Vasluienii, exclusi de la Prima Casa 2

Programul „Prima Cas 2” are aceeasi soart ca „Prima Cas 1”. Sistemul de garantare si creditare este functional, ns vasluienii nu au… bani! Tierea salariilor bugetarilor cu 25% este cea mai grea lovitur dat proiectului. Clienti redutabili ai bncilor, n trecutul apropriat, bugetarii s-au vzut si cu lefurile diminuate, dar si cu amenintarea somajului plannd asupra lor. Si, pentru c n judetul Vaslui angajatii de la stat nc mai reprezint „elita” salariatilor, rezultatele programului sunt pe msur. n sase luni, au primit und verde pentru finantare doar n jur de 50 de contracte.

Programul „Prima Cas 2” este perfect… pentru salariatii care cstig mii de euro pe lun. Pentru vasluienii de rnd, programul este imposibil de accesat, cauza fiind plafonul de venituri solicitat de bncile comerciale. La Vaslui, programele de austeritate financiar promovate de Guvernul Boc iau lsat pe dinafar pe poten- tialii clienti: bugetarii. Cu salarii diminuate cu 25%, angajatii de la stat nu se mai calific att de usor pentru a contracta un credit n vederea achizitionrii unei case. Cum pe piata imobiliar preturile la apartamente au rmas nc foarte mari, n medie, un doritor trebuie s solicite un credit de circa 40.000 de euro. Astfel, pentru deschiderea unei linii de finantare, veniturile solicitantului trebuie s depseasc 25 milioane de lei vechi net pe lun. O sum imens att pentru bugetari, ct si pentru multi dintre angajatii din sectorul privat. Simona Polak, directorul unei agentii imobiliare din Vaslui, a precizat c programul este functional, ns oamenii nu se mai ncadreaz, cu veniturile pe care le au. „La Vaslui, mai toti salariatii sunt bugetari, iar acestia au pierdut mult la venituri. Oamenii se tem c vor rmne fr locurile de munc si nu mai sunt dispusi s apeleze la bnci pentru mprumuturi”, explic Simona Polak. Cu toate acestea, la nivelul municipiului Vaslui au fost semnate sau sunt n curs de finalizare n jur de 50 contracte de finantare. Un numr foarte mic de clienti, dac ne raportm la nevoile locative imense din Vaslui.

Garsoniere scumpe

Din nefericire, preturile extrem de mari pe care proprietarii de case le solicit blocheaz si mai mult programul pentru achizitionarea de locuint e. Spre exemplu, dac o garsonier ar costa n jur de 500 de milioane de lei vechi, ar putea fi cumprat prin program. ns preturile practicate n prezent trec lejer de 800 de milioane, ceea ce face foarte dificil cumprarea lor. Mai mult, preturile la garsoniere au rmas mult mai ridicate comparativ cu apartamentele cu dou camere, care se pot cumpra si cu un miliard de lei vechi. „Cumprtorii s-au gndit c, dac tot fac un efort, mai bine s-si cumpere un apartament cu dou camere. Garsonierele, neavnd cutare, au rmas cu aceleasi preturi. Dar sunt si foarte multe apartamente care au preturile foarte mari”, a explicat Polak. Potrivit specialistilor de pe piat, n prezent, echilibru dintre cerere si ofert a srit n aer. Practic, pe de o parte exist o ofert variat, de circa 70%, n timp ce potentialii cumprtorii reprezint doar 30%. n aceste conditii, tranzact iile sunt n picaj si preturile solicitate pentru case ar trebui s fie diminuate exponential.

Garantii imense

A doua etap a programului guvernamental „Prima Cas” a nceput pe 8 martie 2010, att pentru cei care vor s cumpere locuinte vechi, ct si pentru cei care vor locuinte noi. Cea de-a doua etap a programului guvernamental a nceput numai pentru cei care doresc s achizitioneze locuint e individuale, fie c sunt vechi sau noi. Pentru cei care se asociaz n vederea construirii de locuinte, programul guvernamental a nceput cu 15 zile mai trziu. Exist diferent ieri ale garantiei pe care o pot obtine solicitantii n cadrul celei de-a doua etape a programului „Prima Cas 2”. Pentru cei care vor s cumpere imobile gata terminate sau „la rosu”, garantia rmne la 60.000 de euro, iar pentru cei care construiesc case noi, garantia creste la 70.000 de euro si la 75.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.