Sezonul executatilor

Pentru c nu si-au achitat obligatiile fiscale, de la nceputul anului si pn n prezent, 50 de societti din Brlad s-au trezit cu conturile blocate. Surprinztor este faptul c suma total datorat Serviciului Taxe si Impozite din cadrul Primriei de persoanele juridice este de circa 1 miliard de lei vechi, de 10 ori mai mic dect cea datorat de persoanele fizice. Peste 2.850 de brldeni sunt executati silit pentru neplata taxelor, cea mai mare sum restant datorat de un contribuabil persoan fizic fiind de circa 2 miliarde de lei vechi.

n timp ce contribuabilii constiinciosi au fcut tot posibilul s-si plteasc taxele si impozitele pe anul n curs nc din primul trimestru, unii brldeni au restante nc din anii 2007 sau 2008. Fie c este vorba de persoane cu o situatie material precar sau de cei care pur si simplu au neglijat total aceast ndatorire fat de stat, ru platnicii si vor plti n final taxele restante. Si nu oricum, ci cu penalizri de 0,01% pentru fiecare zi de restant. Mai precis, cum legea permite functionarilor publici s pun poprire pe veniturile acestora, peste 2.850 de brldeni s-au trezit cu somatii, urmate de executare silit. „n prezent, n curs de executare silit avem 2.874 de persoane. Executarea se poate aplica ncepnd de a doua zi de la termenul scadent, iar primul pas este somatia. Dac cettenii nu pltesc restantele nici acum, se procedeaz la poprirea oricrui venit (salariu, pensie sau cont bancar, n.r.). Se poate ajunge si la executarea bunului mobil sau imobil. Putem spune c, din cele 2.874 de executri silite, aproape 800 sunt blocri de conturi. Legea nu precizeaz suma de la care o persoan poate fi executat silit, deci orice restant poate fi recuperat prin aceast metod. Drept dovad este faptul c tot n categoria executatilor silit intr si cei care presteaz munc n folosul comunittii, ca urmare a nepltii amenzilor ncasate”, ne-a spus economistul Cerassela Apostol, seful Serviciului Taxe si Impozite Persoane Fizice.

Firmele, mai responsabile dect persoanele fizice

Interesant este faptul c suma datorat de cei 2.874 de brldeni ru platnici se ridic la circa 10 miliarde de lei vechi, din care aproape 2 miliarde trebuie recuperate de la o singur persoan. Mai exact, este vorba despre o prostituat care „presteaz” pe centura Bucurestiului si primeste amenzi pe band rulant. Cum nu are bani s le onoreze, sumele restante se tot adun. Nu la fel de mari sunt restantele societtilor comerciale din oras. Din evidentele Serviciului Taxe si Impozite Persoane Juridice rezult c doar 50 de firme nu si-au achitat obligatiile fiscale. Numrul acestora nu este deloc mare, iar valoarea total a datoriilor, nici att. n total, societtile au restante la plata impozitelor de circa 1 miliard de lei vechi, din care cea mai mare sum datorat de o singur firm se ridic la aproape 200 milioane de lei vechi. O nimica toat n comparat ie cu restanta „prestatoarei de servicii” de pe centura capitalei… Oricum, celor 50 de societti le-au fost blocate conturile bancare si, dac nici asa nu si vor plti obligatiile ctre stat, va urma sechestrul si vnzarea bunurilor.

1 COMENTARIU

  1. bai stricatilor cu ce dracu sa platim impozitele ??? nu vedeti ce salarii jalnice avem??? si preturi mai mari decat in afara??? rusine basescu, rusine prostilor care l-au votat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.