n primarii ncepe marea ieseala

Guvernul va da und verde standardelor de personal pentru administratia local. Potrivit noilor grile de personal, primriile vor trebui s-si adapteze corpul de angajati n raport cu numrul locuitorilor. Primria municipiului Vaslui depseste organigrama fixat de Executiv si trebuie s disponibilizeze nici mai mult, nici mai putin de 178 de persoane. n schimb, orasul Negresti are un deficit de personal, n conditiile n care primria are 130 de salariati si are dreptul la maxim 171. Si Zorleni, comuna cu cel mai mare numr de locuitori din judet, nu are personal excedentar la nivelul administratiei locale.

Angajatii administratiilor locale au intrat n morisca disponibiliz rilor. Ieri, Guvernul Romniei a luat n discutie o Ordonant de Urgent care prevede reducerea sever a cheltuielilor din administrat ie. Actul normativ stabileste un plafon maxim de salariati la nivelul administratiilor din teritoriu, fiecare unitate urmnd s-si calibreze personalul dup aceste cerinte. Ordonanta consfinteste „standardele de personal” pe toate palierele autorittilor locale: judet, municipii, orase si comune. Pe noile grile de personal trebuie s se nscrie primriile, institutiile culturale aflate n subordinea primriilor (teatru, oper, filarmonic, casa de cultur), servicii publice (administrarea pietelor, a parcurilor, politie comunitar). Pentru comunele sub 1.500 de locuitori, ordonanta prevede maximum 16 angajati, iar pentru cele de peste 10.000 de locuitori se accept ntre 44 si 60 de salariati. n orasele care au doar 3.000 de locuitori, primria poate angaja numai 33 de persoane, n timp ce n orasele de peste 50.000 de locuitori, primarul poate avea n subordine ntre 131 si 189 de oameni. n municipiile de 20.000 de locuitori, primria trebuie s functioneze cu maximum 165 de angajati, iar n cele cu o populatie cuprins ntre 200.000 si 400.000 de locuitori, administratia poate avea ntre 700 si 800 de angajati.

Disponibilizri la primriile din Vaslui si Brlad

Cea mai afectat de noile reglementri legale va fi Primria Brlad. Cu peste 380 de angajati, att n cadrul Primriei, ct si n directiile si serviciile din subordine, municipalitatea brldean ar trebuie s trimit acas aproape 200 de angajati. La Vaslui, n prezent, la primrie sunt agajati 105 functionari publici, 112 persoane contractuale, n timp ce Politia Comunitar are 150 de salariati. La un simplu calcul, rezult c Primria Vaslui are n total 367 de angajati. Potrivit noilor standarde de personal, un oras ca municipiul Vaslui, cu o populatie de 70.060 locuitori, poate avea ntre 131 si 189 angajati. Comparnd cele dou cifre, rezult c la Primaria Vaslui vor trebui disponibilizate 178 de persoane, n situatia n care institutia lucreaz cu numrul maxim de angajati prevzut de grila guvernamental. Valeriu Caragat, viceprimarul municipiului Vaslui, a spus c trebuie fcut o analiz foarte atent a efectelor pe care le poate avea acest act normativ. „Politia Comunitar este o institutie necesar, n conditiile n care se nregistreaz tot mai multe cazuri de nclcare a ordinii publice. De la nceputul anului, din institutia noastr au iesit la pensie 25 de persoane. Sarcinile sunt n crestere si trebuie asigurat un rspuns rapid, n ceea ce priveste rezolvarea problemelor comunittii”, a spus Valeriu Caragat.

Negrestiul scap de concedieri

La Negresti, autorittile locale au fost mult mai pragmatice, n ceea ce priveste reducerea cheltuielilor din administratie. nc din anul trecut, 30 de salariati au fost disponibilizat i, institutia functionnd cu o organigram redus la maxim. Ioan Cozma, primarul orasului Negresti, a spus c, n prezent, primria mai are 130 de angajati, inclusiv salariatii din cadrul serviciilor publice. n conditiile n care orasul Negresti are 10.160 de locuitori, standardul de personal d dreptul edilului s aib n subordine ntre 95 si 171 de salariati. Cum primria are numai 130 de angajati, la Negresti nu poate fi vorba de disponibilizri. „Noi am trecut la reduceri de personal nc din 2009. Orasul nostru este srac si nu dispunem de venituri suficiente. Dac, n 2009, colectrile de taxe si impozite au fost realizate n proportie de 90%, n primele luni din acest an, ncasrile sunt de 50%. Avem multe proiecte pe care le-am stopat, din cauza lipsei banilor pentru cofinantare. Acum, este n discutie un act normativ prin care Guvernul garanteaz efectuare de mprumuturi pentru asigurarea cofinantrii. Aceasta este o facilitate care ne va permite demararea unor lucrri si finalizarea obiectivelor de investitii propuse”, a spus Ioan Cozma.

Zorleniul, sub standardele de personal

Potrivit noilor grile de personal, comuna Zorleni, care are peste 9.800 de locuitori, poate avea 76 de angajati. n prezent, primria de aici functioneaz cu un numr mult mai mic de oameni, n total 38 de angajati: 10 functionari publici, doi demnitari, cinci persoane contractuale, cinci angajati la administratia gospodreasc, opt angajati la servicul de paz, un salariat la cminul cultural, dou persoane la sntate si cinci persoane angajate n baza Legii nr. 76. Cu alte cuvinte, comuna cu cea mai mare populatie din judetul Vaslui are un deficit important de personal la nivelul administratiei locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.