Sub zodia cancerului

Numrul vasluienilor depistati cu diferite forme de cancer s-a dublat n acest an. Astfel, dac n primele sase luni ale anului trecut medicii oncologi depistaser 274 de persoane cu neoplasm, n primul semestru al acestui an numrul vasluienilor depistati cu o form de cancer a fost de 559 de persoane. Ca de obicei, n zona noastr predomin cacerul bronhopulmonar, urmat de cel de sn, de stomac si de cancerul de col uterin. Foarte putini bolnavi ajung la medic cu forme incipiente ale bolii, care s poat fi vindecate. n momentul de fat, la nivelul judetului Vaslui exist 6.187 de bolnavi cu neoplasm.

n primul semestru al anului 2010, n evidentele oncologilor au fost nregistrate 559 de cazuri noi de bolnavi de cancer, cu 285 de cazuri mai mult dect n aceeasi perioad a anului trecut, cnd au fost nregistrate 274 de cazuri noi. Ca de obicei, n zona noastr predomin cacerul bronhopulmonar, cu 61 de cazuri noi, urmat de cel de sn, cu 49 de cazuri, de stomac, cu 41 de cazuri noi, si cancerul de col uterin, cu 31 de cazuri noi. n acceasi perioad, 29 de vasluieni au fost depistati cu cancer de prostat si 16 cu cancer de piele. Statisticile noastre arat clar acest lucru: de la an la an creste numrul bolnavilor de cancer si cel mai trist este c, tot de la an la an, persoanele bolnave sunt tot mai tinere, a precizat Mihaela Vlada, purttor de cuvnt al Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui. Potrivit medicilor oncologi, cauzele cele mai frecvente care duc la aparitia diferitelor forme de cancer sunt cele arhicunoscute: ereditatea, alimentatia, consumul de alcool, fumatul. La toate acestea se mai adaug o doz, uneori fatal, de stres. n primul rnd este vorba de alimentatia irational, apoi consumul de alcool si n al treilea rnd este fumatul. Dar, n ultimii ani, stresul a fost de foarte multe ori factor declansator, nu doar n bolile neoplastice, ci si n alte afectiuni, confirm si dr. Dan Petrovici, medic specialist oncolog n cadrul Spitalului Judetean de Urgent Vaslui. O problem cu care medicii se confrunt de ani de zile const n faptul c bolnavii nu se adreseaz medicului la primele semne ale bolii. Potrivit oncologilor, persoanele care au un nivel de cultur mediu motiveaz ca nu au avut timp, n schimb cei cu studii superioare spun ca le-a fost fric. Cert este c mai putin de 10% din bolnavii diagnosticat i cu neoplasm se afl n stadii curabile, pentru restul oferindu-se doar tratamente care ncetinesc evolutia bolii sau doar o fac mai usor suportabil. Acesta este si motivul pentru care consumul de medicamente necesar tratamentului oncologic a crescut foarte mult. Astfel, dac n ianuarie consumul de medicamente pe programul de oncologie era de 434.141 lei, n iunie consumul a ajuns la 693,368 lei, n primul semestru al acestui an fiind eliberate numai prin farmacii medicamente oncologice n valoare de 3,23 milioane lei. Mai trebuie spus si faptul c de la nceputul anului si pn n prezent au decedat din cauza diferitelor forme de cancer peste 400 de persoane. Am spus-o si o repetm: cancerul descoperit n faz incipient, adic la debut, poate fi complet vindecat. Dac bolnavul se prezint la medic doar atunci cnd ajunge ntr-o form avansat a bolii, sansele de suppravietuire sunt foarte mici. De exemplu, bolnavii care vin la noi n gradul IV au doar 20% sanse de supravetuire, a mai spus dr. Dan Petrovici.

2 COMENTARII

  1. Nu mai luati interviuri de la asa numitul doctor petrovici…am avut „placerea” sa fiu si pacientul dlui doctor si a DOAMNEI DOCTOR PARAU…nu exista grad de comparatie intre cei doi si cu asta am spus tot…mergeti intr-o zi si vedeti cati pacienti are dl doctor si cati are DOAMNA!!!si ca sa aveti informatii precise si la obiect mergeti va rog la DOAMNA DOCTOR…va veti convinge!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.