Alturi de cellalte institutii din domeniul bugetar, si institutiile din domeniul Snttii si cel al Asistentei Sociale sunt obligate s aplice Legea nr. 369/2009, privind rationalizarea cheltuielilor publice. Numai c, n spitalele vasluiene si la Serviciul Judetean de Ambulant, unitti afectate oricum de deficitul de personal, msura pare imposibil de luat. Este o prostie sinistr, gndit si aplicat cu c…l. La noi n spital ar trebui s se nchid vreo 8 sectii, afirm dr. Mircea Zavate, presedintele Colegiului Medicilor din Vaslui. Echipajele de pe Ambulant ar putea aplica legea doar dac ar munci si n zilele de concediu nepltite, solutie de care nici nu vor s aud. Nu la fel se ntmpl ns cu asistentii maternali si cu asistentii persoanelor cu handicap, care au acceptat varianta reducerii din salariu fr pauze n activitate. Nu stim dac mai este cazul s precizm c aplicarea Legii 369, prin care veniturile fiecruia se reduc pn la sfrsitul anului cu 15,5%, nemultumeste pe toat lumea.
Dup ce Curtea Constitutional a respins sesizarea PNL la legea privind reducerea cheltuielilor de personal cu 15,5%, actul normativ a intrat n vigoare, fiind aplicat n toate institutiile de stat. La Vaslui, n majoritatea institutiilor s-a apelat la varianta zilelor de concediu fr plat, desi legea vorbeste si de varianta reducerii num rului orelor de lucru, sau de o variant mixt, adic zile de concediu si reducerea orelor de lucru. Problema este ns putin mai complicat dect pare. Desi, la nceput, se vorbea de un anumit numr de zile fr plat, cele opt zile nu sunt btute n cuie. Institutiile au ca obiectiv reducerea cu 15,5 la sut a cheltuielilor cu salariile. Suma rezultat este echivalat n ore de munc si ele, n zile de concediu fr plat. Legea se aplic, fr discriminare, tuturor institutiilor bugetare. Ieri, Ministerul Snttii (MS) a tinut s fac cteva precizri: ncepnd de astzi, spitalele si unittile sanitare din sistemul sanitar, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5% lunar, pn la sfrsitul anului. (…) Ministerul snttii pune n vedere conductorilor structurilor din Sntate c au obligatia de a organiza activitatea pe care o coordoneaz, astfel nct s fie asigurat continuitatea, iar pacientii s nu fie afectati de aceste msuri, se arat n comunicatul MS.
Usor de spus…
Dr. Andrei Barbu, directorul Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui a declarat c, fr discutie, legea trebuie aplicat. Modul de aplicare a legii se va stabili la nivelul fiecrei unitti sanitare, cu acordul salariatilor si dup consultarea organiza- tiilor sindicale. Angajatii pot opta fie pentru reducerea programului zilnic de lucru, fie pentru acordarea a cte patru zile libere, n lunile noiembrie si decembrie. De asemenea, se pot opta si pentru msuri care s combine cele dou alternative. La nivelul institutiei noastre am l- sat angajatii s opteze. Majoritatea au optat pentru zile libere, dar acolo unde sunt posturi unice, ca de exemplu compartimentul juridic, se va aplica reducerea programului de lucru cu dou ore, a spus dr Andrei Barbu. Acesta a mai precizat si c unittile sanitare au dou zile la dispozitie pentru a-si pune la punct forma n care vor aplica Legea nr. 369/2009.
Greu de fcut
La Spitalul Judetean de Urgent Vaslui managerul unittii, Adrian Nicu Oprisanu afirm c s-a discutat cu sefii de sectii, cu liderii de sindicat si… se caut solutii. Legea trebuie aplicat. Am fcut propuneri, asteptm propuneri, cutm solutii pentru ca activitatea s continuie s se desfsoare fr disfunctionalitti. Lumea ntelege c legea trebuie aplicat si nu au fost reactii. Urmeaz ca n functie de propunerile sefilor de sectii s stabilim msurile pe care le vom lua, a spus Adrian Nicu Oprisanu. Din pcate lucrurile nu sunt deloc simple, iar deciziile greu de luat. Dincolo de nemultumirea ntregului personal fat de reducerea veniturilor, legea trebuie aplicat pe fondul unei crize acute de personal medical de specialitate. Legea asta este o prostie sinistr, gndit si aplicat cu c…l. La noi n spital ar trebui s nchidem cel putin opt sectii dac trimitem medicii sau asistentele n concediu fr plat. Sunt sectii care au un singur medic, oftalmologia, oncologia, psihiatria, chirurgia infantil, diabetul, gastro-enterologia, farmacia are un farmacist, sunt sectii care au doi medici; ortopedia, ORL-ul, laboratorul. Ce facem n sectiile n care este doar o asistent pe tur? O trimitem acas? Ce le spunem bolnavilor? Ca s reduci programul de lucru trebuie s aduci mai multi medici, mai multe asistente? De unde?! De exemplu, n Sectia de Chirurgie, n tura de dimineat ar trebui s fie 8 asistente. Sunt numai 6. Dac eu trimit trei acas, rmn doar trei care s fac munca celor opt care ar trebui s fie. Si asta n conditiile n care sectia este arhiplin, chiar cu cte doi bolnavi n pat, majoritatea cu forme grave de boal. Este aberant si nu exist nici o modalitate logic de a pune legea n aplicare fcnd ca, n acelasi timp, activitatea s se desfsoare fr probleme, a declarat dr. Mircea Zavate, presedintele Colegiului Medicilor Vaslui.
