In urma controalelor efectuate n luna octombrie de inspectorii sanitariveterinari din judet, cinci agenti economici s-au ales cu amenzi n valoare total de 5.800 lei si alti 14, cu avertismente. De asemenea, n cazul a trei unitti s-a interzis continuarea activittii, iar pentru alte dou s-au emis ordonante de suspendare a activittii pn la remedierea deficientelor. Totodat, aproape o ton de produse de panificatie si alte sortimente alimentare au fost confiscate pentru distrugere.
n intervalul 11-22 octombrie, Directia Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a organizat o serie de controale tematice privind respectarea normelor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor. Acestea au avut n vedere obiectivele care prelucreaz, transport, depoziteaz si comercializeaz produse de origine alimentar, animal si non-animal. n total, au fost efectuate 94 controale. Au fost vizate 3 unitti de procesare carne, 5 carmangerii, 2 unitti de procesare lapte, 7 unitti de comercializare de tip supermarket, 11 unitti de alimentatie public (restaurante si cantine), 12 unitti de panificatie, 2 laboratoare de cofetrie, patiserie, 15 depozite alimentare, 11 unitti de fabricare si comercializare buturi alcoolice, sucuri, ap plat, legume si fructe si 26 de magazine alimentare. n urma controalelor efectuate, s-au constatat si unele abateri de la normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor. Printre acestea se numr deficientele privind asigurarea sistemului de protect ie sanitar la intrarea n zonele de manipulare a materiilor prime, supraaglomerarea spatiilor de depozitare, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente si categorii de calitate, lipsa etichetelor sau, n cazul celor existente, afisarea incomplet a informatiilor la unele produse neambalate. De asemenea, au fost gsite si deficien- te privind monitorizarea parametrilor de microclimat si temperatur n spatiile de depozitare si expunere, lipsa documentelor care s ateste efectuarea examenelor privind indicii de calitate a produselor ce se comercializeaz sau comercializarea produselor n spatii neaprobate sanitar-veterinar. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 5 amenzi, n valoare de 5.800 lei, si 14 avertismente unor agenti economici care si desfsoar activitatea la unitti de panificatie, depozite, unitti de comercializare, un depozit de legume si fructe, unitti de alimentatie public si laboratoare de patiserie. Pentru a vedea dac deficientele constatate vor fi remediate, acestea urmeaz s fie, din nou, controlate la termenul stabilit. De asemenea, au fost emise 3 ordonant e de interzicere a activitt ii si 2 ordonante de suspendare a activittii pn la remedierea deficientelor. Pentru c au fost gsite si alimente cu ambalaje deteriorate sau cu termen de valabilitate expirat, 9.640 kilograme produse de panificatie si alte sortimente alimentare n valoare total de 77,6 lei au fost retrase de la comercializare si predate pentru distrugere, ne-a spus medicul veterinar Decebal Sraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Tot pentru a verifica respectarea normelor sanitarveterinare si pentru siguranta alimentelor, inspectorii DSVSA Vaslui au efectuat un amplu control si la unittile de nvtmnt din municipii si din zona rural din judet. S-a avut n vedere modul n care se deruleaz Programul Laptele si cornul, n special, cum se produc si se distribuie produsele alimentare elevilor. Cele mai multe probleme le-am ntmpinat la scolile din mediul rural unde, n ciuda faptului c interesul pentru acest program este foarte mare, posibilittile lor de a gestiona alimentele sunt reduse. n unele depozite era foarte mult umezeal, fapt care poate duce la degradarea ambalajelor, n special la lapte. Am lsat peste tot o serie de msuri care trebuie luate pentru a nu se ivi probleme pe viitor pentru c, verificrile noastre nu se opresc aici. Vom continua aceste controale n scopul prevenirii pn la eliminarea oricror probleme care pot pune n pericol sntatea copiilor, a ncheiat Sraru. Acesta a tinut s se adreseze si printilor, sftuindu-i s se adreseze reprezentan- tilor DSVSA Vaslui n cazul n care vor s fac reclamatii cu privire la acest program dar si a modului n care sunt primite produsele. Numrul de telefon la care se pot adresa pentru a sesiza nereguli n domeniul igienei si a sigurant ei alimentelor este 0235/ 421.121, apelabil non-stop din orice retea de telefonie.




