Pentru cei mai multi dintre locuitorii din mediul rural, examenul trichinelogic reprezint nc o mare necunoscut. n luna decembrie 2008, numai 8.000 de cresctori au trecut pe la cabinetele sanitar-veterinare si au verificat carnea porcilor sacrificati. Dac lum n calcul c, de srbtori, n judetul Vaslui sunt tiati aproximativ 40.000 de porci, amenintarea parazitului trichinelogic este imens. Riscul este cu att mai mare cu ct foarte multi vasluieni se ntorc din strintate s petreac srbtorile n tar. n anii precedenti, au fost semnalate destul de multe cazuri ale unor persoane care, dup ce au petrecut srbtorile acas, s-au ntors n strintate narmati cu preparate din carne de porc infestat. Si, pentru c suntem att de atasati de traditii, situatii de acest gen se vor repeta, cu sigurant, si n acest an.
Odat cu apropierea Crciunului, pericolul reprezentat de parazitul trichinelogic revine din nou. Chiar dac numrul sacrificrilor de porci scade de la an la an, foarte multi cresc tori refuz s efectueze examenul trichinelogic. Un risc major asupra snttii consumatorilor, n conditiile n care efectele infestrii pot fi fatale. Mai mult, apropierea sfrsitului de an potenteaz si mai mult aria de rspndire a trichinelozei. n multe familii vasluiene, vin acas rudele din tri precum Spania, Italia, Anglia etc. Pentru a respecta traditia popular, vizitatorii se ntorc n trile de rezident ncrcati cu pachete din preparate din carne. Decebal Sraru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Sigurant a Alimentelor (DSVSA) Vaslui, spune c, n anii precedenti, au fost nregistrate numeroase cazuri n care cetteni din judetul Vaslui au iesit peste granit cu carne infestat. n unul din cazuri, printele copiilor a fcut preinfarct cnd a aflat c produsele din carne date copiilor erau infestate cu trichineloz. Este pcat s se ajung n astfel de situatii. Numai anul trecut am avut mai multe situatii de acest fel si am fost obligati s apel m la consulatele noastre din trile respective pentru a informa persoanele n cauz, a explicat Sraru.
Examene putine
Potrivit datelor furnizate de DSVSA Vaslui, n luna decembrie 2008, medicii veterinari din judet au nregistrat numai 8.000 de examene pentru depistarea tricihelozei. Dac lum n calcul faptul c n judetul Vaslui se sacrific n jur de 40.000 de porci, amenintarea cu trichineloza este imens. Practic, tone de carne de porc si diverse preparate sunt scoase la consum fr ca, n prealabil, s se efectueze examenul de specialitate. Ct priveste modalitatea de tiere a porcilor, derogarea de la prevederile legislatiei europene este valabil si n aceast iarn. Astfel, tranii nu vor fi obligati s aplice procedura de asomare a porcilor, pentru consumul exclusiv familial cresctorii putnd s taie animalele n mod traditional.
Trichineloza te poate costa viata!
Trichineloza se dezvolt dup ingestia crnii de porc infectate sau a crnii animalelor carnivore care contine chisturi de Trichinella spiralis. Multe infectii sunt usoare sau asimptomatice, dar infectiile masive pot produce enterite severe (infectii severe ale intestinului subtire), edemuri periorbitale (umflturi n jurul ochiului), miozite (infectie a muschiului) si, n cazuri rare, chiar deces. n prezent, se cunosc cinci specii de Trichinella care pot cauza infectii la oameni. Dup consumul de carne infectat cu trichinella de ctre gazd, larvele nchistate sunt eliberate prin digestia acid (actiunea digestiei din stomac) si pepsinic (enzima secretat de stomac). Larva invadeaz mucoasa intestinului subtire si evolueaz rapid n viermi adulti. Dup o sptmn, femelele elibereaz noi larve, care migreaz, prin intermediul circulatiei sangvine, ctre musculatura striat. Cele mai multe trichinoze la om apar n urma ingestiei produselor cu carne de porc infectat si, astfel, se pot manifesta n aproape orice loc unde se consum carne de porc domestic sau salbatic.