Lefurile vasluienilor au intrat serios „la ap”. Dac n ianuarie, salariul mediu net era de 1.103 lei, n septembrie, veniturile nete au sczut la 1.047 lei. Practic, un angajat primeste n mn mai putini bani, n conditiile n care preturile la utilitti si alimente au crescut exponential. n paralel, si ratele creditelor contractate de populatie au crescut. Suntem, nu mai este de mult vreme un secret, sracii Romniei. Si, dac la salariul net am rmas repetenti, nici la veniturile brute nu avem motive de mndrie. n timp ce, la nivel national, salariu mediu brut era, n septembrie, de 1.860 lei, n Vaslui, acesta era de numai 1.397 lei. Este un decalaj imens, care ar trebui corectat urgent prin politici guvernamental inteligente si, n conditii de criz, realiste. Lipsa capitalului financiar si material ar trebui suplinit cu programe de investitii publice care s conduc la cresterea standardului de viat. Din nefericire, situatia este scpat de sub control, regiunile de dezvoltare fiind lsate s se descurce la voia ntmplrii.
Marti, Emil Boc, premierul demis al Romniei, nsotit de Adriean Videanu, ministrul Economiei si al Snttii, s-au aflat n turneu de sustinere al candidatului sprijinit de PD-L pentru functia de presedinte, Traian Bsescu. Cei doi au aruncat cu cifre „de bine” si leau promis vasluienilor c le va fi mai bine. Evident, mesajele fac parte din propaganda pozitiv a unei guvernri fortate s gestioneze nu numai criza politic permanent, ci si cea economic, adevtata criz. Totusi, Emil Boc, detintorul tuturor rspunsurilor, a avut o versiune incomplet a situatiei de la nivelul judetului Vaslui. n far de niste „programe care vor fi”, aruncate pe final de miting electoral, iat si altfel de date. Poate acestea ar trebui s fac parte din adevratul discurs al premierului – fie el si demis – al Romniei. Forta de munc de la nivelul judetului Vaslui este condamnat n continuare la cstiguri salariale mediocre. n conditiile n care piata muncii nregistreaz o continu degradare, veniturile lunare contabilizate de salariati sunt cu mult sub cele acordate n alte zone din tar. Din cauz c mediul economic nu ofer alternative avantajoase, tot mai multe persoane accept salariul minim pe economie, desi presteaz activitti care necesit acelasi grad de calificare, risc, efort etc. Treptat, un loc de munc s-a transformat ntr-un lux, vremurile n care firmele ofereau tot felul de avantaje pentru a angaja o persoan fiind apuse. Conform datelor statistice, n luna septembrie, salariul nediu brut la nivel national a fost n valoare de 1.860 lei, n timp ce, n judetul Vaslui, brutul s-a ridicat la numai 1.397 lei. Trecem un prim minus de 467 de lei n dreptul vasluienilor. Dac n alte regiuni din tar, salariul mediu brut n industrie s-a ridicat n septembrie la 1.802 lei, la nivel local, cstigurile din industrie plus constructii au fost de 1.136 lei. Nici n ceea ce priveste cstigurile salariale nete vasluienii nu au motive de bucurie. Pe sfrsit de an 2009, angajatii din judetul nostru cstig mai putin dect la nceputul anului. Mai exact, dac n luna ianuarie salariu mediu net era de 1.103 lei, n septembrie, veniturile au sczut la 1.047 lei/lun. n luna ianuarie, persoanele care lucrau n sectorul servicii luau n mn 1.312 lei, iar n luna septembrie, netul a sczut la 1.158 lei.
Pe termen scurt… va fi tot ru!
Potivit patronatului vasluian, lucrtorii din sectorul privat trebuie s se astepte la o stagnare a cstigurilor salariale, lucru care se va prelungi si n trimestrul nti al anului 2010. „Nu ne asteptm la o drmare a salariului mediu. Ct priveste restul trii, situatia salarial este direct proportional cu mrimea capitalului financiar si material rulat. Cum la noi capitalul este mai mic fat de alte zone, precum Bucuresti sau Banat, acesta se transmite n venitul mediu”, a spus Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui. Tocmai de aceea, este necesar interventia statului pentru a asigura o dezvoltar echilibrat la nivelul ntregii tri, strategie care, pn n prezent, nu se prezint nici la stadiul de… intentie. Campaniile electorale n lant, msurile populiste, secventiale si fr viziune pe termen lung, precum si amnarea implementrii msurilor anti-criz au contribuit din plin la aceast stare de fapt.
Cum artm n statistici?!
Potrivit datelor furnizate de Directia Judetean de Statistic Vaslui, la sfrsitul lunii septembrie, n judetul Vaslui erau nregistrati 57.036 de salariati. Fat de septembrie 2008 (61.609 salariati), s-a nregistrat un regres de 7,4%. Cs- tigul salarial mediu brut a fost de 1.397 lei (septembrie 2009). Peste medie s-a cstigat n servicii (1.568 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii, 1.136 lei, si din agricultur, silvicultur si piscicultur (1.358 lei). Cstigul salarial mediu net a fost de 1.047 lei (septembrie 2009). Peste medie s-a cstigat n servicii (1.158 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii 878 lei si din agricultur, silvicultur si piscicultur (1.023 lei).
Tot mai multe concedieri
Numrul somerilor nregistrati la nivelul judetului Vaslui creste de la o lun la alta. Dac pentru luna noiembrie au fost anuntate 646 de disponibilizri colective, n luna decembrie, numrul celor care si vor pierde locul de munc se va ridica la 182 persoane. Un numr de 40 concedieri vor avea loc n domeniul constructiilor, 40 n agricultur, 67 persoane vor fi trimise n somaj din sectorul industriei usoare (ncltminte), iar 35 de concedieri vor fi operate de o firm care produce panouri de lemn, furnituri etc. Potrivit datelor Agen- tiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc Vaslui, la aceast dat sunt nregistrati oficial 20.028 de someri, din care 9.901 primesc indemnizat ie. Ultimele luni, n care au avut loc disponibilizri importante, au readus judetul Vaslui pe locul II pe tar n ceea ce priveste rata somajului raportat la populatia activ. Pe primul loc se claseaz judetul Mehedinti, cu o rat a somajului de 13,1%, n timp ce judetul Vaslui nregistreaz o rat de 12,4%.
CATI DIN ACESTEA SUNT BUGETARI CARE TOT DE PE TURTA MEA MANANCA
sunt multi care au pamant dar prefera sa-l lase paragina si sa stea cu mana intinsa la primar. sau sa se planga. la munca tovarasi dar si la vot. apoi comentati.
In conceptia domnului Boc-Poc , un salar ca sa nu fie „nesimtit” trebuie sa fie in limita a 505 lei pe luna iar pensia sa fie de 350 de lei .Orice alt venir trebuie diminuat si adus la aceasta valoare , pentru de la anul va trebui sa fie decontata si dobinda la imprumuturi si de unde daca nu de la fraierii care voteaza pentru un balon sau o bricheta . SA TRAITI BIINE !