude. Eu n-am mncat nimic din spital, ct am stat 4 zile!”, ne-a spus un bolnav.

Mncare pentru 5 din cei 7 copii ai Lilianei Pletosu

Si Liliana Pletosu, femeia n vrst de 36 de ani, care amenintase, la sfrsitul lunii octombrie, c se arunc n gol de la circa 20 de metri nltime, a intrat din nou n gratiile municipalittii. Mai exact, de sptmna trecut, brldeanca si cinci dintre copiii si au revenit pe lista asistatilor sociali care primesc hran la Cantina de Ajutor Social. Asta dup ce, o scurt perioad de timp, a fost „interzis” ca urmare a faptului c a „tepuit” municipalitatea de ceva bnuti. Femeia primise un loc de cas si un ajutor financiar n cuantum de 30 milioane de lei vechi, ns banii sau „evaporat” iar casa a rmas la stadiul de proiect. Pentru a-si recupera paguba, Primria, prin Directia de Asistent Social, a decis sistarea alocatiei de hran pn la stingerea debitului. „De cteva zile, Liliana Pletosu si cinci din cei sapte copii ai ei au nceput s primeasc din nou hran. Femeia a adus acte doveditoare c se afl n divort de brbatul ei si acum a intrat din nou n drepturi. S-a rugat de doamna Platon (Liliana Platon, sefa Directiei de Asistent Social, n.r.) si de domnul primar pn cnd au cedat. Femeia a promis solemn c, din ajutorul social pe care l primeste, n fiecare lun va da cte un milion, pn achit toat datoria. Oricum, pentru c au deja 16 ani si nu mai frecventeaz scoala, doi copii nu mai primesc mncare”, a ncheiat Matei.

1 COMENTARIU

  1. Primaria PSD-ista gaseste bani pentru acesti nenorociti,doar noi platim impozite.In plus, cu o bere ,cu cateva sarmale la momentul oportun,pot fi usor convinsi sa voteze PSD-ul ca doar el este partid de stanga,da pomeni din buzunarul statului.Ca mai trebuie cineva sa muncesca,asta nu e treaba acestui partid,el se pricepe foarte bine la pomeni si la prostit oameni saraci si nenorociti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.