Foamea de bani din comunittile rurale ale judetului Vaslui este imens. Nevoia disperat de dezvoltare se vede si n „dosariada” declansat n lumea satelor, pe msurile finantate prin intermediul Fondului European Agricol. n doar un an si jumtate, autorittile locale si ntreprinztorii privati au selectate pentru finantare proiecte n valoare de peste 50 milioane de euro. Investitii capitale, pentru cresterea bunstrii cettenilor si a dezvoltrii economice: aductiuni de ap, canalizri, unitti de procesare, achizitionare de masini agricole, drumuri etc. Din nefericire, o mare parte din aceste oportunitti risc s fie pierdute, din cauza lipsei de cofinantare. Fluctuatia cursului de schimb a monedei nationale, ct si creditele scumpe au lsat fr bani chiar si pe cei mai nfocati beneficiari. Pe lng faptul c multe persoane nu mai ndrznesc s depun documentatii, sunt semnale c unii ntreprinztori au renuntat la investitii. Un pericol major pentru economia judetului, n conditiile n care doar agricultura ne poate scpa de criz si srcie.
n numai un an si jumtate, autorittile locale si ntreprinz torii privati din judetul Vaslui au atras fonduri nerambursabile de peste 200 milioane de lei. ntr-adevr, Fondul European Agricol de Dezvoltare Rural (FEADR) se dovedeste a fi „gina cu ou de aur”, o sans urias de modernizare a mediului rural. Cele 141 de proiecte selectate pentru finantare de pe toate msurile deschise vizeaz o plaj foarte larg de investitii. De la ridicarea standardului de viat n comunittile locale – aductiuni de ap, canalizri, drumuri, gropi ecologice si pn la diferite afaceri – unitti de procesare, achizitie de utilaje agricole, turism, stimulatrea IMMurilor etc. Un interes extraordinar manifestat de potentialii beneficiari, care au provocat o avalans de proiecte n fiecare sesiune demarat. De altfel, judetul vaslui se mentine n topul national n ceea ce prives te cele mai multe documentat ii ntocmite, precum si valoarea fondurilor europene solicitate. Un simt al banului demn de ludat, n conditiile n care alte surse de finantare sunt greoaie si incerte. Spre exemplu, Guvernul, prin programele pe care le deruleaz, are sau nu bani, n timp ce alte linii de finantare din fonduri comunitare sunt blocate, din cauza birocratiei excesive. n schimb, pe filozofia de aplicare a FEADR-ului, lucrurile sunt n general extrem de simple si operative: ai un proiect fezabil, primesti banii! „Preocuparea celor din judet pentru a acoperi nevoile proprii prin accesarea fondurilor europene este foarte mare. Fondul European Agricol este cea mai consistent si mai la ndemn surs de bani”, afirm specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural Vaslui. Practic, dup ce au trecut de Comisia National de Selectie, fiecare proiect este acceptat la finantare. Cu alte cuvinte, se trece la perfectarea contractului de finantare si la implementarea efectiv a investit iilor asumate.
Criz de bani
Exceptnd msura 322 – renovarea si dezvoltarea satelor, adresat consiliilor locale si unde finantarea este acoperit integral din fonduri nerambursabile, n restul msurilor fiecare beneficiar trebuie s cofinant eze proiectul. n functie de msura pentru care s-a calificat, fondurile europene si nationale acoper ntre 50 si 75% din valoarea lucrrilor. Pentru restul de bani, initiatorul afacerii trebuie s identifice surse independente de finantare: resurse proprii, mprumuturi de la institutiile financiare etc. Chiar dac entuziasmul ntreprinztorilor este maxim, asigurarea cofinantrii devine pe zi ce trece tot mai greu de realizat. La ntocmirea planurilor de afaceri, cursul de schimb al monedei nationale fat de euro avea o valoare mic, n timp ce bncile comerciale asigurau o finantare mai mult dect avantajoas. Din nefericire, odat cu declansarea crizei financiare, situatia s-a schimbat la 180 de grade, iar banii de pe piat sunt tot mai putini. n paralel, bncile au schimbat politicile de creditare, dobnzile percepute la mprumuturi fiind extrem de ridicate. Astfel, la o nou evaluare a proiectului, n actuala situatie de recesiune economic si lipsa unor surse de finantare avantajoase, afacerile nu mai sunt rentabile. De altfel, pe segmentul ntreprinztorilor privati au fost nregistrate retrageri din cadrul unor proiecte eligibile acceptate la finantare, iar situatie nu este deloc roz. n ciuda anumitor facilitti acordate, imposibilitatea asigurrii prtii de cofinantare risc s se generalizeze, iar multe oportunitti de dezvoltare s fie pierdute.
FEADR-ul – oportunitatea secolului
Fondului European Agricol de Dezvoltare Rural (FEADR) este un instrument de finan- tare creat de Uniunea European, pentru a sprijini trile membre n implementarea Politicii Agricole Comune. FEADR reprezint o oportunitate de finant are pentru spatiul romnesc, n valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, ncepnd cu anul 2007 si pn n 2013. Priorittile programului, concretizate n patru domenii (axe) sunt: axa I – „Cresterea competitivitt ii sectorului agricol si silvic” 45% din totalul fondurilor; axa II – „mbunttirea mediului si a zonelor rurale” 25% din fonduri; axa III – „Calitatea vietii n zonele rurale si diversificarea economiei rurale” 30% din fonduri si axa IV „Leader” va primi 2,5% din sumele alocate celorlalte domenii.
La omul sarac nici boii nu trag. Asa si cu judetul Vaslui. Bine ca ne mai inselam unii pe altii sa supravietuim.