Asumarea raspunderii, o palma data democratiei

Asumarea rspunderii pe Legea educatiei sau dezbatere public? Deputatul PSD Victor Cristea, membru n Comisia pentru nvtmnt, stiint, tineret si sport a Camerei Deputatilor, este, evident, un adept al dezbaterii publice, cu att mai mult cu ct excluderea beneficiarilor acestei legi din procesul adoptrii legii este, din punctul de vedere al democratiei, un mare pas napoi, dar si o nou ncercare de decredibilizare a Parlamentului, ca unic autoritate legiuitoare a trii. n interviul pe care l-a acordat ziarului nostru, deputatul Victor Cristea vorbeste despre importanta acestei legi, despre pericolele ascunse ale asumrii, dar si despre „umilirea” cadrelor didactice si „santajarea” parlamentarilor.

Reporter: Domnule deputat, n ultima perioad, mi se pare c afirmat ia „avem nevoie de o nou Lege a educatiei” a devenit un loc comun.
Victor Cristea: S-a vorbit, ntradev r, foarte mult despre necesitatea elaborrii unei noi legi a educat iei, dar, din pcate, am asistat si asistm la o abordare politic a acestui demers, care deturneaz scopul stabilit initial. Asumarea rspunderii Guvernului ne arat c, n continuare, se face prea mult politic. n loc s se pronunte cadrele didactice, specialis tii, sindicatele din domeniu, se caut o „rezolvare” politic a nvtmntului romnesc, se vrea ca anumite grupuri interesate s beneficieze electoral de pe urma acestei legi. Este o mare greseal, pentru c vorbim despre una din cele mai importante legi, n care singurul aspect politic trebuia s fie vointa tuturor celor implicati de a o scoate si repede, si bine.

Rep.: Deci, repede. Din acest punct de vedere, asumarea rspunderii nu rezolv cel mai repede lucrurile?
Victor Cristea: Ba da, numai c eu am spus „repede si bine”. Si eu, si multi dintre vasluienii cu care am discutat n aceast perioad, avem cteva nedumeriri si nemultumiri cu privire la dorinta premierului Emil Boc de a-si asuma, imediat si n dispret ul prevederilor Constitutiei Romniei, rspunderea pentru proiectul de Lege a educatiei. mi mentin prerea c avem nevoie de o nou lege a educatiei. Aceasta este concluzia tuturor semnatarilor Pactului National pentru Educatie si Cercetare, care au identificat corect deficientele sistemului: ineficienta, lipsa de relevant n raport cu economia, inechitatea, slaba calitate etc. Toate minusurile constatate pun n pericol competitivitatea si prosperitatea pe termen lung a natiunii si ne oblig s facem ceva: o lege bun pentru cei care se vor folosi de ea, nu util unor grupuri sau celor care si apr interesele personale si, mai grav, electorale.

„Nu ne putem juca de-a asumarea”

Rep.: Altfel spus, scop nobil, final dezastruos…
Victor Cristea: Probabil stiti c noua lege a educatiei va produce efecte pentru 20% din populatia trii, elevi si cadre didactice deopotriv. Este, cu alte cuvinte, unul dintre cele mai importante proiecte de pe agenda public, asa c nu ne putem juca de-a asumarea, invocnd ntrzierea n adoptarea unei legi care va produce efecte de-a lungul ctorva generat ii. S spunem c da, s-a ntrziat. Asa o fi. Dar adresez si eu o ntrebare: cine rspunde pentru legile proaste? Am s dau tot eu rspunsul: nimeni. Dac ne grbim acum, vom face din Legea educatiei un nou exemplu de lege proast. Pe de alt parte, eventuala ntrziere nu justific n nici un fel presiunile care se fac, psihoza indus n rndul celor care au muncit la elaborarea legii, toate cutnd s justifice afirmatia c nu mai este timp de pierdut. Este un joc foarte periculos, cu att mai mult cu ct se poart fr actorii principali: beneficiarii legii, natiunea n ansamblu, si Parlamentul. Articolul 61 alin. (1) din Constitutia Romniei este ct se poate de clar: „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului romn si unica autoritate legiuitoare a trii”. n eventualitatea asumrii rspunderii guvernului pe proiectul de Lege a educatiei, v ntreb: unde sunt beneficiarii de drept ai acestei legi, unde suntem noi, parlamentarii?

