Bucuria din gunoi!

Majorarea TVA-ului ncepe s-si fac simtite efectele nefaste. Un capitol extrem de sensibil pentru populatie vizeaz serviciile de ap, canal si salubritate. Cum societtile vasluiene nu pot ignora majorarea TAV-ului cu 5%, cresterea preturilor este iminent. SC Goscom SA si SC Aquavas SA au fcut deja solitictri ctre Consiliul Local Vaslui pentru ajustarea tarifelor. Pentru populatie, scumpirile vor echivala cu un cutremur financiar de proportii. Spre exemplu, un metru cub de ap va costa mai mult cu 1,2 lei, iar la salubritate o persoan va plti lunar n plus 0,30 lei. Dac vasluienii s-au bucurat o bun perioad de apa de la robinet cumprat la acelasi pret, nu se poate spune la fel si despre brldeni, pe care acum i pndeste o nou scumpire.

Din considerete strict economice, societtile prestatoare de servicii publice sunt obligate s se alinieze noii majorri a TVA. Motivul pentru care SC Goscom SA Vaslui si SC Aquavas SA Vaslui solicit ajustarea tarifelor la populatiei este unul ct se poate de simplu. De la 1 iulie, dat la care TVA-ul a fost majorat de la 19% la 24%, cele dou unitti functioneaz pe pierdere, lucru care nu poate continua la nesfrsit. De altfel, era de asteptat ca modificarea principalelor taxe s se rsfrng direct asupra utilittilor: ap, canalizare, energie electric, telefonie. Aceiasi influent nefast aasupra preturile practicate pe piat se va face face simtit si n ceea ce priveste produsele alimentare, combustibilul, gazele naturale, mbrcmintea etc. Principalii perdanti de pe urma majorrii TVA-ului vor fi consumatorii, care vor trebui s scoat din buzunar cu cel putin 5% n plus pentru achizitionarea de servicii si produse. Mai mult, cum o serie de agenti economici nu sunt dipusi s-si diminueze cstigurile, este posibil ca acest prag maxim s fie depsit pe unele capitole. Chiar dac puterea de cump- rare a sczut dramatic, n timp ce consumul s-a contractat serios, la unele servicii si produse majorrile de preturi vor fi mai mari de 5%. Dac la aceast „revolutie” a scumpirilor adugm si tierea salariilor bugetarilor cu 25%, viitorul apropiat va oferi populatiei o lectie dur a supravietuirii.

6,25 lei de persoan, la salubritate

Ctlin Brleanu, directorul SC Goscom SA Vaslui, a spus c societatea de salubritate are fixat un pret standard n care intr colectarea, transportul, mentenanta etc. Acest tarif nu se va modifica deloc n perioada urmtoare. ns, la aceste costuri se adaug TVA-ul, tax care este vrsat direct la Finantele Publice. Cum Guvernul a majorat TVA-ul de la 19% la 24%, o modificare a preturilor la populatie este inevitabil. n acest sens, s-a fcut o solicitare Consiliului Local Vaslui (CL) s ajusteze pretul, n raport cu aceast majorare de taxe n valoare de 5%. „Goscomul rmne cu aceiasi bani. Tot acest pret cuprinde niste capitole de calculatie, de la punctul de colectare a deseurilor si pn la groapa ecologic. n prezent, nu am de unde s fac o reducere a preturilor”, a spus Ctlin Brleanu. Societatea de salubritate ar fi avut la ndemn alte scenarii, dac si celelate utilitti nu s-ar alinia la noile conditii de pe piat. ns, transportul gunoiului are o strns legtur cu pretul la combustibil, uleiuri, piesele de schimb la utilaje, ntretinere etc. La rndul lor, toate aceste servicii sunt purttoare de TVA, lucru care are un efect direct asupra activittii societtii. Mai mult, la un simplu calcul, reiese c numai pentru aceste capitole colaterale, pretul la salubritate ar trebui majorat cu 3,5%, la care s se adauge majorarea de 5% a TVA-ului. „Orice modificare de pret trebuie s fie aprobat n CL. Noi pltim n fiecare lun la stat un miliard de lei vechi ca TVA. Practic, pretul la salubritate rmne neschimbat, dar se aplic majorarea taxei”, a explicat Brleanu. Dac la un TVA de 19% o persoan achita lunar la Goscom 5,95 lei, dup majorarea TVA-ului, pretul va creste la 6,25 lei.

