Ministrii pleaca, dezastrul continua

n timp ce guvernantii ne ngroap n planuri anticriz, firmele dispar pe capete. Lunile ianuarie si februarie descriu un tablou dramatic n care se zbate mediul de afaceri vasluian. Suspendrile, radierile si dizolvrile voluntare au scpat de sub control, n unele cazuri dinamica falimentelor fiind de 4233,33%! Practic, cele 213 firme disprute de pe piat n primele dou luni reprezint n medie 3,5 falimente/zi. n tot acest timp, n teritoriu nu misc nimic, iar agentii economici sunt „hrniti” cu niste facilitti inexistente. Din nefericire, actualul ritm de sucombare a afacerilor confirm estimrile negre ale patronatului local: 2.500 de noi falimente si o rat a somajului ntre 16 – 18%!

n timp ce lupta pentru resursele financiare se radicalizeaz, sectorul privat se prbuseste. Cu fiecare lun care trece, sute de societti comerciale dispar de pe piat, iar mediul de afaceri devine tot mai ostil. Lipsa de facilitti concrete si bine tintite este cronic, n ciuda repetatelor planuri anticriz de relansare a piata muncii. Practic, autorittile desfsoar un rzboi total pe segmentul fiscalittii, intentionnd s taxeze si ultimele bastioane care mai supravietuiesc n economie. Au fost luate la rnd persoanele fizice autorizate, fermierii, intreprinderile mici si mijlocii etc. Aplicate sau n curs de implementare, noile biruri imaginate n Palatul Victoria vor produce n teritoriu o degradare fr precedent a afacerilor, cu efecte de durat n plan social. De altfel, primele semnale pentru anul curent de diminuare a colectrilor la bugetul consolidat si cele locale sunt alarmante. Mai mult se cheltuie dect se produce, iar pe aceast paradigm financiar rezultatul final nu poate fi dect un deficit imens, de care nu ne va scpa nici miliardele de euro de la FMI.

Forfetarul face legea

n timp ce vizitele si promisiunile oficiale nu mai contenesc, impozitul forfetar ucide micile afaceri, taxa pe forta de munc face din angajari un lux, iar lipsa comenzilor si a investitiilor publice paralizeaz proiectele de dezvoltare. Grav este faptul c optimismul consumatorului a fost afectat serios de tot felul de anunturi alarmiste, gen impozitarea pensiilor sau anularea alocatiilor. n acest context, fr repornirea product ie nu avem locuri de munc, iar fr slujbe, nu avem colectri la visteria statului. Un cerc vicios, n care societatea romneasc se adnceste cu fiecare zi, astfel nct, s-a ajuns ca invocarea Lui Dumnezeu s fie unica sperant de iesire din recesiune. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comer- tului, n perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2010, si-au suspendat activitatea 130 de firme, cumparativ cu 3 societt i n perioada similar a anului trecut. Pe segmentul radierilor situatia se prezint astfel: n primele dou luni din acest an au fost nregistrate 76 de radieri voluntare, fat de 93 anul trecut. Tot n ianuarie si februarie 2010, au fost dizolvate voluntar 7 societti, fat de nici una n anul precedent.

Actiune, nu vorbe!

n timp ce ministrii Guvernului Boc anunt scderea somajului si crestere economic, prognozale patronatului local sunt n sens invers. Dac politicile anticriz vor continua pe acelasi tipar, la sfrsitul anului 2010, la nivelul judetului Vaslui rata somajului va fi ntre 16 si 18%, iar falimentele vor nghiti ntre 2.200 si 2.500 de firme. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, a spus c msurile anuntate trebuie aplicate imediat, pentru c de la zvonistic pn la implementare este drum lung. n opinia oamenilor de afaceri este important ca s se realizeze anularea impozitului forfetar si demararea de investitii publice serioase. De asemenea, proiectele de dezvoltare ar trebui s nu mai fie atribuite acelorasi firme, care au fost de la Revolutie pn n prezent. „Este inadmisibil s facem o sosea care la trei luni s o reabilitm, sau s moderniz m scoli unde nu mai merg copii. Dac nu se iau msuri concrete, vorbim doar vorbe. Efectul de domino Grecia, Bulgaria s-a produs, iar Guvernul trebuie s strng cu usa serviciile deconcentrate, pentru a nu scpa cheltuielile de sub control. Totodat, prefectul judetului s fie mai prezent n servicii si s-i mobilizeze pe salariati” a spus Constantin. Patronatul consider c, n prezent, nu se ntmpl nimic n teritoriu, iar perspectivele pentru viitorul apropiat se arat destul de sumbre. Ajustrile de personal din aparatul bugetar nu s-au produs, n timp ce controalele din partea statului la agentii economici nu mai contenesc. n concluzie, anul curent va fi unul cu mult mai trist comparativ cu anul precedent, iar pentru evitarea colapsului este nevoie de actiune urgent.

1 COMENTARIU

  1. Asa se intimpla cind faci ceva cu credite si cind te intinzi mai mult decit tie plapuma. Din pacate romanasii nostri se cam arunca la cheltuieli necontrolate au luat credite cu buletinul unii si-au facut case exagerat de mari care nu pot fi terminate. Eu personal am vazut vestitele urbanizari din SPANIA,ITALIA zsi sincer sa fiu nu am vazut case cu 4-5-8- camere ca la Vaslui. Casele sunt aproape normale dar cu toate conditiile.Cind ai o casa mare toata viata ta trebuie sa ai un vanit mare pentru ao intretine . iar la noi nu este din pacate raiul pe pamint. SPERAM LA VREMURI MAI BUNE,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.