Nu deveniti victime sau autori a unor infractiuni

Ieri, politistii au continuat activittile privind prevenirea infractiunilor stradale, ei ntlninduse cu mai multi pensionari la Consiliul Judetean al Persoanelor Vrstnice din municipiul Vaslui. Totodat, oamenii legii au desfsurat o actiune pe linie de prevenire a criminalittii si n comuna Codesti.

n cadrul primei ntlniri, au fost prezentate infractiunile cele mai frecvente comise de infractori la care victime sunt predispuse persoane n vrst. Li s-a explicat faptul c infractorii pot profita de indiferenta, neglijenta sau naivitatea lor, fapt pentru care trebuie s cunoasc modalittile de autoprotectie mpotriva comiterii de infractiuni asupra lor. Politistii au prezentat cazuri reale care s-au comis pe raza judetului nostru insistndu-se pe infractiuni de nselciune, furt, tlhrie. De asemenea, politistii le-au prezentat btrnilor si cteva sfaturi de care trebuie s tin cont pentru a evita postura de victim. n aceeasi zi, politistii Compartimentului de Analiz si Prevenire a Criminalittii, Compartimentului de Proximitate, Serviciului Politiei de Ordine Public si Postului de Politie Codesti s-au deplasat la sediul Primriei din comun, unde a avut loc o ntlnire cu Grupul Actionar Comunitar. Cu aceast ocazie au fost dezbtute aspecte privind „Prevenirea abuzurilor sexuale asupra minorilor” si au fost stabilite modalitti de implicare a autorittilor publice locale n prevenirea infractionalittii si n special a abuzurilor sexuale ndreptate mpotriva minorilor. S-a stabilit identificarea categoriilor de persoane vulnerabile la infract iunile la viata sexual, n vederea organizrii si desfsurrii n conditii optime a activittilor de prevenire. n cadrul discutiilor s-a insistat pe diminuarea influentei factorilor favorizanti pentru comiterea abuzurilor sexuale mpotriva minorilor. Dup aceast ntlnire membrii Grupului Actionar Comunitar mpreun cu politistii s-au deplasat n comunitate unde au avut loc discutii cu cettenii despre constientizarea riscurilor la care este expus populatia si cunoasterea msurilor minime de autoprotectie victimal necesare sigurantei acestora. Cettenilor le-au fost prezentate prevederile legale privind comiterea de infractiuni la viata sexual. La final, au fost distribuite pliante n care sunt prezentate infractiunile cu privire la viata sexual si rspunderea penal n cazul acestora – viol, raport sexual cu un minor, actele de perversiune sexual cu o persoan care nu a mplinit vrsta de 15 ani, coruptia sexual, incestul – precum si recomand ri privind protejarea copiilor pentru a nu deveni victime sau autori ale unor abuzuri sexuale.

Msuri preventive

Cnd mergeti la piat sau la magazine, rugati un vecin sau o cunostint s v nsoteasc!
Cnd aveti la dumneavoastr sume mari de bani (pe care i-ati ridicat de la post sau de la banc) nu v ncredeti n persoane care pretind c v cunosc si v propun afaceri. Fiti siguri c ati fost urmriti! Mai bine deplasati-v direct acas cu un taxi!
Nu v ncredeti n persoanele care sunt mbrcate elegant si care ncearc s v conving de bunele lor intentii cu privire la sume de bani!
Nu dezvluiti persoanelor necunoscute sau altor persoane, codul PIN al cardurilor dumneavoastr iar dac este nevoie solicitati ajutorul unor persoane de ncredere care s v ajute la tranzactiile bancare.
Nu v laudati cu banii, bunurile sau alte valori pe care le tineti n locuint!
Nu comercializati la domiciliu produse alimentare (bors, branz, smntn, alcool,cafea) sau obiecte de mbracminte trimise de rudele din straintate.
Verificati persoanele care v ajut la menaj, cumprturi sau diverse alte servicii!
Nu fiti nepstori fat de locatarii care gazduiesc persoane dubioase si fr forme legale! Anuntati administratia imobilului pentru a lua n evident orice persoan nou venita n bloc!
Dac aflati ca n bloc se afl persoane care gazduiesc vagabonzi, cersetori, prostituate sau se ocup cu valorificri de bunuri, sesizati imediat Politia!
Nu legati cu usurint prietenii si nu v grabiti s invitati la o cafea n domiciliu persoanele abia cunoscute!
Nu purtati conversatii inutile cu persoane necunoscute! n caz contrar, puteti oferi raufctorilor informatii utile pentru ei!
Nu evitati s apelati numrul de urgent 112 n cazul cnd sunteti victime ale unei infractiuni sau martori oculari a acestora.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.