O zi fara violenta – o zi de toleranta!

Bombardati de tot felul de crize, romnii gsesc din ce n ce mai des rezolvri violente. Fie c este vorba de probleme materiale sau sentimentale, pumnul pare s fie, n ultima perioad, solutia cea mai la ndemn si, pentru unii, singura. Srcia tot mai crunt a vasluienilor a aruncat n aer statisticile privind violenta n familie. Mediul rural duce greul btilor ntre partenerii de viat, femeile transformndu-se de cele mai multe ori n victime neajutorate. Astzi, cnd se marcheaz Ziua International de Lupt mpotriva Violentei n Familie, factorii responsabili din domeniu se vor ntlni pentru identificarea cauzelor, efectelor si solutiilor privind violenta domestic.

Criza social profund cu care se confrunt populatia judetului Vaslui merge mn n mn cu violenta n familie. La o simpl analiz a fenomenului abuzurilor domestice rezult o retet cutremurtoare: srcia, nivelul redus de pregtire si consumul de alcool duce la violent. Si, ntradevr, trendul scandalurilor ntre partenerii de viat, care de cele mai multe ori se ncheie cu agresiuni greu de imaginat, este ngrijortor. Anual, la nivelul judetului Vaslui se nregistreaz aproximativ 200 de victime ale violentei n familie. Potrivit statisticilor, 65% din persoanele abuzate sunt femei, iar restul de 35% l constituie reprezentantii sexul puternic. Ca si n ceilalti ani, mediul rural s-a transformat n raiul scandalurilor, peste 60% din evenimente avnd loc la sate. Extrem de important este faptul c majoritatea actorilor implicati n agresiunile domestice au o pregtire redus, de maxim opt clase. Trist este faptul c odat instalat dihonia ntr-o familie, de regul, ncierrile au o frecvent medie de o dat pe sptmn.

Bataia e traditionala

Familia traditional cu regulile ei stricte n ceea ce priveste stabilirea rolului fiecrui membru al familiei, reprezint sursa unui numr mare al actelor de violent n familie. Modul n care generatii la rnd, ndeosebi din zona rural, sunt nvtate cum s accepte abuzurile din familie favorizeaz astfel de evenimente. n urma unei analize a ultimilor ani, s-a ajuns la concluzia c astfel de evenimente neplcute cunosc o puternic crestere pe fondul consumului de alcool, al srciei, a diferitelor neajunsuri, a numrului mare de membri ai familiei. Modelul de familie n care rolurile dominante sunt profund ancorate n mentalitatea oamenilor i determin pe acestia s accepte fr rezerve numeroase acte de violent fizic sau verbal. Multe din cazurile existente au particularittile lor si prin comportamentele de pedepsire si rnire a femeii. Odat agresat, femeia victim este fr putere, speriat si cu sentimentul subordonrii.

O zi fara violenta – o zi de toleranta!

Astzi, Directia General de Asistent Social si Protectia Copilului Vaslui, n colaborare cu Penitenciarul Vaslui, desfsoar o activitate de prevenire si constientizare a fenomenului de violent domestic, intitulat O zi fr violent – o zi de tolerant!. Manifestarea are nu numai rolul de marca Ziua International de Lupt mpotriva Violentei n Familie, ci si propune constituirea unui atelier de lucru pentru identificarea cauzelor, efectelor si solutiilor privind violenta domestic. O expozitie de desene tematice, prezentri de eseuri, schimburi de experiente personale si vizualizarea unui film tematic vor completa discutiile purtate pe marginea acestui subiect. La eveniment vor participa beneficiari din cadrul Centrului de Primire n Regim de Urgent pentru Copilul Abuzat, Neglijat sau Exploatat Vaslui, ai Centrului de Urgent pentru Victimele Violentei n Familie, Casa de Tip Familial Casa cu grdin Vaslui, persoane private de libertate din Penitenciarul Vaslui, reprezentanti ai Serviciului de Probatiune de pe lng Tribunalul Vaslui, ai Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui si ai Centrului de zi pentru copii Veronica.

Mihaela Zarnescu
Danut Ciobanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.