Stimulati de stimulente

Grevele spontane au paralizat, ieri, judetul Vaslui. Administratiile financiare, Inspectia Muncii, Primria Vaslui, Casa de Pensii, Agentia de Prestatii Sociale sunt institutiile n care s-a oprit lucrul. Doleantele protestatarilor sunt anularea diminurii salariilor cu 25% si acordarea stimulentelor. Cu studii superioare si specializri peste specializri, functionarii se plng c au salarii de mizerie, de 500 – 700 lei pe lun. Pe lng lipsa banilor pentru plata facturilor si pentru mncare, ratele la bnci fac ravagii printre bugetari. Disperati, oamenii spun c vor continua greva pe termen nelimitat.

Ieri, greva spontan a functionarilor a paralizat Finantele Publice. Toti cei 420 de salariati ai Administrat iilor Finantelor Publice (AFP) au ncetat lucrul si au protestat alturi de colegii din ntreaga tar. Este vorba despre 50 de salariati de la AFP Husi, 60 de salariati de la AFP Brlad, 16 salariati din AFP Negresti si 249 angajati de la AFP Vaslui si de la Directia General a Finantelor Publice (DGFP). Protestatarii solicit revenirea la salariile anterioare tierii cu 25%, precum si acordarea stimulentelor, care nu s-au mai dat n ultimele dou luni. Valic Berescu, presedintele Sindicatului Functionarilor „Sed Lex” Vaslui, a precizat c stimulentele erau o sum care s-a acordat an de an, pe fondul nemajor rii salariilor. n prezent, pe fondul reducerii salariilor si anulrii stimulentelor, cstigurile functionarilor de la finante s-au redus considerabil. Astfel, media brut a salariului a cobort la 1.321 lei, din care salariul mediu net este de 920 lei. Cel mai mic salariu net din sectorul finantelor este de 460 lei, iar cel mai mare se ridic la 1.600 lei. „Oamenii sunt hotrti s nu reia lucrul pn cnd nu se rezolv problema salariilor. Noi ncercm s gestionm aceast miscare spontan, pentru a nu exista evenimente negative. Sindicatul nu este implicat n pornirea acestei miscri”, a spus Vasile Berescu.

Ministrii vin si pleaca, necazurile ramn

La rndul lor, salariatii care protestau pe holurile DGFP Vaslui sau artat foarte nemultumiti de deciziile luate de conducerea Ministerului de Finante. „De cnd a fost demis Sebastian Vldescu nu am mai primit stimulentele. Dnsul se lupta pentru noi. Eu lucrez la compartimentul executare silit si sunt expus cnd m duc s pun sechestru pe bunuri la persoanele fizice. Am dou liciente, care totalizeaz 25 de ani de carte, iar acum am un salariu de 600 lei ca executor fiscal. Majoritatea salariat ilor din finante sunt cu studii superioare si avem salarii de mizerie”, ne-a spus un salariat. O alt persoan din rndul protestatarilor a tinut s-si exprime nemultumirea. „Cnd aveam salarii decente, toate bncile se plimbau pe la noi si am fcut credite. Acum, am ajuns ca rata la banc de 1.000 de lei s fie mai mare dect salariul. Am ajuns s trim din pensiile de mizerie ale printilor nostri si s ne aducem mncare de la tar, cei care au acest noroc. Acum, vine si iarna si ne va fi foarte greu. Stimulentele sunt venituri extrabugetare si nu sunt prinse n bugetul national. Dac se depseste planul de ncasri la bugetul statului, noi primim un stimulent de 10% din acele sume. Ministri vin si pleac, noi rmnem cu necazurile”, a spus o angajat de la Finante.

Inspectia Muncii, n greva spontana

Toti cei 50 de salariati de la Inspectoratul Teritorial de Munc (ITM) Vaslui s-au aflat, ieri, n grev spontan. Salariatii au declarat c sunt nemultumiti pentru c nu se mai acord stimulentele, care nu sunt niste pomeni. Chiar dac protestul nu este legal, angajati sunt hotrti s nu nceap lucrul pn cnd nu vor avea solutionat problema salariilor. Evident, anularea reducerii cu 25% a salariilor este una din revendicrile protestatarilor din ITM. „Reducerile sunt de 80% la nivelul inspectoratului si am ajuns s avem salarii de 600 – 700 lei. n zilele viitoare, noi vom organiza un protest confom prevederilor legale si, eventual, o delegatie din inspectoratele de munc din tar se va deplasa la Bucuresti, pentru negocieri. Surubul se strnge n continuare, iar banca a ajuns s ne ia casa”, a spus un angajat al ITM Vaslui.

