Trei copii din satul Docneasa, comuna Vinderei, cu vrste de 4 ani, 10 ani si 14 ani, au ajuns la spital, n noaptea de duminic spre luni, cu suspiciuni de toxiinfectie alimentar, dup ce au consumat, printre altele, si dintr-un salam cumprat „la ofert”, dintr-un magazin de pe raza municipiului Brlad. Ieri, Directia de Sntate (DSP) Vaslui a precizat c diagnosticul stabilit de medici este sindrom dispeptic. Curios este faptul c acest sindrom se poate instala si n urma consumului unor alimente alterate. Astfel, pn la finalizarea anchetei, salamul (cumprat pe 6 martie, cu data expirrii o zi mai trziu) nu poate fi exclus dintre cauzele posibile ale mbolnvirii celor trei copii. Cazul a intrat si n atentia Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, care a demarat o anchet menit s stabileasc cine se face vinovat. De asemenea, Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Vaslui a demarat controale pentru prevenirea unor cazuri similare.
n noaptea de duminic spre luni, trei copii cu vrste de 4, 10 si 14 ani, din satul Docneasa, comuna Vinderei, au ajuns la Spitalul Municipal de Urgent „Elena Beldiman”, din Brlad, cu diagnostic comun, suspiciune de toxiinfect ie alimentar, dup ce au consumat salam „la promotie”, cump rat dintr-un magazin din Brlad. Potrivit dr. Andrei Barbu, directorul coordonator al Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui, copiii au fost internati n Sectia de Boli Infectioase a spitalului din Brlad, dup ce au acuzat dureri abdominale, stri de great, vrs- turi, cefalee si vertij. „Familiile copiilor, este vorba de doi frati si un verisor, spun c acestia au consumat produse naturale din product ia proprie, cum ar fi carne de pasre si ou, dar si niste salam cumprat la promotie, de la un magazin din Brlad. Salamul a fost consumat pe data de 6 martie, acesta fiind n termen de valabilitate pn pe 7 martie, ziua n care copiilor li s-a fcut ru. Micutii au fost internati cu observatie de toxiinfectie. ntre timp, au fost luate probe de la toate alimentele pe care le-au consumat. Asteptm rezultatele de laborator, n special de la salam si ap, pentru a putea stabili exact de ce s-au mbolnvit copiii”, a declarat dr. Andrei Barbu. Ulterior, medicii specialisti n boli infectioase, pe baza simptomelor celor trei copii, au infirmat suspiciunea de toxiinfectie, stabilind un alt diagnostic: sindrom dispeptic. Directia Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a demarat propria anchet n acest caz. „Asteptm nti rezultatele de laborator de la DSP, pentru a lua msurile legale care se impun n astfel de cazuri. Este posibil ca alterarea alimentelor s se datoreze conditiilor n care au fost pstrate dup cumprare. Noi am fost la fata locului, am vorbit cu familiile copiilor, care se cam contrazic n declaratii. Oricum, ancheta se afl n desfsurare”, a precizat dr. Gabriela Botoi, din cadrul DSVSA Vaslui. n paralel, inspectorii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Vaslui au demarat o actiune de control la magazinul alimentar din care a fost achizitionat salamul.
Ce este sindromul dispeptic?
Noul diagnostic nu schimb foarte mult datele problemei, cu att mai mult cu ct, printre cauzele aparitiei acestuia, sunt mentionati si factori de natur infectioas si alimentar. Unele dintre cele mai frecvente simptome pentru care pacientii se prezint la medic sunt cele digestive; dureri abdominale, great, vom, senzatie de plenitudine (de stomac plin), dup ingerarea unei cantitti mici de alimente scaunele sunt repetate, inapetent si lipsa poftei de mncare. Simptomele obligatorii sunt legate de dezordini situate la nivelul tractului digestiv superior, n special la nivelul stomacului si n primul segment al intestinului subtire, iar n majoritatea cazurilor apar dup mas, si au o durat de peste trei luni. Aceste manifestri fac parte dintr-un grup de afectiuni, cunoscute sub numele de sindroame dispeptice prezente att la adulti, ct si la copii. Manifestrile dispeptice pot fi determinate de boli organice – boala ulceroas, gastritele, afectarea pancreasului – pancreatit, afectri biliare – litiaz biliar si factori dietetici – alcool, cofein, grsimi, condimente, factori medicamentosi, intolerant la fier, lactoz, la unele medicamente si, nu n ultimul rnd, factorii infectiosi. La copil, cele mai frecvente cauze sunt cele de natur infectioas si alimentar. Agentii infectiosi cei mai frecventi sunt Colibacilul, bacilii dizenterici, Helicobacter Pilory. Acestia pot ptrunde n organism odat cu alimentele sau ajung n tubul digestiv, venind dintrun focar infectios care a luat nastere n plmn (pneumonii), faringe, cile urinare (infectii urinare), sau din alte focare infectioase (otite, meningite). Greselile alimentare rspunztoare de aparitia manifest rilor dispeptice constau n dilutii necorespunztoare ale preparatelor de lapte, consumul de preparate reci, prepararea hranei pentru copii mici n conditii neigienice, alimente necorespunztoare vrstei. Alte cauze sunt sindroamele de malabsorbtie care presupun tulburri de absorbtie a glucidelor (intolerant la lactoz), inflamatii ale mucoasei intestinale (boala celiac), afectiuni parazitare, giardioz, boli imunologice grave, boli endocrine. La copil, manifest rile principale sunt diareea, trenanta recidivant, dureri abdominale (mai ales n partea superioar a abdomenului), balonri, vrsturile trenante, recidivante. Acestea pot determina scderi n greutate prin pierderea de lichide si substante nutritive prin diaree si vrsturi, ntrzieri n dezvoltarea fizic si intelectual, tulburri de comportament (apatie), anemie, rahitism. Tratamentul este n primul rnd dietetic (respectarea regimului alimentar), terapie cu antibiotice atunci cnd se constat o cauz infectioas, rehidratarea copilului. Foarte important de retinut c tratamentul numai simptomatic al manifestrilor nu este o solutie, pentru c nti trebuie tratat cauza, avndu-se n vedere tendinta de recidiv a simptomelor.
fiind *fosta*angajata se intelege de ce vb asa ca doar nu te/a dat de buna afara
probabil tu faceai asa ceva ,din cate stiu se scad din gestiune stricaciunile pe proces verbal eu sunt tot o angajata de la cleopatra
La CLEOPATRA se spala salamurile de mucegai cu solutie de spalat geamurile(o fosta angajata)
interex se numeste marele mall care vinde produse toxice