2,52 lei metrul cub de ap

Dorin Blnescu, directorul SC Aquavas SA Vaslui, a confirmat c exist discutii cu privire la majorarea preturilor la serviciile prestate de societate. „Noi practicm aceleasi preturi din anul 2008. n timp, au fost foarte multe influente asupra costurilor, la care s-a adugat majorarea TVA-ului cu 5%”, a spus Blnescu. n aceste conditii, este posibil ca preturile la serviciile oferite de Aquavas s fie mai mari de 5%, din cauza rostogolirii unor cheltuieli acumulate n ultimii doi ani. Este vorba despre scumpirea combustibilului, costurile aferente lucrrilor de mentenant etc. La un simplu calcul, la un plus de 5% la calculul final al serviciilor, tarifele arat astfel: de la 2,4 lei metrul cub de ap, la 2,52 lei, de la 0,39 lei la canalizare, la 0,41 lei si de la 0,65 la epurare, la 0,68 lei. Deci, numai la consumul de ap, un metru cub ar urma s se scumpeasc cu cel putin 1,2 lei. La un consum mediu de ap de 10 metri cubi pe lun, o familie urmeaz s plteasc n plus 12 lei.

Brldeni, v „paste” o nou scumpire a apei!

Cei peste 70.000 de brldeni au „experimentat” de la 1 iulie o majorare de 18% a metrului cub de ap si a celui de canalizare. Scumpirea se preconizase nc de la nceputul lui iunie, cnd directorul Aquavas Brlad anuntase, n cadrul unei conferinte de pres, c societatea merge n pierdere de nou luni si c trebuie fcut orice pentru a obtine din nou profit. Drept dovad, n sedinta ordinar a Consiliului Local de la sfrsitul lui iunie, s-a decis: pentru un metru cub de ap, populatia va plti 4,14 lei, iar pentru unul de canalizare, 1,33 lei. Asta n conditiile n care, pn atunci, brldenii pltiser 3,48 lei si, respectiv 1,12 lei pentru fiecare metru cub de ap potabil si canalizare si tot li se prea prea mult. Mai ales c multe blocuri au probleme la subsoluri si se produc pierderi ce sunt imputate tot consumatorilor. n timp ce populatia nc se chinuie s „digere” aceast majorare operat pentru a aduce societtii Aquavas profit, conducerea deja se gndeste la urmtoarea majorare. Mai exact, pentru a fi n „trend” cu cresterea TVA-ului la 24%, directorul Vasile Ungureanu a solicitat deja Autorittii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitti Publice (ANRSC) aprobarea unei noi majorri. „Am fcut deja adres la ANRSC si asteptm rspuns la solicitarea noastr. Pn la 1 august cred c o s-l primim. Deocamdat nu stim cnd si cu ct se va scumpi, din nou, apa potabil, dar este sigur c se va produce”, ne-a declarat Vasile Ungureanu, directorul Aquavas Brlad. Asadar, pentru ca viitoarea majorare a pretului apei potabile s se produc, ar trebui ca, mai nti, s aib loc sedinta Consiliului Local pentru a se aproba proiectul de hotrre.

Adriana-Cristina Susnea
Dnut Ciobanu

5 COMENTARII

  1. lingaul asta de primar spunea odata ca va face puturi de mare adincime in oras si se va ieftini apa dar se pare ca urmatorul mandat nu vrea sa mai iasa primar si il doare in ca_________ de barladeni asta e si-a facut gagiu plinul

  2. cum sa nu scumpeasca ei nu trebuie sa traiasca bine cum zice chioru ala de basescu sa traim bine astea fac ce zice presedintele romaniei ‘traiesc bine’ pe spatele oamenilor vai de capul lor le ia si din pensii din salare toate se scumpesc salariile raman la fel dar asta se intampla numai in romania can rest am fost si la freci cu criza lor cu tot si asa ceva nu era numa in romania asta SE INTAMPLA SI ASTA DIN CAUZA POPORULUI DELASATORNU STIU SASI APERE DREPTURILE NU SE ZBAT PENTRU DREPTURILE LOR SI SE AJUNGE AICI SA TRAIM VAI DE CAPUL NOSTRU

  3. Mai documentati-va cu privire la preturile la apa…..of ..matematica asta…ati facut varza preturile ….cresterea este de 0.8 lei/mc apa ….asta cu tot cu TVA…… fara TVA este de 0.5 lei/mc …..greu jurnalismul asta….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.