Programul „Prima Cas” este n pragul colapsului. Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% a nghetat tranzact iile iar relansarea vnzrilor tine de domeniul fantasticului. Proprietarii de apartamente viseaz la „tunurile” imobiliare din anii trecuti, iar un plan viguros anticriz lipseste cu desvrsire. Cum n municipiul Vaslui cstigurile sigure erau apanajul salariatilor de la stat, programul „Prima Cas” a rmas fr… clienti! Un blocaj total este nregistrat si pe segmentul nchirierilor de spatii comerciale. Pe piat se practic nc chirii de 15 euro/metrul ptrat, sum care alung orice investitor. Ct priveste piata terenurilor, acestea au devenit un lux.
Programul „Prima Cas”, mndria politicii guvernamentale anticriz, este deja pe butuci. Dup ce anul trecut initiativa a fost pus n executie cu mare greutate, mecanismele de acordare a garantiilor au blocat ntreg sistemul. Foarte multe dosare s-au pierdut prin sertarele bncilor pentru ca, apoi, Fondul de Garantare se desvrseasc ineficienta birocratic. n acest ritm, tot mai multe solicitri au primit cu ntrziere „und verde”, n timp ce numeroase familii care sperau la o cas au trebuit s se resemneze. Relansarea programului pentru al doilea an consecutiv nu a produs revirimentul scontat. La nivelul municipiului Vaslui, pn n luna ianuarie 2010, erau aprobate aproximativ 100 de documentat ii, n conditiile n care necesitt ile locative sunt imense. ns lovitura fatal pentru „Prima Cas” a venit tot din partea statului. Msurile de austeritate severe asumate de Guvern, prin reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, sunt mai mult dect descurajante pentru doritori. Cum la nivelul municipiului Vaslui marile societt i private sau companiile strine lipsesc cu desvrsire, bugetarii erau singurii poten- tiali clienti. De altfel, preferint ele institutiilor financiare pentru salariatii de la stat au fost mai mult dect evidente. Spre exemplu, la un venit lunar de 2.500 lei, un bugetar obtinea un punctaj mai bun dect un salariat la privat, cu venituri similare. Prin politica de reducere a cheltuielilor, autorittile au lovit exact pe segmentul cel mai important de beneficiari, care echivaleaz practic cu decesul programului. Simona Polak, directorul unei agentii imobiliare din Vaslui, spune c programul era si asa foarte fragil, iar prin msurile de austeritate, guvernantii dau n cap propriilor msuri anticriz. „Preturile apartamentelor vor trebui s scad drastic, pentru ca oamenii s se mai ncadreze cu veniturile. Noi avem acum ctiva clienti care vor s cumpere. Cei care au intrat n mecanism au dosarele trimise spre aprobare si rmne s se descurce cu achitarea ratelor”, a explicat Simiona Polak.
Vise imobiliare
Pentru evitarea unui blocaj total pe piata imobiliar, n perioada imediat urmtoare, sunt necesare schimbri majore. n primul rnd, proprietarii de apartamente vor trebui s-si revizuiasc profund politicile de preturi practicate pe piat. Chiar dac preturile de vnzarea au sczut n medie cu 30% comparativ cu anul 2007, pentru relansarea tranzactiilor, este nevoie de noi ajustri. Spre exemplu, dac acum trei ani un apartament cu dou camere costa 2 miliarde de lei vechi, acum, acesta poate fi achizitionat cu 1,4 miliarde lei. Totusi, specialistii din piat sustin faptul c preturile sunt nc foarte mari n raport cu cstigurile populatiei. O alt conditie pentru revitalizarea cumprrii de locuinte este relansarea economiei reale si cresterea veniturilor n rndul angajatilor. n caz contrar, pentru un credit de 44.000 de euro, o rat lunar de 212 euro va fi foarte greu de achitat, iar doritorii vor renunta la ideea de a mai achizitiona o cas. „Foarte importat este si factorul psihologic, n conditiile care lumea este speriat de noi tieri de salarii. Multi salariati nu mai au curajul s acceseze un credit, iar vnz rile vor stagna. Cu banii n mn, singurele tranzactii nu depsesc 100.000 de lei pentru un apartament de dou camere. Mult lume vizeaz la anul 2007, ns acele preturi nu se mai pot practica”, a explicat Simona Polak.
nchirierile, blocate
Nici segmentul nchirierilor de spatii comerciale nu cunoaste o dezvoltare. Foarte multe locatii din centrul muncipiului sunt goale, chiriile nerealiste alungnd si ultimii investitori. n Vaslui, proprietarii continu s solicite chirii ntre 10 si 15 euro/mp pentru spatii de 100 mp. n opinia investitorilor, niste chirii de 6 – 7 euro/mp ar fi mult mai aproape de realitt ile economice ale orasului. „Sunt spatii ale acelorasi proprietari care stau nchise de mai multi ani. Ar fi mai bine ca preturile la chirii s fie micsorate. n acest fel, se d posibilitatea micilor ntreprinztori s fac o afacere, iar proprietarii si-ar scoate banii ntr-o perioad mai lung de timp. Bncile, care plteau foarte mult, nu mai nchiriaz spatii. Dimpotriv, s-au mai nchis unele sucursale”, a mai artat Polak. O situatie identic este si pe piata terenurilor, care pentru majoritatea vasluienilor au devenit un lux. n capitala judetului se construieste foarte putin, singurele tranzactii de terenuri find n limita sumei de 10.000 de euro.
Frumoasa imagine din America Latina sau dintr-o tara africana ? Arhitectura,acoperisurile splendide incinta ochiul si ne inmoaie inimile.Stiti cumva numele arhitectilor care au creat aceste capodopere monumentale? Vrem sa-i contractam!
Vasluienii care nu prea au iesit in lume nu prea sunt in pas cu timpul.Au ramas inghipsati in niste preturi artificiale care nu se justifificau nici prin confort nici prin calitate.Cind vii din alta parte ai senzatia ca din cauza saraciei ,cei ce-ti ofera ceva de vinzare ,incepind cu legumele din piata pina la apartamente,cautas sa te jecmaneasca cit mai mult posibil.Daca te vede mai bine imbracat iti cere cit nu face ,iti trinteste marfa si-ti arunca priviri dusmanoase.La vremuri ca acestea trebuie sa-si revizuiasca atitudinea caci altfel se duc pe copca.