Salarii de merit camuflate n salariul de baza

Dac pn n anul scolar 2008-2009 profesorii din judet stiau c trebuie s-si depun dosarele pentru salariile de merit la nceputul lunii decembrie, n acest an, liniste! Asta nu nseamn c banii sunt pierduti, ci c au fost inclusi n salariul de baz, afirm inspectorii scolari care se ocup de aceast problem.

Anul 2010 a debutat cu noutti destul de neclare n ceea ce priveste legislatia care reglementeaz acordarea drepturilor salariale angajatilor din nvtmnt. Nici pn acum nu se stie cu exactitate ce s-a ntmplat cu echivalentul n lei al celor 100 de euro pentru achizitionarea de materiale didactice, dac cel de-al 13-lea salariu se mai acord n 2010 sau dac alte sporuri mai sunt n vigoare. Tot ce se cunoaste deocamdat este faptul c, de la 1 ianuarie, Legea 330/2009 privind salarizarea unitar a personalului pltit din fonduri pubice ar fi trebuit s fie aplicat. Si acest lucru chiar se va si ntmpla. Numai c, n acest moment, pentru unii nc nu este clar cum anume vor fi aplicate reglementrile legii si cum se va calcula salariul.

Metodologie sau nu?!

La fel se poate spune si despre salariul de merit, drept bnesc acordat cadrelor didactice, nedidactice si didactice auxiliare din nvtmnt. Pn la modificrile din legislatie, acesta avea un calendar bine stabilit si respectat de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, de conducerea unittilor de nvtmnt din judet si de angajatii care se nscriau. Timp de cteva zile, programate de regul la sfrsitul lunii noiembrie – nceputul lunii decembrie, doritorii si depuneau dosarele la unitatea scolar unde activau, etapa urm toare constnd n analizarea acestora si selectarea de ctre consiliile profesorale din institutiile de nvtmnt a persoanelor beneficiare. n continuare, personalul de conducere ntocmea raportul de autoevaluare a activittii si o cerere pe care le depuneau la ISJ Vaslui. Apoi, pe la mijlocul lunii decembrie, consiliile profesorale ale fiecrei institutii scolare le analizau, formulau cte o apreciere sintetic pentru fiecare solicitant si propuneau persoanele care urmau s beneficieze de salariile de merit. Dup cteva zile, n care Consiliul de Administratie aproba nominal personalul care urma s obtin salariul de merit, n limita stocului aprobat de ISJ Vaslui, lista cu dasclii alesi era validat si merituosii puteau beneficia de aceste salarii de merit ncepnd cu luna ianuarie. n final, n decursul a cel mult o lun, toate etapele erau parcurse si candidatii stiau dac erau sau nu norocosi. Se pare c nu la fel se va ntmpla si n acest an, pn acum nefiind publicat nici un ordin si nicio metodologie care s reglementeze acordarea salariilor de merit pe 2010. Totusi, n urm cu cteva luni, pe site-ul Ministerului Educatiei a fost publicat un proiect care continea metodologia si criteriile acordrii salariului de merit pe 2010. Dup cteva zile, proiectul a fost eliminat si nu s-a mai auzit nimic despre acest subiect. Totusi, inspectorii scolari spun c acest drept bnesc nu a fost tiat, ci este nglobat n salariul de baz calculat prin Legea 330/2009. Pn acum nu a aprut nicio adres care s reglementeze acordarea salariilor de merit. Stiu c pentru cteva zile, pe site-ul Ministerului Educatiei a fost publicat un proiect care reglementa acordarea acestora si a gradatiilor de merit, ns a disprut. n orice caz, ntre timp, am aflat c o serie de sporuri au fost incluse n salariul de baz calculat prin Legea unic a salarizrii. Este si cazul salariului de merit, care nu s-a pierdut, ci doar nu se mai d separat. Nu pot spune cum exact se va acorda si dac se va stabili un calendar pentru depunerea dosarelor, dar va fi aplicat nc din ianuarie si pn n decembrie, ne-a spus Elena Fociak, inspector scolar management educational. De mentionat c, la nivelul judetului Vaslui, anul trecut, au fost acordate 994 de salarii de merit pentru cadrele didactice si auxiliare, din nvtmntul de mas, special si de la cluburile si palatele copiilor. Pe lng acestea, ISJ Vaslui a decis ca si 156 de salariati nedidactici s beneficieze de aceste salarii de merit pe parcursul anului 2009.

1 COMENTARIU

  1. Dar cu salariile de merit cum ramane? E normal ca toti ofiterii sa aiba salariu de merit? Numai ei sa traiasca bine? Armata e facuta doar din ofiteri? De ce nu se scoate acest salariu de merit care a distrus moralul armatei? Astept raspuns. sa se studieze modul de acordare al acestui nenorocit de salariu de merit, se da doar la lingai, pupincuristi si labari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.