Primaria Vaslui, blocata

Si salariatii Primriei Vaslui au intrat n grev spontan. Adunati n fata institutiei, salariatii au scandat numeroase lozinci precum „Jos Guvernul!” si „Vrem salarii decente!”. La mitingul spontan s-au raliat peste 100 de persoane, activitatea din Primria Vaslui fiind blocat. Functionarii au spus c nu vor relua lucrul dect n momentul solutionrii doleantelor. Este vorba despre anularea reducerii de salariu cu 25%, precum si acordarea stimulentelor. „Ne solidarizm cu colegii nostri din celelalte institutii publice si solicitm aplicarea legislatiei la fel peste tot n tar”, nea spus un salariat. O alt angajat care a ntrerupt lucrul a spus c peste 60% din angajati primesc 500 de lei pe lun, dar sunt si salarii mai mici. „Cu acesti bani achitm factura la curent, restul serviciilor si nu mai rmnem cu nimic. Cu ce s achitm ratele la bnci si s ne cumprm mncare? Am ajuns s purtm hainele de acum ctiva ani si s crm mncare cu sacosele de la printii nostri”, spune revoltat o alt angajat. Un tnr functionar intrat recent n sistem a vorbit despre salariul pe care l primeste. „Dup cinci ani de facultate si masterat primesc pe lun 570 de lei. Ni se spune s mergem n privat, ns, n Vaslui, nu se gseste de lucru. Rmnem n grev pn cnd ni se rezolv problemele”, a spus tnrul.

Greva spontana si la Casa de Pensii

Miscarea spontan de protest a fost declansat si la Casa Judetean de Pensii Vaslui si Casa Teritorial de Pensii Brlad. Activitatea institutiilor a fost blocat complet, toti cei 57 de salariati fiind hotrti s nu nceap lucrul pn la solutionarea revendic rilor. La fel ca si n restul institut iilor, salariatii au iesit pe holuri, unde si-au exprimat nemultumirea fat de salariile mici, care nu mai acoper nevoile zilnice. Este vorba despre o reducere medie de 75% n conditiile n care, ncepnd cu 1 iulie, nu s-au mai acordat stimulente. Alte cereri vizeaz eliminarea salariului de merit, diminuarea indemnizat iilor de conducere, reducerea la 1% a sporului pentru complexitatea muncii si a sporului pentru conditii vtmtoare. O alt problem a angajatilor este cresterea volumului de activitate, determinat de reducerea de personal. Astfel, necesitatea efecturii de ore suplimentare a devenit o permanent, n timp ce calculatoarele nu sunt adaptate necesit- tilor institutiei. Salariatii se plng si de reducerea cheltuielilor materiale si, implicit, a celor pentru asigurarea conditiilor optime de lucru: cldur, energie electric, telefon etc.

Greva si la AJPS

Si salariatii din cadrul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Vaslui au intrat n grev spontan. Angajatii sustin c salariile au fost mentinute foarte mici pentru c, n completare, erau acordate stimulente. Dup anularea stimulentelor si reducerea salariilor cu 25%, veniturile angajatilor au fost diminuate drastic, cu un procent de 60%. Astfel, cel mai mic salariu a juns s fie 450 de lei, n timp ce salariu maxim se ridic la 1.000 lei. „n anii trecuti, bncile au admis credite pn la 60% din venituri iar acum, cnd am rmas cu venituri de 40%, nu mai putem achita ratele. Multi am fcut credite ipotecare pe o perioad ndelungat. Situatia noastr este disperat”, a spus un angajat al institutiei.

1 COMENTARIU

  1. Unui bugetar i se dadeau 4 paini pana la asa zisa reforma.Acum i se dau doar doua.Mie care sunt pe picioarele mele cine-mi da macar de o paine?
    Cand mie-mi este greu , saracul bugetar „stimulat” vine in control si imi mai cere ceve de-o paine.
    Hai, serios cine ma contrazice?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.