Armistitiul tescovinei

Comisarii europeni au cstigat rzboiul tescovinei si al drojdiei de vin. Controlati la snge prin tot felul de procese verbale, bonuri etc, productorii de vin vasluieni au acceptat principiul „retragerii controlate”. Mai exact, tescovina si drojdia de vin obtinute n unittile de procesare au fost distruse. Tehnicile folosite la denaturarea subproduselor viti-vinicole au fost diverse: furajarea animalelor, livrarea la gropile ecologice, utilizarea clorurii de potasiu sau sodiu etc. Cu astfel de „arme”, n campania viticol 2008-2009, aproape patru tone de tescovin au fost scoase din circuitul teascurilor. Tot pe „altarul” directivelor europene, agentii economici au „botezat” cu peste 1.600 kilograme de clorur de sodiu nu mai putin de 796.827 kg de drojdie de vin.

Operatorii vasluieni care produc vin s-au supus reglementrilor europene, privind distrugerea subproduselor viti-vinicole, sau utilizarea lor n alte scopuri. Potrivit datelor Ispectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Viti- Vinicol (ISCTV) Vaslui, n campania viticol 2008 – 2009, au fost retrase controlat 3.729.339 kilograme de tescovin si 796.827 kilograme de drojdie de vin. Tescovina a fost utilizat n furajarea animalelor, n obtinerea compostului pentru fertilizare terenurilor agricole, sau a fost livrat ctre o groap ecologic. Drojdia, care se depune dup fermentatia alcoolic si n timpul stocrii vinului, sau care rezult n urma aplicrii tratamentelor autorizate, ori din centrifugarea vinului, a fost supus denaturrii prin introducerea n masa acesteia a clorurii de sodiu. Pentru ca totul s fie ca la „carte”, retragerea controlat a subproduselor viti-vinicole s-a fcut prin intermediul unor documente justificative: bonuri de consum si procese verbale. „Pentru a beneficia de sprijinul financiar din cadrul programului suport, productorii din sectorul viticol au obligatia de a cunoaste prevederile Ordinului 580/2008, privind retragerea sub control a subproduselor viti-vinicole, respectiv tescovina si drojdia de vin. Actiunea de denaturare s-a desfsurat printr-o monitorizare atent a intrrilor si iesirilor de astfel de produse, din gestiunea agentilor economice. Verificarea ndeplinirii de ctre productori a obligatiilor legale a fost fcut de ctre Inspectia de Stat Viti-Vinicol”, a spus Diana Nechita, director coordonator adjunct la Directia pentru Agricultur si Dezvoltare Rural Vaslui.

Ce spune directiva european?

n conformitate cu articolul 27 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr.1493/1999 al Consiliului, privind organizarea comun a pietei vitivinicole, persoanele fizice, juridice sau grupurile de persoane, care au efectuat o vinificare, trebuie s livreze n scopul distilrii produsele secundare (tescovina si drojdia de vin). ntruct, n Romnia, distilarea nu se poate realiza din motive practice, dispozitia a fost nlocuit cu alt msur, prin care produc torii sunt obligati s predea subprodusele rezultate la vinificare, pentru a fi denaturate (distruse) sau utilizate n alte scopuri. Tescovina proaspt si drojdia de vin care vor fi supuse msurii de retregere sub control, trebuie s ndeplineasc o serie de caracteristici minime, privind tria alcolic potential. De asemenea, este interzis suprapresarea tescovinei proaspete, iar n cazul n care caracteristicile minime privind tria alcoolic sunt mai mici, productorii au obligatia de a completa cu vin tescovina pn la limita prevzut.

„ABC-ul” denaturrii

Retragerea sub control a tescovinei se face prin folosirea acesteia la furajare animalelor, obtinerea compostului pentru fertilizarea terenurilor agricole, separarea semintelor n vederea obtinerii uleiului, distilarea pentru obtinerea de rachiu din tescovin sau a alcoolului, livrarea ctre un incinirator autorizat, sau o groap ecologic autorizat, orice alte proceduri prin care tescovina nu mai poate fi folosit la vinificatie. n cazul drojdiei de vin retragerea sub control se face prin denaturare introducnd n masa acesteia cel putin dou grame de clorur de sodiu la un kilogram sau dou grame de clorur de potasiu. Ulterior denaturrii, drojdia de vin poate avea urmtoarele destinatii: extragerea de acid tartric si alte produse, exportul n tri terte din UE, livrarea la un incinirator sau o groap ecologic autorizate, orice alte proceduri prin care drojdia devine improprie pentru a mai fi utilizat n vinificatie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.