Loviti de electrocasnice

„Modernizarea” apartamentelor i cost scump pe vasluieni. La ultima „strigare” a Bncii Nationale, n luna noiembrie, creditele restante se ridicau la aproape 60 milioane lei. Dac la mprumuturile n valut clientii au mai fcut fat ratelor, la creditele contractate n lei, datoriile sunt nrobitoare. Populatia s-a aruncat fr menajamente n isteria consumului, zeci de miliarde de lei intrnd, sub form de bunuri, n apartamentele vasluienilor. ns bucuria noilor achizitii s-a transformat, n scurt timp, n corvoad. Frigiderele, aspiratoarele si masinile de splat cntresc greu n soldul familiior, iar n viitorul apropiat se anunt intrarea ntr-o criz si mai mare a creditelor restante.

Creditele luate doar cu buletinul au transformat Vaslui ntr-un judet al datornicilor. Hotrti s o termine cu srcia n care au trit decenii la rnd, clientii au crezut c mprumuturile reprezint solutia salvatoare. Cu mic cu mare, fiecare salariat si-a asumat riscul specific unei economii de piat si a trecut pe la marile centre comerciale. De la mobil, electrocasnice pn la tehnologie IT, apartamentele vasluienilor au nghi- tit zeci de miliarde de lei ntr-un interval de timp foarte scurt. Drept rezultat, numrul creditelor de nevoi personale a explodat, iar angajarea de mprumuturi s-a transformat ntr-un lucru aproape firesc. Foarte multe persoane nu au anticipat corect posibilittile de rambursare a ratelor lunare si, odat cu deteriorarea mediului de afaceri, au nceput s apar problemele… De altfel, declansarea crizei financiare coincide cu cresterea sumelor restante n special pe segmentul creditelor oferite n moneda national, fr garantii sau alte solicit ri de sigurant. Din nefericire, pentru foarte multe familii vasluiene frigiderul, fierul de clcat sau televizorul se dovedesc mult prea costisitoare. Conform datelor prezentate de ctre Banca National a Romniei, n cursul anului trecut, populatia si agentii economici au acumulat datorii de peste 30 milioane de lei. Mai exact, dac n luna noiembrie 2008 erau nregistrarte credite n lei restante n valoare de 19,5 milioane de lei, n noiembrie 2009, datoriile acumulate au crescut la suma de 50 milioane de lei. Grav este faptul c fenomenul restantelor n lei este tot mai accentuat de la o lun la alta. Numai n ultimele luni raportate, datoriile populatiei si ale operatorilor economici au crescut cu 2,5 milioane de lei: de la credite neonorate de 47,8 milioane de lei n octombrie, la datorii de 50 milioane de lei n noiembrie.

La valut stm mai bine

Dac pe segmentul mprumuturilor n moneda national rambursarea ratelor devine o operatiune aproape imposibil, n „arealul” valutar, situatia este ceva mai optimist. Odat cu devalorizarea leului, contractate – n special pentru cumprarea unei case, dar si pentru consum -, creditele n euro, dolari americani sau franci elvetieni au devenit o povar. Pe o piat financiar extrem de volatil, clientii s-au vzut bombardat i cu scrisori din partea bncilor, prin care erau informati asupra cresterii costurilor la creditele aflate n executie. Astfel, cu rate tot mai greu de acoperit, creditele restante n valut au crescut de la 3 milioane de lei, n noiembrie 2008, la 9,7 milioane de lei n luna noiembrie 2009. Cu toate acestea, conditiile de acordare mult mai restrictive, precum si valoarea lor mult mai mare iau determinat pe clienti s fie mult mai precauti. Garantiile materiale solicitate au indus un comportament financiar mult mai atent si, pe fondul mentinerii unui curs de schimb echilibrat, ratele au putut fi returnate. „n situatia n care o persoan nu depune nici o garantie, este tentat s ntrzie pltile la credite. Dac si pune casa drept garantie, nu si permite s se joace”, explic directorul unei bnci comerciale.

Viitori datornici

Restructurrile demarate n sectorul public lovesc direct n clientii individuali ai institutiilor financiare. Siguri pe functiile lor, salariatii de la stat s-au lansat ntr-o avalans de mprumuturi care, de multe ori, s-au dovedit exagerate. Rmasi pe drumuri si cu o indemnizatie de somaj insignifiant, fostii slujbasi ai statului se afl acum n imposibilitatea de a mai onora contractele asumate. Mai mult, cu niste meserii care nu au nici o cutare pe piat si o mentalitate strin de cea a mediului privat, foarte multe persoane au mici sanse de a se reintegra repede n cmpul muncii. Cu sigurant, de pe acest segment de someri, bncile comerciale vor contabiliza tot mai multe restante financiare. Pe de alt parte, nici societtile comerciale nu se gsesc ntr-o situa- tie mai privilegiat. Dup un an de recesiune economic sever, oamenii de afaceri au acumulat tot mai multe datorii la creditele contractate n anii trecuti. Cum returnarea acestor datorii nu este posibil, executarea silit a ru platnicilor va face noi victime n rndul salariatilor din privat. Astfel, pe lng angajatii la stat si din privat care vor ngrosa numrul somerilor, multe firme nu vor dispune de lichidittile necesare pentru acoperirea arieratelor. Cu alte cuvinte, o criz grav a creditelor restante pluteste la orizont, iar premisele nceputului de an nou sunt din cele mai proaste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.