Grefierii brladeni, pe baricada protestelor

ncepnd de astzi, cei 37 de grefieri din Brlad se altur protestatarilor din toat tara. Hotrrea a fost luat vineri, n cadrul Adunrii Generale a Personalului Auxiliar de Specialitate, Personalului conex din cadrul Judectoriei Brlad si a Parchetului de pe lng Judectoria Brlad. Conform acestora, sa ajuns la astfel de msuri de protest n ncercarea de a-i determina pe guvernanti s le plteasc unele sporuri si drepturi salariale, dar si pentru c, prin grila de salarizare unic, personalului auxiliar de specialitate i se diminueaz substantial veniturile. Tot astzi, si magistratii brldeni vor decide prin sedint de cnd vor ncepe s protesteze.

Ca urmare, grefierii, soferii si aprodul, vor nceta activitatea nc de la ora 08.00, fr a se sti cnd se va reveni la normal. Concret, protestul nu va nsemna c acestia vor sta acas, ci c, la locul de munc, nu si vor mai ndeplini unele sarcini. n primul rnd, compartimentele Arhiv si Registratur nu vor avea program de lucru cu publicul. Adic se vor primi doar cererile si corespondenta trimise prin post, fax sau e-mail, nu se vor acorda relat ii prin telefon si nu se vor emite rspunsuri la solicitrile scrise adresate instantei, pn la ncetarea protestului personalului auxiliar si conex. De altfel, grefierii de sedint vor intra n sedinta de judecat, vor anunta protestul si vor consemna termenul de judecat acordat de presedintele de complet. Ulterior, vor ntocmi procese verbale privitoare la situatia creat, vor introduce termenele acordate n sistemul Ecris si vor emite citatii pentru noile termene de judecat acordate. Avocatii nu vor mai acces la serviciul Arhiv dect pentru studierea dosarelor n materie penal, avnd ca obiect msurile privind arest rile preventive. Personalul auxiliar si conex nu va desf- sura nici o activitate dup sfrsitul programului. De altfel, n situatia rezolvrii favorabile numai a revendic rilor personalului auxiliar si conex, acesta va sustine n continuare formele de protest initiate de ctre magistrat i si cuprinse n procesele verbale ale Adunrilor Generale ale judectorilor din cadrul instantelor. Nu n ultimul rnd, n perioada alegerilor prezidentiale se va asigura permanenta pentru primirea si depozitarea buletinelor de vot – dup numrarea acestora – doar n timpul orelor de program, respectiv 08.00 – 16.00. Aceste msuri de protest vin n urma n urma dezbaterilor referitoare la grila de salarizare stabilit prin proiectul legii cadru de salarizare unic. Asta pentru c personalul auxiliar de specialitate va beneficia de venituri diminuate substantial fat de veniturile actuale. n acest fel, vrem s atragem atentia opiniei publice si a guvernantilor asupra modului total eronat n care a fost gndit sistemul de salarizare al personalului auxiliar de specialitate si asupra necesitt ii asigurrii unor conditii adecvate de statut profesional si material care s le confere independenta real pentru buna functionare a sistemului judiciar. De asemenea, protestm si pentru neplata integral a salariului cu toate sporurile prevzute de lege, nenormarea muncii, neplata orelor suplimentare, refuzul autorittilor de a efectua o normare a muncii si de a se nfiinta Ordinul Grefierilor din Romnia, ne-a declarat grefierul Simona Avram, reprezentanta Sindicatului Pro- Just n teritoriu. Tot astzi, odat cu ntoarcerea din vacant a ultimului judector, ar putea ncepe protestele si magistrat ii brldeni. Pentru a hotr acest lucru, mai nti, se vor ntruni n sedint.

2 COMENTARII

  1. Sa ne mai lase magistratii si personalul auxiliar cu „drepturile” lor. In primul rand sa isi faca meseria si sa-si asume responsabilitatea pentru greselile din actele de procedura si din dispozitivul sentintelor…. Sa li se dea norma de lucru lunara si sa mai lase vrajeala ca nu au timp de redactat hotararile in termen din cauza suprasolicitarii instantelor….

    Codul muncii prevede clar:
    art. 119 alin 1 Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.

    In citatie scrie ca trebuie sa fii prezent in instanta la ora 8.30. Sedinta incepe pe la 9.30. La 11 se ia pauza jumatate de ora…. Pe la ora unu deja se termina mai toate procesele…. Grefierii si judecatorii intra in sedinta odata pe saptamana…Daca presedintele instantei pleaca inainte de ora 4, toata lumea se coteste de la munca…. De unde sunt aceste ore suplimentare?

    In primul rand, la angajare acel test de dactilografiere care se da ar trebui sa urmareasca rapiditatea redactarii. Cine nu redacteaza un anumit numar de cuvinte pe minut, nu trece testul……Apoi, dupa ce intra in meserie, ar trebui sa le se dea norma: redecatarea unui anumit numar de pagini pe zi.. nu-ti faci norma, stai suplimentar pe banii tai, nu pe banii contribuabililor, cu penalizarile de rigoare. Numai in tara noastra se incurajeaja lenea si lipsa performantei la locul de munca….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.