n interviul pe care l-a acordat ziarului noastru, Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, face referire la cteva dintre problemele – reale sau nu – legate de imaginea institutiei pe care o conduce si a activittii acesteia, precum si la relationarea cu presa local. De asemenea, Mihalachi atac fr menajamente „problema” Armeanu si motivele care stau n spatele dorintei unor interesati ca directorul DGASPC s fie schimbat din functie. „Nu tin pe nimeni n brate, dar nici nu pot schimba un director care a adus bani ct n-am putut noi s-i dm. De domnul Armeanu e vorba, un director care, prin activitatea lui, se situeaz printre primii din tar. n orice caz, nu-l pot schimba pentru c asa vrea cineva. Si pe ce motive?! Cum am mai spus, peste tot exist cte un „cineva” interesat”, spune presedintele CJ. „narmat cu baterii Duracell”, Vasile Mihalachi a promis c, n curnd, va prezenta un raport detaliat al activittii CJ Vaslui.
Reporter: Acuzatii nelinistitoare, venite dintr-o parte a presei locale, cum c ati fi „dictator”, domnule presedinte. Ct de „dictator” sunteti?
Vasile Mihalachi: Depinde din ce punct de vedere m acuz. Dac unii m acuz c sunt dictator pentru c nu tin cont de sfaturile lor, atunci sunt un dictator. Numai c eu nu lucrez la Consiliul Judetean dup recomandrile anumitor ziare din Vaslui, eu lucrez dup cum mi dicteaz cei care m-au ales. Eu sunt supusul lor, nu dictatorul lor, asa c, dac m refer la aceast acuzatie, nu am fost, nu sunt si nici nu voi fi un dictator. Am fost, sunt si voi fi un om hotrt, care nu se ndoaie dup cum bate vntul dinspre un ziar sau altul. Dac m nclin, si o fac destul de des, o fac, repet, numai n fata celor care m-au trimis aici. Iar ct voi fi aici, voi respecta LEGEA n toate actiunile pe care le voi ntreprinde. A fi hotrt nu nseamn a fi dictator.
Rep.: Exist, totusi, o persistent a acestor acuzatii, si nu cred c doar presa „produce”, cu de la sine putere, astfel de constructii.
Vasile Mihalachi: Evident, de foarte multe ori, presa si face datoria, dar, n paralel, mai transmite si o serie de semnale… Stiti cum se spune, c presa e cinele de paz al democratiei, al societtii n sens larg. Uneori, din pcate, devine cinele de paz al societtilor. Din punctul meu de vedere, exist dou posibilitti: ori sunt unii care viseaz nc de pe acum la functia de presedinte al Consiliului Judetean, ori ziarul este att de prost, c nu se mai vinde dac nu are cancanuri ca acestea. Ambele sunt valabile, dar v spun c sunt unele capete nfierbntate, care si doresc foarte mult functia pe care o ocup. Pentru toti acestia, este bine de stiut c sunt narmat cu baterii Duracell si mai am nc multe de spus n urmtorii doi ani si jumtate. Am stiut din timp ce m asteapt si stiu n continuare.
Rep.: Atunci, v propun s vorbim despre Protectia Copilului si mai cu seam despre Ionel Stefnic Armeanu, directorul acestei institutii.
Vasile Mihalachi: Vd c „problema” Armeanu constituie cap de afis n judetul Vaslui sau ntr-un anumit mediu. Cumnecum, se doreste schimbarea domniei sale din functia de director al DGASPC. De altfel, ideea a fost deja lansat; pentru cei care doresc aceast schimbare, nu mai rmne dect un pas, anume ca noi s punem n practic „sugestiile” care ni s-au fcut. Ei bine, asta nu se va ntmpla, si am s explic de ce. Initial, am fost tentat s cred c cele relatate n pres sunt adevrate. Numai c, ntre timp, am primit rapoartele celor care au efectuat controlul la DGASPC Vaslui, din care reiese c, ntr-adevr, s-au fcut unele greseli, dar nu de natur s impun schimbarea conducerii. Nu tin pe nimeni n brate, dar nici nu pot schimba un director care a adus bani ct n-am putut noi s-i dm. De domnul Armeanu e vorba, un director care, prin activitatea lui, se situeaz printre primii din tar. n orice caz, nu-l pot schimba pentru c asa vrea cineva. Si pe ce motive?! Cum am mai spus, peste tot exist cte un „cineva” interesat. Eu l invit pe acest „cineva”, care si doreste cu ardoare aceast functie, s ias la suprafat, s vin cu un program din care s nteleg c poate face mai mult, c este mai competent si c poate aduce mai multi bani n judet pe linie de protectia copilului si asistent social.
Rep.: Ati fost, de asemenea, acuzat c sumele primite de comune depind direct de culoarea politic a primarilor. Si aceasta ar fi tot o latur a „dictaturii” de care sunteti acuzat.
