La vie en rose de Mihai Seitan

Vom avea crestere economic, somajul va scdea iar investitiile vor salva IMM-urile. Acestea au fost vestile bune pe care Mihai Seitan, ministrul Muncii, le-a dat, ieri, vasluienilor. Hotrt s „albeasc” imaginea Guvernului din care face parte, Seitan a vorbit fr ntrerupere: noua lege a pensiilor va aduce echitate, legea salarizrii unice va elimina sporurile „nesimtite” iar noul cod de asistent social va elimina din sistem asistatii prefcuti. Aceasta este imaginea idilic a Vasluiului post-criz. Despre Vasluiul n criz, prea putine cuvinte… Dincolo de vorbe, situatia Vasluiului este dramatic. Judetul vizitat de Seitan nregistreaz cea mai accelerat crestere a numrului de someri iar numrul falimentelor creste exponential. Asistenta social a sracilor a fost abandonat (lucru pe care Seitan nu l stia!) iar msurile anticriz au avut zero efecte. Dar, fruntea sus, ne-a ncurajat ministrul Muncii, ne va fi si bine! Cnd? Asta nu a mai spus…

Mihai Seitan, ministrul Muncii, si-a fcut drum si la Vaslui. Pentru a consola cte mii de proaspeti someri. Aceasta este singura concluzie care poate fi tras n urma turului de fort pe care oficialul l-a fcut n capitala judetului. Vizita a nceput nc de la orele diminetii, la Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui. Exact n momentul n care a intrat n institutie, Seitan s-a intersectat cu un somer revoltat: „Asta este tara lui Papur Vod! Si dac ai 10 meserii, tot pe drumuri stai!”, si-a strigat vasluianul nemultumirea. Ministrul nu a auzit sau s-a fcut c nu aude, iar vizita a continuat, n nota de voie bun imprimat de suit. Cum era de asteptat, gazdele au fost foarte bine pregtite: panoul cu ofertele de munc a fost lustruit si au fost expuse pliante pentru persoanele aflate n cutarea de locuri de munc. Pe lng necesitatea organizrii de cursuri de pregtire profesional, Mihai Seitan a pus un accent deosebit si pe comunicare. Postat n fata biroului Elenei Baba, purttorul de cuvnt al AJOFM, ministrul a spus: „Dorim ca informatiile locale si cele transmise de la Bucuresti s fie fcute publice prin intermediul mass-media, televiziuni si altor mijloace. Cred c afisarea pe garduri si panouri este depsit. Din presa scris, reise c nu v faceti treaba!”, si-a criticat ministrul subordonatii. Dup ncheierea discutiilor la AJOFM, Mihai Seitan a fcut o vizit si la Casa Judetean de Pensii Vaslui. Dup ce a avut un schimb de replici cu pensionarii aflati pe holurile institutiei, Seitan si-a exprima dorinta de a se realiza o analiz la nivel local n ceea ce prives te speranta de viat a pensionarilor. Cum?! Probabil se va da o ordonant de guvern?!

Tara va nflori, toat lumea va munci…

Conferinta de pres care a urmat nu a fost nimic altceva dect o trecere n revist a msurilor promovate de Cabinetul Boc. Seitan a explicat c, n plin criz, trebuie identificate solutii n vederea cresterii gradului de ocupare si pentru sprijinirea IMMurilor. A fost reamintit faptul c, n acest an, segmentul investit iilor va beneficia de 20% din PIB. „Cea mai bun solutie anticriz sunt locurile de munc. Pe de alt parte, trebuie s vedem, n zona Vasluiului, cu ce msuri am putea ajuta administratia, pentru a participa la sprijinul pe linia social. Facem toate eforturile pentru a reduce efectele crizei economice si asteptm o crestere economic”, a spus ministrul. Plecnd de la investitii publice, se doreste atragerea de investitii private pe orizontal, dar si surse externe de finantare. Potrivit ministrului, num rul somerilor va scdea, ca urmare a efectelor benefice pe care le vor produce investitiile. n ncheierea conferintei de pres, s-a fcut referire si la importanta implementrii legii unice de salarizare, a legii pensiilor, precum si promovarea unui nou cod de asistent social.

