La sfrsitul lunii august, Executivul a hotrt s treac plata ajutorului social la Agentia Judetean pentru Prestatii Sociale. Astfel, ncepnd din ianuarie 2011, familiile srace vor astepta „ratia” de supravietuire direct din mna statului, nu de la primari, cum se ntmpla pn acum. Pentru c acest tip de asistent social are o „ncrctur electoral” imens, miscarea lui Emil Boc se poate dovedi extrem de inteligent si folositoare, mutnd un numr semnificativ de voturi din curtea primarilor n ograda actualei puteri. De mentionat c, la 31 august, n judetul Vaslui erau n plat 12.901 de beneficiari, sumele aflate n plat ridicndu-se la 2.357.310 lei.
ncepnd de anul viitor, pentru beneficiarii venitului minim garantat se pregteste o nou „revolutie”. Cum judetul Vaslui continu s fie „patria” asistatilor social, orice modificare a legislatiei are un impact major si imediat n plan social. Miercuri, 25 august, Executivul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 416/2001. Potrivit noului act normativ, ncepnd de anul viitor, plata ajutorului social va fi preluat de ctre Agentia Jude- tean pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui. n consecint, plata acestui drept si fondurile necesare se vor asigura direct de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii. n opinia Guvernului, trecerea pltii ajutorului social de la nivelul primriilor n minile statului reprezint un element important n eliminarea erorilor, prin separarea functiei de plat de cea de stabilizare a eligibilittii. De asemenea, cheltuielile administratrive pentru verificarea ndeplinirea conditiilor si stabilirii dreptului de ajutor social vor fi suportate din veniturile proprii ale bugetelor locale. Stabilirea dreptului la ajutorul social se va realiza, n continuare, de ctre primari, prin dispozitia acestora bazat pe cererea si documentele doveditoare depuse de solicitant, precum si pe ancheta social efectuat de serviciul de specialitate. Acordarea ajutorului social se suspend n situatia familiilor si persoanelor singure care nu si ndeplinesc obligatia de a aduce din trei n trei luni adeverint de la Agentia Teritorial pentru Ocuparea Fortei de Munc. Sprijinul financiar va fi pierdut si de persoanele care nu realizeaz orele de lucrri sau actiuni de interes local, precum si n cazul celor care din sase n sase luni nu prezint declaratia privind componenta familiei si a veniturilor realizate.
Ajutoare ilegale
n primele sase luni din 2010, n judetul Vaslui au beneficiat de venitul minim garantat 13.737 de familii, cu un numr mediu de 37.144 de beneficiari lunar. Valoarea aprobat pentru semestrul I a fost de 15.930.426 de lei, din care a fost achitat efectiv suma de 9.420.240 lei. Numai n luna iunie, au fost nregistrate la ajutorul social 12.987 de familii, fiind achitat suma de 1.351.191 lei. La 31 august, n judetul Vaslui beneficiau de venitul minim garantat 12.901 familii, fiind planificat la plat suma de 2.357.310 lei, din care s-au achitat 1.478.142 lei. Din nefericire, n cadrul acestei principale prestatii sociale, numrul persoanelor descoperite c primesc bani ilegal este foarte mare. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Munc Vaslui, n ultima perioad, au fost inspectate 44 de primrii. Dup ce a fost verificat un esantion de 1.769 de dosare, inspectorii de munc au decis sistarea pltilor pentru 3.259 dosare. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost constituite debite n valoare de 46.666 lei.
Mai multi bani
ncepnd cu data de 1 iulie 2009, valoarea venitului minim garantat pentru familiile srace a crescut cu 15%. Conform actului normativ, valoarea venitului minim garantat se va indexa anual prin hotrrea Guvernului, n raport cu evolutia preturilor de consum. Valorile grilei de acordare a venitului minim garantat vor evolua astfel: 125 lei pentru o singur persoan, 225 lei pentru familiile formate din dou persoane; 313 lei pentru familiile formate din trei persoane, 390 lei pentru familiile formate din patru persoane si de 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane. Autorittile statului vor mai asigura cte 31 lei pentru fiecare alt persoan care face parte din familie, peste numrul de cinci persoane.
Asistent record
Ca si n anii trecuti, populatia judetului este caracterizat de o dependent major de asistenta venit din partea statului. ncepnd cu anul 2005, numrul persoanelor asistate a crescut considerabil, odat cu diversificarea prestatiilor sociale si cresterea baremurilor de acordare. Numai n 2007, la nivelul judet ului Vaslui s-au acordat drepturi sociale pentru 206.577 de persoane, n timp ce n 2006, numrul celor care au apelat la asistent a fost de 111.945 persoane. n acest an, AJPS Vaslui gestioneaz 31 de prestatii sociale. Lunar, apeleaz la serviciile institutiei un numr mediu de 293.192 beneficiari, iar pltile care se efectueaz depsesc suma de peste 18 milioane de lei. n total, n primele sase luni ale acestui an, au fost efectuate plti n valoare de 108.951.200 lei. Practic, n prezent, aproximativ 65% din populatia judetului Vaslui, care este de 455.049 persoane, beneficiaz de unul din drepturile sociale prevzute de lege.
Atac la Legea 416!
Dumitru Buzatu, presedintele Organizatiei Judetene Vaslui a PSD, spune c actualul guvern a fcut numeroase manevre pentru a reduce toate alocatiile speciale si, n special, numrul beneficiarilor de la Legea nr. 416/2001. Intentia autoritt ilor este de a vira ct mai putini bani ctre asistenta social, n detrimentul cettenilor, care nu au nici o posibilitate de a obtine venituri. „Intentia Executivului este de a face inoperabil Legea 416. Veti vedea c pasul urmtor este reducerea fondurilor destinate acestui tip de asistent social, ceea ce va face ca presiunea pe autorittile locale s creasc foarte mult iar oamenii care nu au nici o surs de venit s se adreseze primarilor, nu guvernantilor. Evident, n conditiile modificrii legii, primarii ar fi neputinciosi. Aceast msur face parte dintr-un ansamblu de msuri care transfer responsabilitatea crizei economice pe umerii celor sraci”, a spus Dumitru Buzatu. Jenic Panica, primarul orasului Murgeni, spune c preluarea pltilor la venitul minim de ctre institutiile statului ar putea reprezinta o problem n minus pentru primrie. „Eu cred c tot pe primari va rmne greul, iar ei (reprezentantii Guvernului si ai actualei puteri, n.r.) si vor aroga niste merite, c fac ei serviciile. Noi si asa avem foarte putini angajati si nu stiu cum s i mai mpart, pentru a asigura serviciile. n prezent, n orasul nostru avem n plat circa 580 de persoane”, a spus Jenic Panica. Dnut Cretu, primarul comunei Muntenii de Jos, este n continuare optimist: autorittile locale vor avea n continuare un cuvnt de spus n stabilirea beneficiarilor. „Responsabilitatea maxim revine primarilor, care vor trebui s fac o ncadrare corect a solicitantilor. n caz contrar, noi vom fi amendati. Un lucru bun este c beneficiarii vor sti c AJPS-ul va face pltile, pentru c oamenii asteapt banii de la primrii”, a precizat Dnut Cretu.