Pentru proportiile pe care le-a dat falimentului economic, impozitul forfetar merit din plin nota zece. La nivelul judetului Vaslui, asanarea mediului de afaceri echivaleaz cu disparitia de pe piat a nu mai putin de 2.105 firme. Practic, n numai opt luni, impozitul minim a decimat cel mai dinamic sector al economiei vasluiene. Bugetele locale au fost aruncate ntr-un deficit perpetuu, initiativa privat a fost anihilat, iar rata somajului a fost potentat exponential. Dramatic este faptul c semnalele venite de peste ocean confirm declansarea unui al doilea val al crizei economice. De aceast dat, pe lng America, n tvlugul recesiunii mondiale este posibil s intre si China. Pentru tara noastr, oamenii de afaceri se asteapt la un vrf al crizei n lunile aprilie si mai.
n lupt cu stihiile crizei, impozitul minim reprezint culmea gndirii economice a Guvernului Boc. O noutate absolut n materie fiscal, prin care s-a propus taxarea pierderilor contabilizate de agentii economici. Cum era de as- teptat, msura unicat instituit de Ministerul Finantelor are rezultatele scontate att la nivel national, dar mai ales n plan local. Cu o economie dinamic, sprijinit n mare parte pe micile afaceri, produsul intern brut al judetului Vaslui a suferit un soc de proportii. Nu numai c nu s-au scos la lumin profiturile fabuloase ascunse de administratorii societtilor, dar au fost eliminate de pe piat afaceri care promiteau. Cu alte cuvinte, evaziunea fiscal a rmas n general neatins, n schimb, spiritul initiativei private – care reprezint esenta economiei de piat – a fost anihilat. Din entuziasmul anilor trecuti, n care firmele erau nscrise pe band rulant la Registrul Comertului, s-a czut n extrema opus. Suspendrile, radierile si dizolvrile au devenit un sport judet ean, luna mai, n care a intrat n execut ie impozitul forfetar, fiind semnalul unui dezastru planificat. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui, a spus c, ntr-o perioad de criz financiar profund, impozitul minim nu-si avea locul. Pe moment, forfetarul a adus bani la visteria statului, iar lumea bugetar a fost satisfcut. ns, este obligatoriu ca aceast tax s fie scoas de urgent, pentru c, indiferent cine va guverna, impozitele mari duc la nchiderea firmelor. n paralel, trebuie trecut la reducerea functionarilor publici fie printr-o reform a statului, fie s vin n completare specialisti, iar nonspecialis tii s fie ndeprtati din sistem, a precizat Constantin.
2.105 firme trase pe dreapta
Potrivit datelor Oficiului Registrului Comertului de pe lng Tribunalul Vaslui, n perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2009, 2.105 firme vasluiene au disprut de pe piat. Practic, numrul cererilor de suspendare voluntare a explodat, nu mai putin de 1.295 de societti fiind trase pe dreapta de administratori. Spre comparatie, n primele 11 luni ale anului precedent, la nivelul judetului Vaslui au fost formulate doar 37 cereri de suspendare. Din nefericire, galopul de sntate al forfetarului a asanat puternic economia vasluian si n luna noiembrie. Ca un ultim omagiu adus taxrii pe pierdere, precum si a degringoladei din economia real, alte 119 firme au sucombat. Comparatia cu anul trecut este semnificativ: n luna noiembrie 2008, numai 35 de societti au fost suspendate, radiate sau dizolvate.
Dialogul surzilor
Pe parcursul ntregului an, reprezentant ii patronatului vasluian au tras numeroase semnale de alarm asupra situatiei n care se afl economia judetului. Oamenii de afaceri au sustinut c anul 2010 se prefigureaz a fi unul tragic att pentru agentii economici, ct si pentru persoanele fizice. Cauzele pentru care societtile comerciale sucomb ntr-un ritm ametitor sunt extrem de elocvente: neplata datoriilor statului ctre firmele particulare, introducerea impozitului forfetar si restngerea sever a creditrii ctre agentii economici. Din nefericire, n timp ce structurile patronale din fiecare judet au propus msuri decente de iesire din criz, autorittile nu au luat n considerare aproape nimic. Pe marginea prpastiei, patronatul cere aplicarea de urgent a unor msuri active de redresare a economiei: dobnzi sczute, impozite mici si comenzi prin investitii publice. Unele msuri fiscale sunt de nteles din cauza crizei economice. ns fiscalitatea trebuie micsorat la fel ca n alte state, care fac pasi seriosi n aprarea mediului de afaceri. Mrirea TVA-ului, a cotei unice, forfetarul nu fac nimic altceva dect s conduc la hiperinflat ie. Noi, ca reprezentanti ai oamenilor de afaceri, niciodat nu o s ndemnm la nesupunere fiscal, ci la plata esalonat a taxelor si impozitelor, a explicat Constantin.