Lansat cu mare entuziasm, Programul „Prima Cas” a fost si este o mare dezamgire pentru vasluieni. n locul unor credite acordate rapid si al deblocrii pietei imobiliare, programul s-a „necat” ntr-o birocratie desvrsit. Dup ce bncile analizeaz la nesfrsit dosarele depuse de clienti, Fondul National de Garantare si d acceptul n pas de melc. ntre timp, doritorii risc s piard avansul pltit, circa 2.000 de euro, iar vnztorul caut alte piste de tranzactionare. La rndul lor, dup ce si-au pus sperante foarte mari n initiativa guvernamental, agentiile imobiliare s-au resemnat. La peste dou luni de la implementare, specialisti din piat sustin c „Prima Cas” este un program anticriz gestionat extrem de prost si are o tent electoral evident. Si, pentru ca argumentele esecului s fie zdrobitoare, n municipiul Vaslui nu a fost acordat nici un credit.
La nivelul judetului Vaslui, Programul „Prima Cas” s-a dovedit a fi un mare „fs”. Nu c n restul trii ar fi un mare succes, dar, pentru vasluieni, aceast initiativ guvernamental echivaleaz s-a tradus printr-o brambureal desvrsit. Desi n perioada initial de implementare a proiectului agentiile imobiliare locale au privit cu mare sperant spre milioanele de euro grantate de stat, revirimentul pietii nu s-a produs. Dimpotriv, situatia este mai rea dect n prima jumtate a anului, iar tranzactiile de locuinte sunt blocate. Singurele cumprri sporadice s-au realizat cu banii jos, de ctre romnii veniti din strintate, n condi- tiile n care de creditele normale nu se mai poate apropia nimeni. Cu alte cuvinte, piata se ntreapt cu pasi mari si siguri spre un nghet total, cuvntul de ordine n rndul operatorilor de specialitate fiind disperarea. Pe acest teren „fertil” al nencrederii si lipsei acute de finantare, programul guvernamental d lovitura decisiv familiilor care mai sperau la o cas. La peste dou luni de la inaugurarea cu mare tam-tam a programului, n municipiul Vaslui, nu a fost aprobat nici un credit. Dosarele depuse de clienti au intrat n morisca birocratiei dintre bncile comerciale si Fondul de Garantare, iar nimeni nu mai ntelege nimic.
Drumul spre… neaprobare
Parcursul unei documentatii spre o aprobare iluzorie este extrem de ntortocheat. Dup ce intr n discutii cu o banc comercial, clientul merge la o agentie imobiliar si spune c se ncadreaz pentru o anumit sum de bani si doreste s achizitioneze un apartament. Din acel moment, agentia sondeaz portofoliul de oferte existent pe piat, pentru a identifica o locuint care s se apropie de valoarea creditului ce urmeaz s fie contractat. Ulterior, familia n cauz ncepe s-si ntocmeasc dosarul, care cuprinde toate actele solicitate din partea vnztorului. Dup ce intr n cicuitul inistitutiei financiare, documentatia este analizat si transferat la centrele de decizie stabilite de fiecare banc n parte: Bucuresti, Iasi etc. Dup ce stau acolo o perioad lung de timp, consilierii financiari ncep, de regul, s mai solicite cte o hrtie, care initial nu era mentionat sau, ntre timp, a expirat. Un astfel de tremen de analiz dureaz si peste o lun, pentru ca, n sfrsit, dosarul s fie transmis la Fondul National de Garantare. Cum la fond functionarii existenti nu fac fat volumului de munc, institutia ntrzie s aprobe dosarele semnate deja de bnci. Grav este faptul c persoanele care au cerut creditul risc s piard avansul pltit vnztorului. „Avem clienti cu multe dosare depuse, care ns nu au venit napoi aprobate. Avansul achitat poate s fie ntre 1.000 si 2.000 de euro. Problema este c, ntre timp, vnztorii se plictisesc sau vor s vnd ct mai repede pentru a face un schimb de case pe care l doresc. La Fondul de Garantare ar trebui s lucreze mai multe persoane, dac tot s-a dat drumul acestui program”, spune Simona Polak, directorul unei agentii imobiliare din Vaslui.
psd +pc=FOAME
taaaaaaaaaaaaaaaaaaaareeeee