Cu o sptmn nainte de miscarea personalului didactic, 300 de dascli din judet si-au pierdut orice sans de a mai continua n sistem. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui s-a conformat cerintelor Ministerului Educatiei, Cercetrii si Tineretului si a nceput s „taie” din normele didactice ale profesorilor suplinitori, comasnd, totodat, clasele cu prea putini elevi. Diferenta pn la 472 de angajati vor afla, n intervalul 17-21 august, perioada n care se vor repartiza posturile, dac vor prsi sistemul.
nc de la sfrsitul lunii iulie, de cnd Guvernul a lansat ultimatumuri ca fiecare minister s-si reduc numrul angajatilor, profesorii din judet stau ca pe jar n asteptarea deciziilor oficiale de disponibilizare. Ministerul Educatiei, Cercetrii si Inovrii (MECI) a transmis inspectoratelor scolare judetene num- rul de posturi finantate din bugetul de stat, valabil de la 1 septembrie a.c.. Acesta nemultumeste mult lume din nvtmntul preuniversitar din tar, motivul fiind aprobarea unui numr total de posturi cu peste 20.000 mai pu- tine dect n 2008. La nivelul judetului, din cei 7.560 de angajati, adic personal de predare, personal didactic auxiliar sau nedidactic, odat cu nceperea anului scolar 2009-2010, 472 ar trebui s dispar, a ordonat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Fcnd niste calcule simple, se constat c 6.25% din totalul angajatilor din sistem nu se vor mai regsi pe statele de plat si dup 1 septembrie. Asta n conditiile n care nvtmntul vasluian este deja subdimensionat, de ani buni. Pentru a se ncadra n „dispozitiile” lui Andronescu, n judetul Vaslui deja s-au luat primele msuri. n urma analizei normelor didactice, a claselor formate si a numrului de elevi nscrisi, pn acum au fost „dizolvate” 300 de posturi ce corespund doar normelor didactice. Nu este vorba despre cadre didactice care sunt titulare pe post, ci numai despre profesori suplinitori care erau angajati anual cu contract. Asta deoarece oficialii MECI au dat asigurri c „msura anticriz” nu prevede disponibilizarea titularilor din sistem. „Pn acum putem spune c am redus 300 de posturi. Este vorba numai de norme didactice, ntruct personalul didactic auxiliar si cel nedidactic sunt deja subdimensionate. Diferenta de la 300 la 472 de posturi, att ct ne-a cerut Ministerul s reducem, rmne s se concretizeze dup miscarea personalului didactic din intervalul 17-21 august. Atunci se va clarifica situatia efectivelor si vom vedea de unde se mai pot „dizolva”. Sperm, totusi, c nu se va ajunge si la alte disponibilizri”, ne-a declarat Vasile Mariciuc, inspectorul general al ISJ Vaslui.
Sindicalistii rspund
Dac n Botosani sau n alte judete din tar deja s-a ajuns la instant n urma disponibilizrilor n mas a profesorilor, n Vaslui, nc nu poate fi vorba de asa ceva. Asta deoarece, spun sindicalistii din nvtmnt, propriu-zis, nu au fost disponibilizati titulari, ci doar suplinitori, care vin sau pleac anual din sistem n functie de numrul de clase formate. „Nu s-a fcut nicio disponibilizare. Aceste posturi au putut fi reduse ca urmare a numrului insuficient de elevi, a comasrilor unor clase sau a unor scoli din mediul rural si a alctuirii unor clase cu efective mai mari de elevi. Restul celor care nu sunt titulari si care aveau contractul ncheiat pe un an nu vor mai fi angajati n sistem, dar nu se poate spune c au fost disponibilizati”, ne-a spus profesorul Mircea Marinescu, presedintele Conventiei Judetene a Sindicatelor din nvtmnt Vaslui. Asa c, n acest moment, nici nu poate fi vorba de actionarea n instant a ISJ Vaslui pe motiv c „scap” de salariatii din sistem. Cadrele suplinitoare necalificate dar si cele calificate care nu- si mai gsesc posturi n domeniu vor trebui s se descurce cumva pn la anul, cnd situatia s-ar putea mbuntti. ntre timp, clasele cu putini elevi s-au comasat, ns fr a depsi numrul maxim impus de lege, iar acolo unde este cazul, ISJ Vaslui va asigura transportul gratuit al copiilor si n continuare.