Comparativ cu anul scolar 2008-2009, cnd doar 95 de copii si-au retras dosarele si au plecat n strintate, n anul scolar 2009-2010, numrul celor care au prsit sistemul de nvtmnt vasluian s-a triplat. Dac pe parcursul anului scolar inspectorii au aprobat 179 de cereri, alte 121 au fost rezolvate n timpul vacantei de var. Cel putin asa reiese din statisticile realizate la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui. De mentionat c, din totalul celor 300 de copii plecati, doar 53 s-au rentors.
Pn n 2008, din ce n ce mai multi vasluieni si-au prsit locurile de munc slab pltite din judet si au ales calea strinttii. Prefernd destinatii precum Italia, Spania, Franta, Anglia sau Grecia, foarte multi au plecat n mod ilegal. Pentru c situatia s-a schimbat odat cu intrarea Romniei n Uniunea European, respectiv 1 ianuarie 2007, multi dintre cei plecat i au hotrt s-si ia si copiii cu ei. Asa se face c, ncepnd de atunci, tot mai multi elevi au prsit unittile de nvtmnt din judet. Dac la nivel prescolar num rul copiilor plecati n alte tri nu a afectat bunul mers al grdinitelor, la nvtmntul primar, gimnazial si cel liceal din judet lucrurile au devenit ceva mai dramatice. Numai pe parcursul anului scolar 2007- 2008, peste 200 de printi au fcut cerere la ISJ Vaslui pentru a-si putea scoate copiii din tar. Chiar dac conducerea ISJ Vaslui nu are nici un cuvnt de spus n luarea acestei decizii si nu se poate mpotrivi, oamenii simt nevoia s motiveze cumva retragerea elevilor. Astfel, plecarea n strintate a fost principalul motiv invocat de acestia la nivelul ntregului judet. n anul scolar 2008-2009, odat cu izbucnirea crizei financiare pe plan mondial, romnii au emigrat n numr mult mai mic n alte state. Aceeasi situatie este reflectat si la nivel judetean, de evidentele ISJ Vaslui. Potrivit acestora, 182 de copii din scolile vasluiene au luat calea strinttii. Cum ns problemele financiare au lsat multi oameni fr slujbe, unii au decis s-si rencerce norocul n tar. Asa se face c 87 de elevi au solicitat reintegrarea n nvtmntul vasluian, nsemnnd c doar 95 au plecat si au rmas efectiv peste hotare.
O noua migrare n masa
Dac numrul cererilor din 2008-2009 pentru plecarea n strintate prea mare, pentru 2009-2010 nu exist comparatie. Numai pe parcursul celor dou semestre scolare au fost aprobate 179 de cereri. Cele mai multe au apartinut elevilor din ciclul primar (77), gimnazial (63) si liceal (31). Doar opt au venit din partea tinerilor care frecventau scoli profesionale. Pe lng acestea, pe parcursul celor trei luni ale vacantei de var, conducerea ISJ Vaslui a fost nevoit s aprobe plecarea altor 121 de elevi. „n total, n anul scolar trecut, inclusiv cele trei luni de var, au fost rezolvate 300 de cereri la nivel de judet. Cei mai multi elevi din totalul celor care au preferat strin tatea erau din ciclul gimnazial. Cei care sunt la liceu nu prea pleac. Mai degrab se ntorc din alte tri pentru a face liceul aici. Este cazul a 53 de copii din judet, care au depus cerere pentru reintegrarea n nvtmntul vasluian”, ne-a spus profesorul Vasile Ursanu, inspector scolar general adjunct. Dac pn la nceputul lunii septembrie 300 de elevi au plecat peste hotare pentru a-si urma printii, n scurt timp situatia s-ar putea nrutti si mai mult. Cum bugetarii sunt nemultumiti de reducerile salariale si de conditiile de lucru – fr ntrez rirea unei solutii – prsirea trii si obtinerea unor slujbe mai bine pltite n Europa sunt din ce n ce mai agreate. Nu ar fi exclus ca, peste doi sau trei ani, prin scolile vasluiene s bat vntul.
Pai si eu mi-am luat copilul de acolo din VS.Nu vad rostul sa platesc bani gradinitelor si caminelor cand aici nu platesc nimic totul este platit din sistemul meu de taxe.Adica impozitul care mi se ia din salar.Nivelul de invatamant si conditiile sunt de neegalat fata de Romania.Care nu au plecat vor pleca nu e o fala sa ai copilul sa invete in alta tara e ceva ce se poate face usor.