Tratamente controlate

Lupta pentru un bilet de tratament balnear se ncinge. Noul mecanism informatic de repartizarea a vacantelor a eliminat definitiv din sistem orice „boiereal”. Cum Bucurestiul face selectia, multi vasluieni care sperau la un „tratament” se vd nevoiti s astepte decizia on-line. Se fac si se desfac cereri, se calculeaz tot felul de punctaje, pentru a putea beneficia de un sejur n lunile de var. Nici tactica voiajelor n locul asiguratilor care au cstigat biletele nu mai merge. Statiunile sunt mult mai intransigente si fac controale pentru a verifica identitatea clientilor. Cum numrul biletelor alocate judetului Vaslui v fi mai mic fat de cel de anul trecut, se anunt o concurent acerb pentru fiecare loc „eligibil”.

Viata roz de pe piata biletelor de tratament balnear a luat sfrsit. Dac n anii trecuti se putea jongla foarte usor cu acordarea unui sejur, n prezent, posibilittile de ocolire a mecanismelor oficiale sunt nule. Practic, prin noul mod de accesare si distribuiere a biletelor, singurul n msur s decid cine se v relaxa ntr-o statiune este… sistemul informatic. Fiecare cerere depus n judetul Vaslui este nregistrat automat ntr-un program electronic, care este legat on-line cu centrala de la Bucuresti. Astfel, repartizarea biletelor de tratament se face exclusiv de la centru, iar datele nominale cu fericitii beneficiari sunt transmise ulterior la Vaslui. Vasilica Valentina Robu, directorul coordonator adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP), a precizat c, de la Vaslui, pot fi repartizate persoane pe eventualele locuri rmase libere dintro anumit serie. Mai exact, locurile beneficiarilor care au renuntat la tratament din diverse cauze revin urmtorilor clasati, n urma selectiei electronice. Este si cazul seriei care v pleca n data de 30 martie si care coincide cu Srbtorile de Paste. Din experienta anilor trecuti, s-a observat c, de regul, pn la cinci persoane anunt c nu se vor mai deplasa ntr-o statiune balneoclimateric. „Noi de la Vaslui nu putem influenta sub nici o form acest program de repartitie electonic. n consecint, nu mai pot exista nici speculatii n acest sens”, a precizat Vasilica Robu.

Controale la statiuni

Tot ncepnd cu acest an, o lovitur puternic primesc si acele persoane care se deplasau n statiuni pe biletele obtinute de beneficiarii de drept. Potrivit mecanismului de acordare, biletele sunt distribuite nominal de ctre CJP Vaslui, iar majoritatea cstigtorilor vin s le ridice persoanal. Schimbul de bilete ncepe dincolo de portile Casei de Pensii, cnd cstigtorii renunt n favoarea altor doritori la dreptul de tratament. Din ultimele semnale, statiunile de destinatie au nsprit restrictiile si fac controale detaliate pe fiecare client, astfel, tot mai putini reusesc s fenteze sistemul.

180 de bilete pentru Vaslui

De la nceputul acestui an, la CJP Vaslui au fost repartizate 180 de bilete de tratament: 55 de bilete pentru seria din 22 februarie; 71 de bilete pentru seria din 13 martie si 54 de bilete pentru seria din 30 martie. Avnd n vedere cererile nregistrate privind acordarea de bilete n perioada corespunztoare seriei III, n baza punctajelor acordate ca urmare a aplicrii criteriilor de acordare, s-a realizat distribuirea automat a biletelor avnd ca dat de prezentare n statiune data de 30 martie. Lista cu biletele aprobate pentru martie este afisat la sediul CJP Vaslui, respectiv Casa Local de Pensii Brlad. „Adresm rugmintea celor care au solicitat bilete de tratament pentru aceast perioad si care se regsesc pe list s se prezinte la sediul nostru pentru ridicarea biletelor. Refuzul nejustificat al unui bilet repartizat conduce la pierderea dreptului la un alt bilet de tratament balnear n cursul prezentului an calendaristic”, a spus Loredana Enache, purttor de cuvnt la CJP Vaslui. Pn la aceast dat, au fost repartizate bilete n statiunile Amara, Buzias, Covasna, Geoagiu, Lacu Srat, Moneasa, Nicolina, Olnesti, Pucioasa, Srata Monteoru etc. Casa National de Pensii urmeaz s ncheie contracte si cu alte statiuni, pentru a completa numrul locurilor de tratament oferite beneficiarilor.

Punctaj dur

Pentru a pleca ntr-o statiune la tratament, un pensionar trebuie s ndeplineasc o serie de criterii specifice. Cele mai mari sanse pentru a obtine un sejur le are beneficiarul care nu a avut un bilet n ultimii doi ani, situatie pentru care primeste 10 puncte. La fel de important este si categoria de pensie a solicitantului, persoana care detine pensie de invaliditate fiind compensat cu 8 puncte. Un al treilea criteriu determinat pentru pensionari, pentru a se trata ntr-o statiune balneoclimateric, este si cuantumul pensiei. Conform criteriilor specifice de acordare a biletelor, btrnii care au pensii n sum mai mic de 400 lei primesc nivelul maxim de punctaj, adic 6 puncte. Nici asiguratii la bugetul asigurrilor sociale care vor s plece n statiune nu scap de acest punctaj. Dac nu a beneficiat de un bilet n ultimii doi ani, salariatul este recompensat cu 10 puncte, iar dac nivelul venitului brut lunar este sub 600 lei, mai este compensat cu 6 puncte. Noile criterii specifice de acordare se aplic si beneficiarilor cu drepturi n baza unor legi speciale si beneficiarilor de drepturi acordate persoanelor cu handicap, n baza Legii nr. 448/2006.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.