Rep.: nteleg c simtiti, n calitate de parlamentar, o frustrare legat de felul n care se ncearc trecerea acestui proiect de lege.
Victor Cristea: Evident. Dar, dincolo de Parlament, mai grav este faptul c, prin asumare, si cettenii sunt exclusi din ecuatie. Li se vr pe gt o lege despre care nu au apucat s aib nici o prere. De ce? Pentru c a lipsit consultarea public. Legea educat iei a lipsit de pe agenda public, desi de eficienta nvtmntului depinde reformarea tuturor institutiilor statului romn. n loc s avem n vedere aceste lucruri, se doreste asumarea rspunderii n grab, dintrun interes clar partinic. Eu sunt de acord s scoatem repede acest lege, dar cer imperativ ca vocea cettenilor s se regseasc n procesul adoptrii, lucru care se va ntmpla numai prin intermediul consultrii publice. n ceea ce ne priveste pe noi, parlamentarii, de ce se doreste eliminarea Parlamentului din procesul decizional? Se aplic aceeasi judecat: eliminnd Parlamentul, am eliminat cettenii. Cu aceasta, nimeni nu trebuie s fie de acord, pentru c neg m esenta democratiei.

Rep.: Si totusi Guvernul si va asuma rspunderea pe acest pachet de legi.
Victor Cristea: Eu nc mai sper c se va reveni asupra acestei decizii. Asumarea n grab a rspunderii este un act electoral fanatic. Graba umiles te cadrele didactice, care nu pot s si exprime opiniile cu privire la reforma nvtmntului. Oare aceast categorie nu este ndrepttit s se ntrebe unde i sunt voturile? De asemenea, neconsultarea comisiei de specialitate a Camerei Deputatilor ne umileste pe noi, reprezentantii din teritoriu ai populatiei. Prin asumarea rspunderii, asistm la un santaj, care foloseste vulnerabilitatea parlamentarului fat de conditia sa.

Politizarea „depolitizrii” nvtmntului

Rep.: Cine pe cine „santajeaz”?
Victor Cristea: Nu vreau s intru n polemici sterile, dar sunt convins c, dac n comisii ar fi avut loc dezbateri, nu se ajungea la o mediatizare excesiv a acestei probleme, a crei consecint a fost si este decredibilizarea parlamentarului. n esent, asumarea rspunderii nu este dect consecinta dilatrii bolnvicioase a EU-ului. V ntreb: cum de este posibil ca, pe de o parte s vorbim despre depolitizarea nvtmntului si, pe de alt parte, s l politizm, excluzndu-i tocmai pe beneficiarii unei legi att de importante? Astfel, oamenii sunt trdati si ndrepttiti s se ntrebe: pentru ce am votat, dac nu sunt luat n seam? Si, ca s v rspund la ntrebare, prim-ministrul Emil Boc a declarat c se retrage dac aceast lege nu va trece prin asumare. Ei bine, nu putem gestiona viitorul natiunii prin santaj.

5 COMENTARII

  1. Daca voi credeti ca aceasta e singura palma data democratiei in Romania va inselati. cate palme a primit democratia din partea guvernarilor nu a primit toate democratiile din toate tarile lumii. de vina suntem noi cei care i-am ales ca sa isi bata joc de noi. la putere in Romania este coruptia,furtul din bunul statului,nesimtirea si tot ce este mai rau impotriva oamenilor. SA TRAITI BINE.

  2. dupa mine, mai bine statea acasa la tv si cu „ziarul” in mana decat sa ne arate cat de multe stie. ca la cate (nu) a facut judetului…eu nu as mai iesi in lume

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.