Statisticile negre ale srciei nu iart judetul Vaslui. Din punctul de vedere al nivelului de trai, oficial, Romnia ocup ultimul loc n Uniunea European. Pentru c judetul Vaslui ocup acelasi loc, ultimul, n competitia cu celelalte judete ale trii, logica arat c suntem, cu acte n regul, cei mai sraci din Uniune. Cu salarii de mizerie, un somaj galopant si agenti economici n pragul colapsului, puterea de cumprare a vasluienilor a capitulat n fata celebrului cos zilnic. Balanta dezastrului arat astfel: avem cel mai mic produs intern brut pe cap de locuitor din Moldova (si printre cele mai mici din tar), dar cel mai mare numr de asistati sociali din tar.
Romnia este cea mai srac tar din Uniunea European. Dac, pn n anii trecuti, ne mndream cu faptul c Bulgaria este pe ultimul loc la nivelul de trai, rolurile s-au schimbat. Potrivit statisticilor Fondului Monetar International, decalajul dintre cele dou tari se va accentua pn n 2015, n favoarea vecinilor de la sud de Dunre. PIB-ul pe cap de locuitor, calculat n functie de puterea de cumprare, a sczut, anul trecut, sub cel al Bulgariei, care ocupa pn acum ultimul loc. De altfel, Romnia se afl n topul trilor cu cele mai slabe performante economice n perioada 2009-2011. Acest lucru s-a vzut si la nivelul standardului de viat: produsul intern brut al Romniei pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumprare, a sczut anul trecut cu 6% fat 2008, pn la 11.869 de dolari.
Vasluiul la ora adevarului
Cum tara noastr a preluat fr drept de apel stindardul srciei, judetul Vaslui nu are o pozitie de invidiat. Datele obtinute de la Directia Judetean de Statistic Vaslui confirm colapsul economiei locale, unul cu implicatii grave asupra calittii vietii locuitorilor judetului. n timp ce, n anul 2007, PIB-ul pe cap de locuitor la nivel national a fost de 19.315,4 lei, n judetul Vaslui s-a situat la 8.362,5 lei. Regretabil este nu att faptul c judetul Vaslui are o contributie economic inferioar celorlalte judete din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, ct faptul c decalajul dintre Vaslui si celelalte judete s-a mrit. Iat cum: indici Vaslui: 43,3% n 2007, indici Iasi: 75,7% n 2007, indici Bacu: 70,8% n 2007, indici Suceava: 65% n 2007, indici Neamt: 60,9% n 2007, indici Botosani: 54,0% n 2007.
Economia, pe butuci
Dup ce, anul trecut, 1.774 de firme vasluiene au disprut de pe piat, n anul curent, alte 3.285 de societti au falimentat. n total, 5.059 de agenti economici din judet au nchis afacerile, cu consecinte grave n plan social. Pe lng consecintele negative ale crizei financiare, impozitul minim a decimat cel mai dinamic sector al economiei vasluiene. Bugetele locale au fost aruncate n deficit, initiativa privat a fost n mare parte anihilat iar rata somajului a fost potentat exponent ial. Majoritatea firmelor nu mai nregistreaz profit, activitatea cotidian reducndu-se la o lupt continu pentru supravietuire.
Venituri derizorii
Si la capitolul venituri vasluienii sunt beneficiarii unor retributii lunare din cele mai mici. Potrivit datelor DJS Vaslui, cstigul salarial nominal mediu net lunar la nivelul anului 2008 a fost de 1.060 lei pe total economie. n primele sase luni din anul curent, media cstigului salarial este de 1.088 lei. Dac la acest salariu aplicm tierea lefurilor bugetarilor cu 25%, cstigul lunar este de 816 lei. Peste aceste salarii foarte mici, de la 1 iulie a intrat n executie si majorarea TVA-ului la 24%. Cum era de asteptat, cresterea fiscalittii a condus la majorarea preturilor la utilitti, servicii, alimente, combustibil etc.
Asistenta de milioane
Ca si n anii trecuti, populatia judetului Vaslui este caracterizat de o dependent major de asistenta venit din partea statului. n primele opt luni din acest an, Agentia Judetean pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui a efectuat plti de 136.873.980 lei. AJPS Vaslui continu s administreze 31 de prestatii sociale urmnd ca, dup reducerile unor ajutoare, s mai rmn n portofoliu cu 28 de prestatii. ncepnd cu anul 2005, numrul persoanelor asistate a crescut considerabil, odat cu diversificarea prestatiilor sociale si cresterea baremurilor de acordare. Numai n 2006, numrul celor care au apelat la asistent a fost de 111.945 persoane, n timp ce n 2007, la nivelul judetului Vaslui s-au acordat drepturi sociale pentru 206.577 de persoane. Practic, n medie, aproximativ 65% din populatia judetului Vaslui, care este de 455.049 persoane, beneficiaz de unul din drepturile sociale prevzute de lege.