Piata muncii vasluiene nregistreaz cea mai mare rat a muncii nedeclarate din ultimii cinci ani. n numai 10 luni, angajatorii vasluieni au reusit s relanseze cu succes munca la negru. Dac n 2004 erau descoperiti numai 80 de ilegalisti, n acest an, 165 de persoane prestau activitti fr s cotizeze la Fisc. n acest context, Inspectia Muncii Vaslui are de lucru din plin, mai ales c patrimoniul de smecherii al firmelor pare inepuizabil. Mai nou, patronii ncheie contracte individuale cu salariatii, dar nu pentru a le nregistra oficial. Documentele sunt scoase de la sertar doar n cazul unor controale, iar acoperirea este ireprosabil. Muncitorii declar sub semntur c muncesc doar de cteva zile la societatea respectiv. Cum amenzile pentru munca la negru au fost majorate, angajatorii trebuie s se gndeasc de dou ori dac mai merit s-si asume riscul.
Criza economic arunc o bun parte a salariatilor vasluieni n zona ilegalului. Dup cum era de asteptat, cresterea impozitului pe forta de munc, majorarea fiscalittii si nr uttirea general a mediului de afaceri au obligat firmele s treac la msuri extreme. Pe lng diponibilizri de personal si reducerea cheltuielilor interne, trecerea unei prti a salariatior la negru reprezint o alternativ de supravietuire. Cum piata este nemiloas si statul trage cu dintii s recupereze obligatiile finciare aferente bugetului general, prestarea de activitti fr contract individual de munc nfloreste. De altfel, patronatul a avertizat nc de la nceputul lui 2009 c ajustarea contributiei la asigurrile sociale va arunca n zona nefiscalizat o parte din fluxurile comerciale si forta de munc aferent. Dac lum n considerare si lipsa sustinerii mediului de afaceri, prin relaxarea fiscalittii, credite avantajoase si investitii publice, escaladarea muncii la negru nu este o surpriz. Potrivit datelor oferite de ctre Inspectoratul Teritorial de Munc (ITM) Vaslui, n primele 10 luni ale anului curent, inspectorii muncii au desfsurat 1.161 de controale. ITM-ul s-a dovedit mult mai harnic comparativ cu aceeasi perioad din anul precedent, cnd au fost initiate numai 978 actiuni de control. Si, dac prezenta n teren a fost mai aplicat, rezultate nu au ntrziat s apar. Nu mai putin de 99 angajatori au fost depistati si sanctionati pentru primirea la munc a persoanelor fr ncheierea unui contract individual. Cu ocazia acestor razii de la nivelul punctelor de lucru din judetul Vaslui, 165 de persoane, dintre care 78 de femei, lucrau fr forme legale si nu erau nregistrate n contabilitatea firmelor. Spre comparatie, n 2008, n primele zece luni au fost depistate 103 persoane care nu aveau ncheiate contracte de munc. n consecint, amenzile care au fost aplicate agen- tilor economici certati cu legea au fost mult mai consistente. Dac anul trecut sanc- tiunile au totalizat suma de 156.000 lei, n acest an, Inspectia Muncii a fost mult mai generoas si a taxat societt ile cu amenzi n valoare de 249.000 lei.
Inventii de criz
Pentru a eluda legea, operatorii economici vasluieni sunt extrem de inventivi. Mai nou, acestia transpun n realitate o ntelegere amiabil ntre angajator si angajat, care este foarte greu de descoperit de ctre organele competente. Capacitatea inspectorilor de munc de a depista munca nedeclarat, n raport cu reglementrile n vigoare, este diminut de practica recent a angajatorilor, extrem de frecvent n ultima perioad. Firmele ncheie contracte scrise cu lucrtorii, dar de a nu le nregistra la ITM, dect dac fac obiectul unui control, a spus Costel Harja (foto), director coordonator adjunct la ITM Vaslui. Din nefericire, noua strategie este nlesnit si de complicitatea lucrtorilor. Acestia consimt s nu le fie nregistrate contractele, iar n caz de control declar sub semnatur c lucreaz pentru angajatorul restectiv doar de cteva zile (numrul declarat de zile este variabil, dar ntodeauna mai mic de 20). Intensitatea controalelor nu poate creste semnificativ, doar pe seama majorrii num rului de controale efectuate de ITM, cu acest scop. Suplimentarea verificrilor pentru depistarea muncii nedeclarate ar afecta celelalte obligatii legale de control stabilite n sarcina noastr, prin Codul Muncii, precum si prin alte legi speciale, a explicat Harja.
O istorie bogat
Numrul persoanelor depistate c lucreaz fr forme legale a crescut constant de la an la an. Astfel, de la 80 de persoane depistate c lucrau fr forme legale n 2004, n anul 2005, numrul lor a crescut la 85. n anul 2006, au fost depistate 113 persoane muncind la negru, iar n 2007, numrul acestora a fost de 99 persoane. Trendul ascendent al ilegalistilor s-a mentinut si anul trecut, cnd au fost depistate la negru 115 persoane. Principalul domeniu n care se nregistreaz cele mai multe cazuri de munc la negru sunt constructiile civile si industriale, urmate ndeaproape de industria usoar, comert, industria alimentar etc.