Gabriel Sava, un cunoscut inginer geolog din Brlad, acuz conducerea Casei Corpului Didactic (CCD) Bacu c i-a copiat aproape n totalitate, fr a cere acordul, o carte de specialitate. Gabriel Sava arat cu degetul spre profesorul Gabriel Stan, cel cruia i-ar fi ncredintat lucrarea spre editare. Urmarea furtului intelectual reclamat de Sava este cuantificat n 300 de milioane de lei vechi, bani intrati n buzunarul directorului CCD Bacu. Sau poate al institutiei?!
Gabriel Sava si-a nceput colaborarea cu CCD Bacu la nceputul anului 2006. Timp de trei ani, brldeanul a participat la numeroase activitti ale institutiei, printre care, cea mai important, initierea programului de formare continu „Managementul Proiectelor Educationale”. „Acest proiect a fost, ulterior, acreditat cu credite profesionale transferabile, potrivit unei decizii a Ministerului Educatiei. La baza acestui demers a stat experienta mea de 15 ani n domeniu, precum si alte dou volume publicate anterior. Tocmai aceste dou volume, editate n 2004 si 2008, au constituit suportul de curs pentru CD-ul n cauz. La nceputul acestui an ns, am ncetat colaborarea cu CCD „Grigore Tbcaru” Bacu”, ne-a declarat prof. ing. drd. Gabriel Sava.
Descoperire (geologic) socant
Undeva pe la sfrsitul lunii aprilie anul curent, profesorul Sava, renumit n zona Brladului pentru spturile paleontologice la care a participat n diferite situri, avea s fac o nou descoperire. De aceast dat, ceea ce a scos la iveal profesorul nu i-a putut strni dect mhnirea. „De la finele lunii aprilie si pn pe 29 mai, aveam s constat c acest curs a fost n continuare oferit cadrelor didactice de ctre CCD Bacu, valorificndu-se astfel si teoriile si ideile mele. Trebuie spus c acest curs a fost achizitionat de cursantii din acea vreme (circa 300 la numr, n.r.) contra cost, fr a exista acordul meu scris n acest sens”, a „descoperit” profesorul Sava. Ce l-a intrigat mai mult pe pbubit, spune chiar el, a fost mai mult faptul c pe suportul de curs se gsesc dou fisiere, respectiv „prezentare.ppt” si „suport mpe.doc”, al cror continut este extras direct din volumele brldeanului, ambele publicate cu ISBN. „M-a frapat faptul c din cele dou documente au fost intentionat sterse toate referirile care pot indica persoana mea ca autor de drept. Am aflat, n continuare, c pe acelasi CD comercializat de CCD Bacu prin domnul director Stan ar mai exista si alte fisiere ale unor lectori care predau la curs si c fiecare CD n parte a fost vndut cu suma de 100 lei”, mai spune profesorul Sava.
Completri „fr comentarii”
Lucrurile sunt ct se poate de simple din punctul de vedere al pgubitului: din cartea ce-i poart numele i s-au furat ideile si teoriile, cu toate c posibilii „hoti de inteligent” sunt atentionati nc din prefat s nu fac asa ceva. Prin urmare, Sava i-a ntocmit, sptmna trecut, directorului Stan o plngere penal la Parchetul de pe lng Tribunalul Bacu, pentru nclcarea dreptului de autor si a drepturilor conexe, solicitnd despgubiri morale, precum si o cot parte din sumele ncasate de directorul CCD Bacu n urma comercializri CD-ului n cauz. Prin urmare Sava s-a constituit parte civil cu suma de aproximativ 110.000 euro. Acuzatiile extrem de grave formulate de brldean l-ar putea, n aceste conditii, costa foarte scump pe directorul bcuan. Vorbim despre bani multi, functie si chiar libertatea. Pe Gabriel Sava nu-l intereseaz banii, pentru c, spune el, vrea s i doneze la toate bibliotecile din tar. l intereseaz ca justitia, asa oarb cum e ea, s fac dreptate. Pe de alt parte, cel acuzat, contactat telefonic de redactorii „Monitorul de Vaslui”, a oferit acelasi rspuns la toate ntrebrile ce i-au fost puse: „Nu comentez!”. Urmare a plngerii depuse de avocatii lui Gabriel Sava, anchetatorii au stabilit ca de astzi ntr-o sptmn s aib loc primul pas n investigatie. Este vorba despre o ncercare de conciliere. „Eu cu acest om nu mai pot discuta nici profesional si nici personal. Mi-a trdat ncrederea, mi-a furat munca si mi-a vndut-o pentru a-si nsusi foloase materiale”, a ncheiat Sava.
Pt eu. Daca sunteti asa de sigur de afirmatia dvs, stimate anonim, va astept sa imi si demonstrati asta. Cu cica.. nu merge. intrati la barfe de prost gust. De exemplu, si eu am auzit ca le aveti cu bautura.Va asigur si am toate argumentele, ca este creatia mea proprie. Asta in conditiile in care cu adevarat va intereseaza. Sau poate sunteti din anturajul plagiatorului si atunci se explica frustrarea dvs. Oricum daca aveti curajul de a discuta fata in fata, sunt disponibil, dar sincer, nu cred ca il aveti
Pt eu. Daca sunteti asa de sigur de afirmatia dvs, stimate anonim, va astept sa imi si demonstrati asta. Cu cica….. nu merge…. intrati la barfe de prost gust. De exemplu, si eu am auzit ca le aveti cu bautura….Va asigur si am toate argumentele, ca este creatia mea proprie. Asta in conditiile in care cu adevarat va intereseaza. Sau poate sunteti din anturajul plagiatorului si atunci se explica frustrarea dvs. Oricum daca aveti curajul de a discuta fata in fata, sunt disponibil, dar sincer, nu cred ca il aveti…
Din pacate aceasta e o practica des intalnita. Lucrarea de licenta a sotiei mele a aparut „intinsa” pe 6 numere din revista „Psihologie” sub semnatura unui asistent universitar.
Dupa auzite cica si Gabriel Sava ar fi luat acea carte de pe internet .
Puteti verifica acest lucru mai intai. S-ar putea sa nu fie meritul lui si atunci.cine plateste ?