Scumpiri fardate electoral

Baloanele, afisele colorate si discursurile vibrate ascund un adevrat cosmar pentru populatie. ncepnd cu data de 1 ianuarie 2010, va intra n executie un nou val de scumpiri masive. De la curentul electric la carburanti si de la tutun la alimente, toate preturile vor sri n aer iar cettenii vor trebui s-si ntoarc pe dos buzunarele pentru a mai putea tri. Chiar dac noile majorri de preturi nu sunt recunoscute oficial, realittile din economie nu iart. Pentru anul viitor, accizele vor fi calculate la un curs de 4,26 lei/euro, mai mare cu 14,2% fat de anul trecut. n paralel, estimrile cele mai pesimiste anticipiaz un curs de schimb de 5 lei/euro. Cu alte cuvinte, „telenovela” ruperii coalitiei de guvernare si lipsa unor programe anticriz viabile i vor costa scump pe romni. n judetul Vaslui, scumpirile de Anul Nou vor fi extrem de dureroase. Cu un somaj masiv si venituri sub media national, vasluienii vor rmne, ca si pn acum oropsitii Uniunii Europene.

„Furati” de carnavalul politic care se desfsoar n aceast perioad, putini cet- teni au cunostint de tvlugul scumpirilor care vor veni. Pentru majoritatea covrsitoare a romnilor, data de 1 ianuarie 2010 va fi una de cosmar. n prima zi a lui Gerar, vor „desc leca” noile ajustri ( a se citi mriri) de preturi, consecint direct a cresterii accizelor. Pentru anul viitor, accizele vor fi calculate la cursul de schimb anuntat n data de 1 octombrie, respectiv 4,26 lei/euro, mai mare cu 14,2% fat de cursul din anul 2008. Astfel, se dovedeste c spectacolul oferit cu mult generozitate cu ocazia destrmrii coalitiei de guvernare a avut o influent extrem de negativ. La cavalcada scumpirilor va concura din plin si deprecierea puternic a monedei nationale n raport cu euro. Dup ce se pare c Banca National a Romniei s-a replicat si este hotrt s apere cursul la un aliniament de 4,30 lei/euro, estimrile pe termen scurt si mediu sunt pesimiste. Analistii economici sustin c, pe fondul prelungirii recesiunii economice, dublat de criza politic, este posibil ca leul s se apropie ameninttor de un curs de 5 lei/euro. Cele dou prghii extrem de importante, si anume accizele si cursul de schimb, vor avea o influent decisiv asupra evolutiei preturilor din piat. Cele mai mari scumpiri vor fi contabilizate la tigri, de aproximativ 34%, din cauza cresterii accizelor de la 64 la 74 de euro pe mia de tigarete si a diferentiei de circa 14% ntre cursul la care s-a calculat acciza n acest an si cel luat n calcul pentru anul viitor. Dac de tigri ne putem lsa sau le putem reduce, la energia electric este mult mai dificil s faci economie. Potrivit specialistilor, pretul la energia electric ar urma s se majoreze semnificativ, cu peste 30%, din cauza cresterii cursului de referint pentru acciz cu circa14% si a majorrii accizei cu 19%. Mai exact, de la 0,42 euro/MWh la 0,50 euro/MWh. Nu n ultimul rnd, benzina si motorina vor costa mai mult cu aproape 20%, tot de la 1 ianuarie 2010. Cum, n buna traditie romneasc, imediat dup scumpirea carburantilor ncepe cresterea n lant a tuturor celorlalte preturi, sunt asteptate scumpiri ntre 8 – 25% la toate alimentele.

Facturile, pe primul plan

Pentru vasluienii de rnd, noua avalans de scumpiri va fi una cu totul special. Loviti de somaj si cu cele mai mici salarii la nivel national, impactul scumpirilor va fi mult mai dur. Majoritatea familiilor vor fi obligate s treac bugetele proprii pe avarie si s taie masiv de unde se va mai putea. Cum achitarea facturilor la utilitti, ratele la bnci si alte obligatii au n general ntietate, se va trece la frig, foame si ale privatiuni. „Va fi dezastru pentru populatie. O usoar crestere economic vom avea loc abia n cursul anului 2011, iar la executia bugetar din anul trecut vom ajunge undeva n anii 2014 -2015”, este concluzia reprezentantilor patronatului vasluian.

Salarii mici, somaj mare

La sfrsitul lunii august, n judetul Vaslui s-a nregistrat un numr de 57.413 salariati. Fat de august 2008 (61.542 salariat i) s-a nregistrat un regres cu 6,7%. Potrivit datelor oferite de ctre Directia Judetean de Statistic Vaslui, cstigul salarial mediu brut a fost de 1.393 lei (august 2009). Peste medie s-a cstigat n servicii (1.580 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii – 1.117 lei si din agricultur, silvicultur si piscicultur – 1.320 lei. Cstigul salarial mediu net a fost de 1.040 lei (august 2009). Peste medie s-a cstigat n servicii (1.162 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii – 859 lei si din agricultur, silvicultur si piscicultur – 980 lei. Numrul somerilor este n crestere (cu 69,0%) fat de august 2008. n august 2009, conform ANOFM, s-au nregistrat 20.150 someri din care 40,0% femei. Rata somajului a crescut, de asemenea, la 12,5% n august 2009, fat de 7,4% n august 2008. n rndul femeilor, somajul este de 10,1%, fat de 6,0% n august 2008. n august 2009, judetul Vaslui ocupa un nedorit loc I, fiind urmat de judetul Mehedinti (tot cu 12,1%) n conditiile n care rata somajului la nivel national este n crestere cu 6,6%.

1 COMENTARIU

  1. Nu e cazul sa faceti scumpiri la alimente si celelalte, salariile, pensiile sunt mici, iar datoriile si preturile alimentelor sint mai mari ca in occident, nu trebuie sa se imbogateasca nimeni pe spinarea bietilor oameni !.
    Nu trebuie sa avem nici un fel de scumpiri si asa ne destul de greu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.