Piata materialelor de constructie este invadat de produse contrafcute. Faint, gresie, crmizi, otel, iat doar cteva dintre mrfurile de proast calitate pe care inspectorii n constructii le-au retras din circuitul comercial. Pentru a disciplina operatorii economici si a institui standardele de conformitate europen, Inspectoratul Judetean n Constructii a declansat o ampl campanie de controale, verificrile viznd ntregul lant de distributie, de la productor pn pe santiere. Nu vor scpa de inspectii nici statiile de betoane, care vor trebui s utilizeze aditivi speciali pentru omogenizarea betonului.
Inspectoratul Judetean n Constructii (IJC) Vaslui a demarat o ampl actiune de control pe filiera produselor destinate construc- tiilor. Pentru o ct mai bun acoperire a pietei, inspectorii urm- resc traseul materialelor de la productor si pn pe santiere. Dup finalizarea primului set de verificri n teritoriu, rezultatele nu sunt deloc ncurajatoare. La nivelul judetului Vaslui, se utilizeaz nc numeroase materiale de constructii, care nu au nimic n comun cu standardele de calitate. De la otel, adezivi pentru poliester, gresie, faiant si pn la crmizi si tigl, loturi importante au fost retrase de la comercializare. Potrivit conducerii IJC Vaslui, cele nou controale din prima etap vizeaz supravegherea pietei produselor, productorii, distribuitorii, depozitele, statiile de betoane si santierele. n paralel, au fost instituite msuri de reglementare a circuitului produselor, iar pentru agentii economici care nu se conformeaz, amenda minim va fi de 50 milioane de lei vechi. n perioada imediat urmtoare, produsele trebuie s aib n piat un standard romnesc, care este identic cu cel european. Astfel, certificatul si declaratia de conformitate vor fi similare cu cele din ntreaga Europ, a spus Ovidiu Pascal, inspectorul sef al IJC Vaslui. Mai mult, importurile care se realizeaz de pe piete non-europene trebuie s fie nsotite de aceleasi declaratii de conformitate, n care s se specifice c produsul este la standarde europene. De asemenea, cei de la Inspectorat au trimis inform ri tuturor santierelor de constructii care mai au lucrri la acest or s adopte msurile necesare pentru perioada rece. Utilajele trebuie nclzite, la prepararea unor amestecuri trebuie folosit ap cald etc.
Atentie la betoane!
Un alt obiectiv al campaniei de disciplinare a pietei produselor destinate constructiilor este reprezentat de statiile de betoane. Pe lng lantul tehnologic utilizat pn n prezent, operatorii vor trebui s utilizeze aditivi speciali, care au rolul de a mri omogenizarea betonului si a creste calitatea acestuia. Pe lng criza de comenzi si lipsa acut de finantare, firmele din brans vor trebui s se alinieze legislatiei europene. ncepnd cu anul viitor, ajung la scadent unele acorduri asumate de tara noastr n materie de standarde de calitate. Spre exemplu, o statie de betone care nu se va conforma noilor reguli risc s-si nchid portile.
Piata constructiilor, n decline
Sectorul constructiilor traverseaz cea mai neagr perioad din ultimul deceniu. Dintr-un veritabil motor al economiei locale, agentii economici de profil au ajuns s recurg la disponibilizri masive. Investitiile au czut dramatic n zona privat, dar nici n sectorul public nu se poate vorbi de o infuzie masiv de capital. Specialistii din domeniu apreciaz c volumul cifrei de afaceri n constructii s-a redus cu circa 40% comparativ cu anul trecut. Potrivit datelor oferite de Directia Judetean pentru Statistic Vaslui, autorizatiile de construire pentru cldiri rezidentiale au fost n numr de 104 n luna august 2009, fat de 123 n august 2008, nregistrnd o reducere cu circa 15,0%. Indicatorul locuinte terminate a nregistrat o reducere cu circa 16% pe total (111 n trimestrul II 2009, fat de 133 n trimestrul II 2008). Pe medii, situatia se prezint astfel: 46 locuinte n trimestrul II 2009 n urban si 57 n perioada similar din anul 2008, respectiv 65 locuinte n trimestrul II 2009, n rural, fat de 76 n perioada similar din anul 2008.