Vasile Mihalachi: Este o idee pe ct de fals, pe att de periculoas. Pentru cei care nu stiu cum se face distribuirea banilor ctre comunittile locale, n momentul n care citesc o acuzatie ca asta, lucrurile sunt clare. Ce si-or fi zicnd: „uite cum fur ia!”. Pentru cei care stiu cum stau n realitate lucrurile, acuzatia este cel mult amuzant. Si pentru unii, si pentru ceilalti, fac urmtoarea precizare: 85% din bugetul judetului este mprtit de Finantele Publice, conform unei formule de care se tine cont, n functie de numrul de elevi, de mrimea retelelor stradale, de canalizare si de alte utilitti existente la nivelul comunittii respective. Consiliul Judetean mparte numai 15%, pentru echilibrarea bugetelor locale. O fi vreo diferent, dar astfel de exemple putem gsi n tot judetul. Pe de alt parte, la mprtirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor, prioritate au acele comunitti care au depuse proiecte si nu au partea de cofinantare. Nu stiu ce proiecte or avea cele dou (comunele Todiresti, respectiv Grceni, n.r.), dar dac una a primit mai mult si una mai putin, s-a tinut cont de acest aspect primordial. Un al doilea criteriu de care se tine permanent cont se refer la investitiile ncepute anterior. Nu pot lsa un drum nceput s se strice, sunt scoli ncepute n anii din urm, crora le mai trebuie o sum infim pentru a fi finalizate. Nu trebuie s tinem cont de toate acestea? Un al treilea criteriu: dac n anii anteriori o comun a primit mai multi bani, asta nu nseamn c si n acest an trebuie s primeasc la fel. Totul se mparte echilibrat, de la un an la altul.
Rep.: Echilibrat sau nu, acuzatia c mprtirea banilor este politizat probabil nu va lipsi niciodat. Nu sunteti niciodat tentat s „tiati” sau s mriti sumele pe criterii politice?
Vasile Mihalachi: Orice om care lucreaz n administratie are poate afinitti n sinea lui. Ar putea s tin cont de ele numai dac ar conduce singur activitatea n Consiliul Judetean sau n primrie. Dar, din nefericire pentru suporterii acestei idei, mai exist, alturi de presedintele Consiliului Judetean, si 32 de consilieri, iar pe lng primar unei comune, ntre 11 si 17 consilieri locali, care niciodat nu vor fi dispusi s tin cont de afinittile tale. n ce m priveste, afinittile politice sunt n afara institutiei n care mi desfsor activitatea. Nu pot spune c nu-mi sunt mai dragi unii (primari, n.r.) dect altii. Numai c toate hotrrile Consiliului Judetean, ncepnd din 2008 pn n prezent, au fost trecute cu unanimitate de voturi. Se poate verifica.
Mi-am desfasurat activitatea la CJ si o cunosc pe fiica domnului presedinte e o fata inteligenta, cu mult bun simt, linistita, respectuoasa si isi rezolva problemele acolo unde lucreaza. Domnul presedinte e un om cu suflet mare, de ce il tot criticati si va luati si de fiica lui, faceti parte din tagma lui Manole !????
Dragi ziaristi va invit sa parcurgeti drumul judetean ce trece prin comunele Iana si Gherghesti.Insa va sfatuiesc in niciun caz sa nu folositi un autoturism , riscati sa vi-l distrugeti. Veti vedea ce nu s-a mai vazut , drum asfaltat pe portiuni, in deradere.Ani de -a randul s-au cheltuit sume colosale pentru a carpi acest drum . Dl. Mihalachi iese si el din birou sa vada cum sunt cheltuiti banii publici in batjocura.
Crezi ca ii intereseaza pe ei de de aceasta zona doar voturile conteaza ma Ion.
„…ori ziarul este att de prost, c nu se mai vinde dac nu are cancanuri ca acestea”. Acesta este mesajul adevarat pe care Monitorul vrea sa-l transmita. Este un atac voalat al cotidianului, al conducerii CJ si a DGASPC in care mai multe persoaneje se dezmint pentru ca simt nevoia unei explicatii dupa toata panarama de peste 2 luni!
Domnule numai platiti articole si scoate lepra de fiicata de la consiu. Apoi numai da la formele copiilor lucrari si apoi FA ceva pentru judetul asta, cap de …
Sunteti in slujba cetatenilor care v-au ales domnule presedinte al CJ ,de ce nu se reface covorul asfaltic, nu plombari ,la drumu Barlad-Trestiana-Grivita pana la limita cu judetu Galati dincolo de trecerea de nivel cu calea ferata ca tot a romanilor este nu mai dagati motive ca este drum national faceti demersuri si sustinetile la minister sau de ce nu se asfalteaza drumurile judetene din comuna Vindereni ca si acolo sunt cetateni vasluieni platitori de taxe si impozite care le platesc in fiecare an.