Fondurile europene nerambursabile au mobilizat la maxim fermierii vasluieni. Una din msurile care se bucur de un interes crescut n rndul micilor productori este msura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistent”. n acest perioad, Camera Agricol (CA) Vaslui are finalizate 400 de proiecte pentru dezvoltarea fermelor.
Dac lum n considerare faptul c, anul trecut, au fost ntocmite numai 75 de astfel de proiecte, cresterea numrului de dosare este spectaculoas. Majoritatea fermierilor care au decis s solicite fonduri nerambursabile s-au orientat ctre ferme mixte. Mai exact, tranii intentioneaz s nfiinteze o serie de culturi agricole, din a cror productie s se asigure si furajele necesarea pentru cresterea animalelor. „n acest an, trebuie s ne mobilizm mult mai bine, s ducem o campanie de informare a fermierilor cu rezultate mult mai bune. n data de 15 aprilie, cnd se va deschide sesiunea de depunere a acestor proiecte, suntem bine pregtiti. n mod cert, s-ar fi putut ntocmi mai multe proiecte, tinnd cont de potentialul judetului, dar nu e trziu niciodat”, a declarat Valeriu Vsui, purttor de cuvnt la CA Vaslui. n cadrul aceleiasi sesiuni, apicultorii si legumicultorii au depus un numr mare de dosare, cu scopul declarat de a obtine profit din agricultur, odat cu modernizarea fermelor. Rmne de vzut cte din aceste documentatii vor primi verde pentru finantare, ns efortul fermierilor vasluieni este de apreciat.
Vasluiul, un potential imens
n judetul Vaslui exist peste 3.500 de exploatatii de semi-subzistent, care se preteaz la restructurare prin Msura 141- sprijinirea fermelor de semisubzistent. Prima sesiune de depunere de proiecte s-a desfsurat ntre 3 decembrie 2008 – 27 februarie 2009, cnd au fost depuse 75 de proiecte. Proiectele depuse pe msura 141 primesc finantare pe o perioada de 5 ani, cu suma fix nerambursabil de 1.500 Euro/an/ferm. Fermele de semisubzistent sunt acele ferme care produc pentru autoconsum si valorific pe piat surplusul de produse. Pot depune proiecte persoanele fizice n vrst de pn la 62 de ani, care desfsoar activitti economice, n principal activitti agricole. Exploatatia agricola are o dimensiune economica cuprins ntre 2 si 8 UDE, este situat pe teritoriul trii, este nregistrat n Registrul fermelor/Registrul agricol si comercializeaz o parte din productia agricol. Persoanele fizice se vor nregistra si autoriza n conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008: individual si independent, ca persoane fizice autorizate; ca ntrepriztori titulari ai unei ntreprinderi individuale; ca membri ai unei ntreprinderi familiale. Proiectul contine n principal, cererea de finantare, plan de afaceri, certificat de productor, document de nregistrare la Registrul fermelor/agricol, acte doveditoare pentru pmnt/animalele pe care le detine. Planul de afaceri va prevedea o crestere a vnzrii productiei si dezvoltarea exploatatiei ca dimensiune, orientarea exploatatiei pe piat si identificarea nevoilor fermei.
sunt din bragadiru teleorman un judet pe care nu il ajuta nici turismul agricol nici clima asa ca nu ne pu8tem ocupa decat cu agricultura si as dori sa aflu mult mai multe informatii despre fondurile euopene .cum se pot duce banii inapoi cind noi avem nevoiede ei pt investitii?