Foarfeca forfetara

„Ideal” si „ncrcat de ratiuni economice”, impozitul forfetar si-a atins obiectivul propus: decimarea mediului de afaceri. La volumul imens de firme disprute de pe piat, impozitul minim merit din plin elogiile aduse de seful Executivului: „Din punctul meu de vedere si al Guvernului, impozitul minim si-a atins scopul pe care lam dorit”, a declarat premierul Emil Boc. La nivelul judetului Vaslui, „cruciada” mpotriva evaziunii fiscale pe luna august arat astfel: 106 firme suspendate; 41 radiate si 42 dizolvate. Cu alte cuvinte, ntr-o singur lun, alte 189 de societti au tras obloanele si au spus adio bugetelor publice. ns, „deparatizarea” mediului de afaceri nu se opreste aici. Fiscalitatea ridicat, lipsa creditrii si a unor msuri reale anticriz au potentat portofoliul agentilor economici care si-au sistat activitatea. Astfel, n perioada 1 ianuarie – 31 august 2009, 1.592 de firme au intrat pe procedurile de avarie: suspendri, dizolvri sau radieri.

Impozitul minim si-a atins scopul „nobil” pentru care a fost aplicat. Mai exact, „a eliminat de pe piat acele firme care erau folosite doar pentru a realiza intermedieri sau desfsurau alte activitti ilegale”, dup cum a declarat premierul Emil Boc. Mai mult, dup ce a repurtat succese de rsunet n disciplinarea mediului de afaceri, de anul viitor, forfetarul va fi restrns doar la domeniile caracterizate de evaziune fiscal. La nivelul economiei vasluiene, actiunea de „deparatizare” a agentilor economici ru platnici, care ascundeau profitul si nu vrsau taxe la Fisc, a echivalat cu un dezastru deplin. Fr a exagera, prin efectele pe care le are n rndul oamenilor de afaceri, acest instrument fiscal poate fi comparat cu o calamitate de mari proportii. Practic, numrul ntreprinztorilor vasluieni care s-au hotrt s sisteze activitatea societtilor pe care le administreaz depseste orice previzionri. Potrivit datelor oficiale furnizate de Oficiul Registrului Comertului de pe lng Tribunalul Vaslui, n luna august, au fost nregistrate 106 cereri de suspendare, 41 de cereri de radiere si 42 dizolvri. Cu alte cuvinte, ntr-o singur lun, alte 189 de societti au diprut de pe piat, cu consecinte dramatice asupra vetii economico-sociale din judet. n total, n perioada 1 ianuarie – 31 august 2009, 1.010 firme si-au suspendat activitatea, 498 au fost radiate din Registrul Comertului, iar 84 s-au dizolvat. Spre comparatie, n perioada similar a anului trecut, au fost suspendate numai 29 de societti, 414 au fost radiate si 62 dizolvate.

Alte trei luni de cosmar

ncepnd cu luna mai, data de la care a fost instituit impozitul minim, numrul firmelor care si-au ncetat activitatea voluntar a crescut spectaculos. ntr-o singur lun, impozitul minim obligatoriu a reusit s scoat de pe piat nu mai putin de 428 de societti, care au solicitat suspendarea activittii. Si n lunile urmtoare, iunie si iulie, „cruciada” mpotriva evaziunii fiscale a lovit puternic mediul de afaceri local. Suspendrile, radierile si dizolvrile voluntare au devenit un sport judetean, sute de patroni vasluieni renuntnd de bun voie la afacerile proprii. Astfel, n perioada 1 – 23 iunie, au fost nregistrate 134 de cereri de suspendare, 24 de societti au fost radiate din Registrul Comertului si cinci patroni si-au dizolvat definitiv afacerile. Potrivit datelor oficiale furnizate de Oficiul Registrului Comertului de pe lng Tribunalul Vaslui, n iulie, au fost nregistrate 119 cereri de suspendare, 25 de radiere si cinci dizolvri.

Cu buzunarele goale

Dac pentru initiatori impozitul forfetar si-a atins scopul, bugetele locale au pierdut enorm. De regul, pe acest segment de afaceri, societt ile sustin din punct de vedere fianciar o singur persoan, sau, n unele cazuri, mai multi angajati. Cu toate acestea, la elaborarea actului normativ nu s-a tinut cont c respectivele IMM-uri pltesc impozitul pe salarii, CAS-ul, si toate celelalte obligatii fiscale, achit contravaloarea utilittilor etc. n concluzie, desi nu declarau profit, microintreprinderile virau la finante sume apreciabile. Chiar dac Ministerul Finantelor sustine c impozitul minim a adus ncasri neasteptate la bugetul general consolidat, pretul pltit pentru cele cteva sute de milioane de euro este urias. Afacerile se nchid una dup alta, nimeni nu mai produce, nimeni nu mai cumpr, iar blocajul financiar este dublat de un blocaj al nencrederii imens.

Lovitur fatal

Pentru economia judetului Vaslui, introducerea ipozitului minim obligatoriu a reprezentat ultima „inovatie” n materie fiscal. Multe societti lucreaz pe minus si au cifra de afaceri n scdere din cauza lipsei comenzilor, restrngerea pietei si disparitia lichidittilor financiare. Din punct de vedere a valorii PIB-ului, precum si a capitalului social rulat, Vasluiul nu se poate compara cu alte regiuni din tar, mult mai potente economic. Firmele vasluiene nu au ce s ascund, pentru c nici nu poate fi vorba de profit, ci mai mult de o lupt continu pentru a supravetui pe piat. Hotelurile sunt goale, marile magazine s-au transformat n standuri de prezentare a produselor, chioscurile de cartier vnd de cteva sute de lei pe zi, iar pe unele rute, transportatorii circul cu microbuzele aproape goale. Practic, societt ile sunt obligate s plteasc impozit pe pierderi, fapt nemaintlnit n stiinta economico-financiar.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.