Tineretul, mndria judetului!

Faliti si fr perspective profesionale, acestea sunt binefacerile „democratice” de care se bucur tinerii. Criza economic si nesfrsita austeritate i-au lovit frontal pe vasluienii sub 25 de ani. Romnia ocup locul II n Europa la rata somajului n rndul generatiei tinere, iar Vasluiul nu face exceptie. Dintr-un total de 19.830 de someri, 2.181 au vrsta sub 25 de ani. Cum mediul privat este incapabil s ofere slujbe, consecintele sociale sunt din cele mai grave. Infractionalitatea, violenta, anxietate si depresia fac aproape zilnic victime n rndul tinerilor.

Tinerii sub 25 de ani sunt principalele victime ale recesiunii economiei romnesti. ntr-un timp foarte scurt, tara noastr a ajuns s ocupe locul II n Uniunea European n ceea ce priveste rata somajului n rndul generatiei tinere. Din nefericire, n lipsa unor politici publice eficiente care s vizeze aceast categorie social, tinerii au parte doar de dezamgiri si inactivitate prelungit. Astfel, pe o piat a muncii extrem de srac n oferte, generatia tnr este cea mai bulversat de incertitudinea zilei de mine. La nivel national, n perioada mai – iunie, numrul somerilor cu vrsta sub 25 de ani a crescut cu peste 10.000 de persoane. n acest context sumbru, si judetul Vaslui contabilizeaz o rat a somajului foarte ridicat n rndul tinerilor. Potrivit datelor Agen- tiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui, la data de 31 iulie erau nregistrati 19.830 de someri. Din numrul total de persoane aflate n cutarea unui loc de munc, n evidenta agentiei figurau 2.181 de someri cu vrsta mai mic de 25 de ani. Dana Cmpianu, specialist n cadrul Compartimentului Programe Ocupare AJOFM Vaslui, a precizat c 795 de someri cu vrsta sub 25 de ani sunt nregistrati de mai mult de sase luni. Una din consecintele directe ale lipsei de perspective profesionale pe piata muncii autohtone este dorinta tinerilor de a pleca n strintate. Potrivit unor studii recente, ntre 70 si 80% din tineri au de gnd s prseasc tara la terminarea studiilor. Pe lng numrul mic de locuri de munc, lipsa de experient a tinerilor absolventi fac ca sansele acestora de angajare s fie foarte mici n momentul de fat. Mai mult, n timpul interviurilor, multi tineri descoper cu stupoare c salariile care li se ofer sunt cu mult mai mici dect cele pe care la asteptau.

Fr viitor

Reprezentantii patronatului vasluian sustin c, n aceast perioad, tinerii nu au nici un viitor pe piata muncii locale. Cu alte cuvinte, oportunittile deschiderii unui contract individual de munc sunt aproape de zero, firmele nepermitndu-si luxul unor angajati fr experient. Ovidiu Copacinschi, presedindele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii Vaslui, a spus c majorarea TVA-ului a redus substantial consumul, iar societtile sunt obligate s-si restrng activitatea. Consecintele imediate ale cderii productiei sunt falimentul unor agenti economici, precum si apelarea la noi disponibilizri. „Nu ai ce s faci cu acesti tineri, care nu au experient. n acest moment, nu se iau nici un fel de msuri pentru relansarea activittii economice. Dac o firm si permitea s angajeze dou persoane necalificate pe lng alte sapte cu experient, acum nu mai este posibil asa ceva. Din pcate, pregtire exceptional a fortei de munc din Romnia se diminueaz pe zi ce trece”, a spus Ovidiu Copacinschi. Oamenii de afaceri sunt de prere c, nainte de anul 1990, sistemul de nvtmnt era mult mai bine organizat si controlat, de la grdinit pn la ultimul an de facultate. Astfel, de pe bncile scolii ieseau persoane cu o calificare nalt, care reprezentau concurenta pentru trile dezvoltate din vestul continentului.

Spitale pline

Lipsa unor perspective reale de realizare profesional si material arunc tot mai multi tineri n afara legii. Cazurile de infractionalitate n care sunt implicati tinerii au crescut exponential, precum si accidentele de circulatie. Ignorat i de o societate conservatoare, tinerii nu mai sunt dispusi s respecte regulile. Pe lng latura penal, ncepnd nc din ultimul an de studii, absolvetii fac cunostint cu depresia si anxietatea, cnd descoper realittile de pe piata muncii. Psihologul Ana Rinder ne-a spus c, n ultima perioad, a crescut foarte mult consumul de alcool, droguri si delicventa juvenil. „Tot mai multi tineri se afiliaz la anumite grupri, n speranta c si vor asigura o serie de venituri necesare. n acest context, ei comit fapte penale si sunt predispusi la consumul de alcool si droguri, creznd c vor uita de situatia n care se afl. De asemenea, se produce o nstrinare de familie, de persoanele apropiate si, uneori, se confrunt cu tulburri psihice. Multi tineri caut s plece n strintate si nu verific dac ofertele pe care le primesc sunt serioase. Astfel, risc s sfrseasc n mna unor retele care se ocup cu prostitutia sau alte genuri de infractiuni”, a explicat Ana Rinder.

2 COMENTARII

  1. 12% rata somajului in vaslui si 19.830 someri sunt cifrele pentru cei inregistrati .Cifrele reale de persoane fara locuri de munca sunt in mod sigur mult mai mari ,cateva sute de mii in judetul Vaslui si cateva milioane in tara ,nemaisocotind cele 3-4 milioane din strainatate.Situatia dureaza de peste 10 ani, dupa ce s-au falimentat in mod voit 90% din intreprinderile judetului.Singura prioritate a TUTUROR POLITICIENILOR in cei 20 de ani a fost crearea de locuri de munca prin asigurarea unui climat favorabil pentru intreprinderi. SI NU A FOST ASA ! Daca ar fi fost locuri de munca nu ar fi fost atata saracie lucie,oamenii ar fi avut ce manca, ce imbraca,bani pentru Jules Verne, Balzac,Dostoievski sau Blaga….. Prefer sa folosesc un limbaj civilizat fara adjective usturatoare,sa-mi planga inima si sa ma rog la Dumnezeu !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.