Profesorii vasluieni bruiaza sedinta de Guvern de la Iasi

De la ora 14.30 la 17.00, adic exact n timpul sedintei de Guvern, peste 150 de sindicalisti din nvtmntul vasluian vor protesta la Iasi. Acestia se vor altura delegatiilor din toate judetele Moldovei, dar si a celor din alte zone ale trii. Principala nemultumire a profesorilor este legat de nerespectarea achitrii drepturilor salariale prevzute n Legea 221/2008 si care au fost cstigate n instant. n plus, profesorii brldeni au nc un motiv s participe la mitingul de la Iasi: prin „bunvointa” Guvernului, n ultimele dou trimestre din an nu vor fi bani de salarii.

Pentru a profita de deplasarea ministrilor n Iasi, sindicalistii din nvtmnt din toate judetele Moldovei vor organiza astzi o actiune de protest care are ca scop atragerea atentiei ministrilor asupra problemelor existente n sistem. De la ora 14.30, profesorii afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din nvtmnt si la Federatia Spiru Haret vor desfsura un mars de protest cu traseul Stadionul „Emil Alexandrescu” – Bd. Carol I – Universitatea „Al. I. Cuza”. Odat ajunsi acolo, cei peste 1.500 de delegati asteptati la actiune vor rmne n fata universittii pn la ora 17.00, adic pe perioada desfsurrii sedintei de Guvern. Din judet vor pleca n jur de 150 de sindicalisti, din zonele Vaslui, Brlad si Husi. Acestia, alturi de colegii din Moldova si din restul trii, vor protesta mpotriva nerespectrii de ctre guvernanti a deciziilor judectoresti (definitive si irevocabile) prin care li se acordau niste drepturi bnesti restante. Este vorba despre diferente salariale care ar fi trebuit acordate prin respectarea Legii 221/2008. „Principala revendicare e legat de achitarea banilor cstigati n instant. Nu vom uita nici celelalte probleme din sistem, respectiv disponibilizrile, scderea salariilor la unele categorii de angajati sau acordarea de fonduri insuficiente care au fost stabilite pe baza standardelor de cost per elev/prescolar pentru anul 2010. ncepnd de mine (astzi, n.r.), prin rotatie, cteva judete vor picheta n fiecare zi n Bucuresti pn o s le „tocm nervii”. Deja sunt fantastici: au emis Ordonanta 18/2010 prin care ni se vor esalona drepturile salariale cstigate n instant”, ne-a spus profesorul Mircea Marinescu, presedintele Sindicatului nvtmnt „Tutova” Brlad. Conform actului normativ, banii restanti cstigati prin procese n 2009 vor fi pltiti n trei transe astfel: 34% din sum n 2010, 33% n 2011 si 33% n 2012. n privinta proceselor ce vor avea loc n acest an, banii vor fi esalonati tot n trei transe, ns ncepnd cu anul 2011.

Brldenii fr salarii din iulie pn n decembrie 2010

Pe lng revendicrile comune, cadrele din Brlad mai au un motiv s protesteze astzi n fata Universittii „Al. I. Cuza” Iasi. Este vorba despre reducerea substantial a fondurilor acordate de la bugetul de stat pentru orasul rulment ilor, tradus prin lipsa banilor necesari salariilor pe ultimele sase luni din an. Acest lucru a fost fcut public de primarul Constantin Constantinescu, odat cu votarea, n sedinta de Consiliu Local, a bugetului pe anul 2010. Conform filei de buget, n acest an Brladul nu va beneficia dect de 859 de miliarde lei vechi, comparativ cu 910, ct a fost n 2009. Dintre acestea, 410 miliarde lei vechi provin din fonduri proprii, 424 de la bugetul de stat si 11 din subventii. Concret, potrivit filei de buget aprobate de Guvern si semnate de premierul Boc, pentru salariile profesorilor brldeni nu ajung banii dect n primele dou trimestre. „Din pcate, anul acesta, cea mai mare problem cu care ne vom confrunta va fi lipsa banilor pentru lefurile profesorilor. Nu stiu cum o vom scoate la capt, dar n acest moment, cnd avem un buget, cu certitudine pot afirma c acesta va fi sectorul ce tine de administratia local unde vor aprea cele mai multe si mai grave probleme”, a declarat primarul Constantinescu n sedinta de Consiliu Local. Dac acest lucru se va adeveri, atunci pe dasclii brldeni i asteapt vremuri grele. Vor munci un an ntreg, ns vor fi recompensat i numai pentru jumtate din an. Pentru ca acest sector s nu intre n colaps, ultima solutie ce ar putea fi aplicat ar fi rectificrile bugetare. ns rmne de vzut

1 COMENTARIU

  1. pierdere de vreme. cand e vorba de respectarea legilor, a drepturilor tuturor categoriilor , Boc e ca Beethoven si Luchian. adica surd si chior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.