Presedintele CMR: Cred ca deficitul de medici este n medie de aproximativ 35%, poate ajunge si la 70%

Deficitul de medici din sistemul sanitar este, n medie, de aproximativ 35 la sut, dar sunt spitale unde lipsa medicior poate fi chiar si de 70 la sut n zonele izolate si de 20-30 la sut n centrele universitare, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, presedintele CMR, Vasile Astrstoae.

„Cred c deficitul de medici este foarte mare. Spre exemplu, exist un spital n Sighetul Marmatiei unde lucreaz mai multi medici pensionari dect doctori activi”, a spus profesorul Vasile Astrstoae, care a adugat c o situatie dificil este nregistrat si n judetul Vaslui. n opinia presedintelui CMR, decizia primului ministru de a nu debloca posturile denot inconstient. „Mi se pare inconstient din partea primului ministru, Emil Boc s nu vrea deblocarea posturilor din sntate. Pe de alt parte nici nu mai stiu dac n situatia dat, cnd mii de medici cer s plece din tar, ar mai fi persoane dornice s lucreze n spitalele din tar”, a opinat presedintele CMR. Potrivit profesorului Astrstoae, angajarea unor medici n spitale presupune trecerea a cel putin trei ani pn cnd acestia s devin eficienti. „Este cunoscut c pentru acomodarea unui medic ntr-un anumit loc de munc nou este nevoie de trei patru ani”, a mai spus presedintele CMR. Din 2007 si pn n iulie 2010, peste 8.000 de medici, dentisti si farmacisti au primit certificate de conformitate pentru a putea lucra n strintate, iar 2.000 au depus cereri, dar nu si-au luat documentele, potrivit unei statistici a Ministerului Snttii. Si presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, profesor Ioan Lascr, a anuntat c numrul medicilor bucuresteni care au solicitat n acest an aviz pentru a lucra n strintate a ajuns la 630, fat de 443 n tot anul 2009. Din pcate, cei care pleac lucreaz n domenii deficitare, cum ar fi terapie intensiv. Premierul Emil Boc a declarat, marti, c deocamdat n sistemul medical nu se poate angaja dect o persoan la sapte posturi eliberate, artnd c n urma cererii ministrului Snttii de deblocare a angajrilor n sistem a cerut o reevaluare a tuturor posturilor disponibile ca urmare a restructurrii. „n acest moment exist posibilitatea ca unul din sapte s se angajaze potrivit procedurilor legale si acest lucru se deruleaz. Am cerut s se fac o reevaluare per sistem si s se vad, n urma aplicrii prevederii legale a angajrii unul din sapte, cte posturi sunt disponibile, s se acorde acolo unde sunt probleme de sistem, iar dup aceea vom discuta, n urma finalizrii procesului de restructurare, etapa 1 septembrie, ce resurse umane putem avea, pentru c nu poti, pe de o parte, s faci o restructurare si, pe de alt parte, s facem angajri n acelasi timp”, a declarat Emil Boc.

1 COMENTARIU

  1. daca mai are unul curajul sa ramana avem noi „grija” de el. il injuram si-l batjocorim ca asa ne invata marele barbat de stat. in curand vom fi operati de hingheri si ingrijiti de croitorese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.