Deputatul PSD de Vaslui Victor Cristea, membru n Comisia pentru nvtmnt, stiint, tineret si sport, a criticat n plenul Camerei Deputatilor intentia Guvernului de a-si asuma rspunderea pe noua Lege a educatiei. De asemenea, parlamentarul vasluian a prezentat si cteva argumente pentru care acest lucru nu trebuie s se ntmple, cu att mai mult cu ct este vorba despre o lege vital pentru prezentul, dar mai ales pentru viitorul Romniei
„Trebuie s cntrim cu foarte mult atentie fiecare prevedere a acestei legi, pentru c de ea depinde formarea tinerelor generatii, altfel spus, viitorul trii. Cei care stau, astzi, pe bncile scolii, sunt cei care, mine, vor conduce Romnia. Dac le vom da acum o lege gresit, vom fi si noi responsabili pentru directia gresit n care va merge Romnia”, a declarat, de la tribuna Camerei Deputatilor, Victor Cristea. Parlamentarul vasluian a lansat si cteva ntrebri: „Dac este o lege att de important, de ce atta grab? De ce Guvernul vrea s o treac prin asumarea rspunderii? Aceast formul nefericit, care ncalc toate cutumele si legile, afectnd de asemenea si democratia, anuleaz orice comunicare si dialog ntre cei care au lucrat si lucreaz la textul noii legi a educatiei si beneficiarii acestea, elevi, cadre didactice si printi deopotriv. n al doilea rnd, ne place s credem c aceast lege trebuie s fie racordat la realittile economice si sociale ale prezentului, s fie efectul viziunii despre viitor pe care o avem n prezent. Dorinta de asumare cu orice pret demonstreaz c nu avem nicio viziune. Este doar un gest de sfidare la adresa celor care nc mai lucreaz la textul noii legi a educatiei, iar asumarea nu va face dect s bulverseze si s destabilizeze nvtmntul romnesc, pentru c rezultatul final nu va fi rodul unui consens, ci al unor confruntri politice special create pentru ca asumarea s fie posibil”.
Noua lege, plina de deficiente
Victor Cristea a precizat c, n calitate de cadru didactic, stie cum trebuie s arate noua lege, cunoscnd bine „deficientele sistemului – subfinantarea coronic, promovarea nonvalorilor n actul de decizie – pentru a m referi numai la viicile „politice” ale acestuia. Transferarea clasei a noua la nvtmntul gimnazial ar echivala cu o catastrof. Vom condamna elevii s rmn la tar, unde nu are nici cadre calificate s le desvrseasc educatia, nici spatii adecvate. Alt greseal major: se doreste desfiintarea nvtmntului profesional, uitnd c tara se reconstruies te nu numai cu ajutorul competentelor digitale, ci si cu fierari-betonisti sau tractoristi. Nu n ultimul rnd, se doreste ca liceul s aib trei ani de zile. Ar fi nu numai o nclcare a traditiei romnesti, ci si o amputare a perioadei n care elevul si formeaz si valideaz competentele care l vor ndrepta spre viitoarea sa meserie”. n loc s se corecteze aceste erori, mai spune Cristea, „(…) ne automutilm, pentru a arta c situatia actual a Romniei se datoreaz nvtmntului din anii anteriori. Fals: nvtmntul este n criz tocmai din cauza celor care au creat si adncit criza economic si financiar pe care o traversm. Este vina Guvernului actual, care a aruncat n haos nvtmntul si cercetarea. De ce, cunoscnd aceste realitti, vreti s l bulversati si mai tare? De ce, n fata acestui dezastru, continuati s distrugeti si mai mult nvtmntul? L-as ruga pe domnul ministru Daniel Funeriu s mi rspund, dar stiu c rspunsurile nu se afl la el. n consecint, adresez aceste ntreb ri ntregului Guvern, premierului Emil Boc si reprezentantilor PDL. n statele civilizate, guvernele investesc n educatie, nu taie bugete si nu dau cadrele didactice afar. La noi, nv- tmntul a fost prioritar doar cnd a fost vorba de reducerea bugetului. Acum, asa lovit cum este, nvtmntul trebuie s treac si printr-o asumare. Nu asumare va fi, ci o subminare clar a statului! V solicit s nu permiteti ca un sistem de nv- tmnt reconoscut, cu traditii si valori certe, s ajung s fie obiectul unor negocieri politice meschine! Demonstrati acum, n al doisprezecelea ceas, c nu suferiti de meningit moral!”.