Mihalachi: Ma puteti obliga?

La sfrsitul sptmnii trecute, n sala de sedinte a Prefecturii Vaslui a avut loc o nou ntlnire n care s-a discutat despre trecerea spitalelor din judet n administrarea autorittilor locale. Discutiile sau lovit de aceeasi problem ridicat n ntlnirile anterioare: niciuna din administratiile locale nu va prelua spitalele cu datorii. Dac MS nu plteste datoriile, noi nu putem dect s considerm c nu sunt bani si se ncearc s se arunce pisica moart n curtea noastr. n asemenea conditii, eu nu preiau spitalul. M puteti obliga? S m dati afar, nici att. Ce-o s-mi faceti?, a ntrebat Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, sustinut de toti ceilalti reprezentanti ai administratiei publice locale din judet.

De aceast dat, la ntlnire au participat reprezentanti ai Prefecturii, ai Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui, conducerea celor sapte spitale ce urmeaz s fie predate administratiei locale, precum si reprezentantii Consiliului Judetean si al consiliilor locale din Brlad, Husi, Negresti, Murgeni si Tutova. Am vrut ca aceasta s fie o sedint tehnic, de lucru, n care s punem la punct detaliile modului n care se va efectua procesul de predare-primire al unittilor sanitare cu paturi, a spus dr. Andrei Barbu, directorul DSP Vaslui, preciznd c datoriile vor fi achitate n termen de 90 de zile. Afirmatia a strnit o reactie radical din partea lui Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui. Stii cti ani am eu? Tu stii de cte ori am fost eu pclit?! De data asta nu m mai pcleste nimeni. Cu dou sptmni n urm am fost la Sovata, unde am avut o ntlnire cu ministrul Snttii. Din discutiile de acolo a reiesit clar c niciun spital nu va fi preluat cu datorii. Dac nu se pltesc datoriile, nu semnez nici dac-mi taie cineva mna. Avem deja un sac de datorii si nu mai vrem si altele. Eu nu ncasez ntr-un an ct i trebuie Spitalului Judetean s-si achite datoriile. Eu nteleg descentralizarea, e firesc ca cei din comunitatea respectiv s ia deciziile cele mai corecte n functie de specificul local. Dar s fii responsabil pentru sntatea oamenilor este o povar urias, iar dac aceasta este dublat de datorii, atunci nu facem fat. Dac MS nu plteste datoriile, noi nu putem dect s considerm c nu sunt bani si se ncearc s se arunce pisica moart n curtea noastr. n asemenea conditii, eu nu preiau spitalul. M puteti obliga? S m dati afar, nici att. Ce-o s- mi faceti?, a ntrebat Vasile Mihalachi, sustinut de toti ceilalti reprezentanti ai consiliilor locale. n final, s-a stabilit c pn n momentul n care vor fi achitate datoriile, consiliile locale si DSP-ul s parcurg toti pasii birocratici de ntocmire a formularelor necesare pentru ncheierea protocoalelor de primire-predare a unittilor sanitare cu paturi.

Aproape 10 milioane datorii

n judetul nostru, la 31 mai 2010 se nregistrau cu datorii cinci din cele sapte unitti spitalicesti. Recordul l detine Spitalul Judetean de Urgent Vaslui, cu datorii de 3,86 milioane lei, nregistrate, n ordinea descresctoare a sumelor datorate, ctre furnizorii de medicamente, prestri servicii, alimente, materiale sanitare, reactivi si pentru servicii cu caracter functional. Spitalul de Urgent Brlad nregistreaz datorii de 3,51 milioane lei, pentru servicii de executie efectuate de terti, medicamente, alimente, reactivi, materiale sanitare si tichete de mas. Un debit mult mai mic are Spitalul Municipal Husi, de 760.998 lei, pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi, alte bunuri si servicii. Unitatea medical din Negresti are datorii de 603.158 lei, la medicamente, reactivi, materiale sanitare, dar si la capitolul alte cheltuieli, la chirii si iluminat si nclzire. Spitalul de Copii din Brlad are datorii de 452.117 lei, nregistrate la medicamente, alte bunuri, materiale sanitare, reactivi, consultant si alimente. Totalul datoriilor nregistrate la 31 mai se ridic la suma de 9,57 milioane lei, din care 1,15 milioane sunt ntrzieri la plat de peste 120 de zile.

4 COMENTARII

  1. bai buzatule si cap de bou (mihalachi) vedetiva de magariile voastre si de hotiile voastre ce nu mai puteti face magarii ca inainte cind aveati toti oamenii vostrii la putere .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.