Ce nu stia ministrul?!

Mihai Seitan a declarat c nu cunoaste situatia ajutoarelor financiare si de urgent din judetul Vaslui, iar dac acestea nu au fost acordate, va lua msuri. Pentru buna informare a ministrului, repetm numrul dosarelor trimise la Bucuresti, precum si legislatia n baz creia se acord aceste prestat ii. n perioada noiembrie – decembrie 2008, au fost nregistrate 94 de ajutoare financiare, n valoare de 78.400 lei, si 8 ajutoare de urgent, n valoare de 29.600 lei. n primele nou luni ale anului trecut, au fost finalizate alte 94 de dosare pentru ajutoare financiare, n sum de 66.400 lei, si 8 ajutoare de urgent, n valoare de 22.500 lei. n conditiile n care la Vaslui nu a ajuns nici un leu, s-a renuntat si la efectuarea anchetelor sociale.

Somajul tehnic, o msur ratat

Punctat ca o msur anticriz de succes, Mihai Seitan a fcut apologia somajului tehnic. Din nefericire, dup prima lun de executie a msurii, doar 13 agenti economici vasluieni si-au trimis salariatii n somaj tehnic. Este vorba despre 324 de muncitori care vor sta temporar acas, primind o indemnizatie de minim 75% din salariu de baz. Practic, la un numr total de 42.189 de contracte de munc active nregistrate n judetul Vaslui, numai 7,68% din salariati beneficiaz de somaj tehnic n cursul lunii februarie. Explicatia pentru care msura nu are rezultate pozitive este extrem de simpl: ordonanta privind somajul tehnic a venit foarte trziu, moment n care societt ile si luaser toate msurile necesare pentru a evita insolvent a.

Somajul creste, falimentele cresc…

La sfrsitul lunii februarie, erau nscrisi n evidentele AJOFM Vaslui 22.842 someri, din care 8.103 femei, rata somajului nregistrnd valoarea de 14,2%. Fat de sfrsitul lunii anterioare, numrul somerilor a crescut cu 1.145 persoane iar rata somajului a nregistrat o crestere cu 0,7 puncte procentuale. Pe de alt parte, si numrul falimentelor n rndul agentilor economici este n crestere. n 2009, la nivelul judetului Vaslui, „asanarea” mediului de afaceri a echivalat cu disparitia de pe piat a 2.105 firme. Practic, n numai opt luni, impozitul forfetar a decimat cel mai dinamic sector al economiei vasluiene.

Vizita la Azilul de Batrni din Brlad

La finalul vizitei n judetul Vaslui, ministrul Mihai Seitan a ajuns la Brlad, unde, la insistentele senatorului Vasile Pintilie, a vizitat Azilul de Btrni, aflat nc n constructie, o investitie pentru finalizarea creia ar mai fi nevoie de circa 26 de miliarde lei vechi. Delegatia oficial, din care a fcut parte si subprefectul Traian Hulut, a fost ntmpinat de membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, beneficiarul investitiei. Motivul „interventiei” senatorului pe lng ministru a fost explicat chiar de acesta: „Cunosc de mult timp dosarul acestei investitii si, la insistentele domnului presedinte al CARP, l-am prezentat domnului ministru. Nu puteam s ratm ocazia de a vedea la fata locului situatia n care se afl aceast investitie. Stiu c investitia este n sarcina Consiliului Local, a Ministerului Muncii si a CARP. Pentru c a ajuns n faza n care ne mai trebuie circa 26 de miliarde, sperm ca beneficiem de sprijinul domnului ministru. Este un pas, cred eu, important, mai ales c, dup cum am nteles, domnul ministru a promis c se va implica n acest sens”. La fata locului, ministrul Seitan i-a solicitat beneficiarului s i prezinte n foarte scurt timp un memoriu pentru ca diferenta de bani pentru finalizarea obiectivului s poat fi sustinut de Ministerul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.