Sau chiar imposibil
Supunndu-se aceleiasi reguli ca si colegii din spital, angajatii Serviciului de Ambulant al Judetului au discutat cu managerul, dar nu au reusit s gseasc o solutie convenabil. La noi marea problem este legat de numrul personalului si de numrul mare de siolicitri la care trebuie s rspundem zilnic. Vom mai discuta si vom aplica legea, pentru c trebuie s gsim o modalitate, a spus Dan Filibiu, directorul SAJ. Lucrm cu un deficit de 40% din personal. Oamenii nu si-aui luat concediu, au fcut zeci de ore suplimentare, unele nepltite. Nu le poti cere mai mult. Sub nicio form nu accept s mai munceasc alte zile nepltite, a spus Leonte Condurache, liderul sindicatului Ambulanta, filiala Vaslui.
Asistentii maternali si personali muncesc si n concediu fr plat
Serviciile sociale intr si ele sub incidenta Legii 329. n unele sectoare fr mari probleme. n altele… ncepnd de la femeia de serviciu si terminnd cu directorul coordonator, adic cu mine, toat lumea va pleca, prin rotatie, n concediu fr plat. S-au fcut deja programrile si pentru centrele din subordine unde, cu personal mai putin, se va asigura continuitatea serviciilor pe care le oferim. O situat ie special este cea a asistentilor maternali care au acceptat s li se opreasc din salariu, dar care vor avea grij de copii si n zilele de concediu fr plat, asa cum fac dealtfel si n zilele de conceduiu de odihn, a spus Ionel Stefnic Armeanu, directorul Directiei Generale de asistent Social si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui. n schimb primarului municipiului Vaslui, Vasile Pavl, nu prea stie cum ar trebui s procedeze cu cei 350 de asistenti ai persoanelor cu handicap sau vrstnice. Dac n ce priveste cei 220 de angajati ai Primriei lucrurile au fost clare, prin rotatie, fiecare pleac n concediu fr plat cte dou zile pe sptmn, cu acesti asistenti nu e posibil acest lucru. Legea nu e clar si are scpri. Este cazul asistentilor personali. Cum s stea acesti oameni acas, ce fac cei care depind exclusiv de ei? i lsm n voia sortii? S se ntmple, fereasc Dumnezeu, vreo nenorocire? Eu nu pot face acest lucru si o s caut o solutie s vd cum i voi retribui. Respect legea, dar o s-mi asum responsabilitatea si pentru acesti oameni. Trebuie s gsesc o solutie, a precizat primarul. Deocamdat, asistentii personali vor continua s-si fac zi de zi treaba cu o diminuare a salariului de 15,5%.
Pentru ca asta e textul legii, boule! Daca citesti cu atentie legea, o sa vezi de ce, cretinule!
asta care comenteaza mai sus e madam zavade de la spitalul barlad 🙂 te-am recunoscut 🙂
Dar de ce ar trebui musai sa inchideti sectiile si sa trimiteti personalul in concedii f.p.,in fapt se doreste o reducere a cheltuielilor de personal,asa ca f.simplu dati jos sporul de preventie de ex.sau prima de stabilitate,ca oricum aceste „bonificatii”nici nu au existat acum cativa ani si trebuie sa intelegeti si voi ca e criza si ca nu mai sunt bani la fd.de sanatate ca acum 2-3 ani.Si inca ceva,fiti multumiti ca inca aveti un loc de munca stabil si nu se pune problema disponibilizarilor ca in sectorul privat!