Comerciantii din Piata 9 Mai, amendati la pachet

n urma controalelor ntreprinse, sptmna trecut, de comisari din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Vaslui la 11 comercianti din Piata 9 Mai Brlad, opt au primit amenzi grase. Conducerea CJPC Vaslui spune c niciunul din cei verificati nu era lipsit de pat, ceilalti trei primindt doar avertismente pentru nereguli minore. n plus, marti au mai fost controlate si trei restaurante din oras, fiecare primind cte o amend de 2.000 de lei.

Principalele abateri pentru care aproape toti agentii economici verificati pe data de 13 august n Piata 9 Mai din Brlad au fost sanctionati de comisarii CJPC Vaslui sunt lesne de ghicit. Si asta pentru c sunt universal valabile pentru aproape toti comerciant ii care nu respect normele n vigoare. Este vorba despre vnzarea unor produse alimentare expirate, nerespectarea conditiilor de pstrare impuse de productori (n special temperatura) sau vnzarea unor produse cu alt denumire dect cea adevrat pentru a induce oamenii n eroare. La verificarea sectorului cu lactate din piat, aceast neregul a fost sesizat la comerciantii care vindeau unt sau brnz pe post de alte produse, mbunttite calitativ dar si ca pret. De altfel, cei trei comisari veniti mpreun cu directorul executiv Dan Liviu Cain au sanctionat si abateri precum comercializarea produselor alimentare sau nealimentare n spatii neautorizate, a celor fr elemente de identificare sau incomplete, dar si de neafisare a preturilor si a pretului pe unitatea de msur. Din cei 11 agenti economici verificati, niciunul nu avea absolut totul n regul. Ca urmare, si sanctiunile au fost pe msur. Opt agenti au cumulat amenzi de peste 11.000 lei, iar ceilalti trei au primit doar avertismente. Din cei 11 agenti economici verificati, opt au fost amendati. Restul au fost doar avertizati, ntruct legea ne permite s dm numai avertismente acolo unde sunt mici nereguli. Cu toate acestea, toti trebuie s stie c vom reveni n control si c trebuie s-si pun la punct toate deficientele. Nu aruncm cu amenzile n stnga si n dreapta, dar trebuie nteles faptul c la mijloc este vorba de sntatea oamenilor si c trebuie respectate normele, ne-a spus Dan Liviu Cain, directorul coordonator adjunct din cadrul CJPC Vaslui.

Au fost restaurantele, urmeaz blciul

Comisarii au continuat actiunile de verificare si n aceast sptmn. Deocamdat, la nivelul Brladului, au fost luate la puricat trei restaurante. Ca si n cazul comerciantilor din piat, nici proprietarii acestora nu au scpat basma curat. Fiecare a ncasat cte o amend de 2.000 de lei si promisiunea c, oricnd, comisarii OJPC Vaslui se pot ntoarce pentru runda a doua. Asta cu conditia ca neregulile gsite s nu fie remediate ntre timp. Marti, comisarii au constatat c toate cele trei restaurante din oras ignorau afisarea informatiilor referitoare la gramaj/portie pentru consumatori, dar si c unele materii prime folosite la prepararea mncrii nu prezentau elementele de identificare cerute de lege. Mai grav a fost abaterea referitoare la neputinta de a dovedi c unele preparate culinare erau proaspete si nu expirate deja. n cazul restaurantelor, niciunul nu a scpat doar cu avertisment. Toti au primit cte o amend de 2.000 de lei. Nu le este permis s spun c nu au fost nstiintati de aceste norme, pentru c restaurantele functioneaz de ani de zile. Nu au nicio scuz pentru faptul c s-au gsit aceste nereguli, a completat Cain. n perioada urmtoare, comisarii vor continua actiunile de verificare si la comerciantii care vor veni la blciul din Brlad, cel din Vaslui si cel din Husi. Controlul nu se va realiza doar la cei care au produse alimentare ci si articole de mbrcminte sau jucrii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.